Orucun ilk haftasında yorgunluk ve uyku hali neden olur? Yorgunluğu önleyen besinler...

Manevi olarak ruhu rahatlatan oruç ibadeti aynı zamanda vücut içinde yıl içinde dinlenme ve yenilenme zamanıdır. Ancak ilk haftalarda neredeyse herkes de yorgunluk ve uyku hali oluşur. Sağlık sorunu gibi görülen bu durumun aslında vücut için oldukça faydalı bir zaman dilimidir. Orucun ilk haftasında yorgunluk ve uyku hali neden olur? Yorgunluğu önleyen besinler...

Beslenme öğünün ikiye düştüğü ve uzun bir süre aç ve sus kanılan orucun insan vücuduna fayda sağlar. Bilimsel olarak da kanıtlanmış oruç, bazı uzmanlar için vücudun arınması için yıllık yapılan detoks olarak görülür. Ruhen ve bedenen adeta vücudun hızla değişmesine yardımcı olan orucun ilk haftasında genellikle hemen hemen herkes de yorgunluk ve uyku problemleri görülür. Sağlık sorunu gibi görülen bu problemlerin aslında vücudun yenilerken doğal olarak değişen duruma adapte olmasıyla ortaya çıkar. Alttan herhangi bir kronik durum olmadığı sürece orucun ilk zamanları görülen halsizlik yorgunluk ya da saat başı esneme aslında vücudun toksin atmasıyla alakalıdır. 

30 gün sonra dinç bir vücut! Orucun vücuda faydaları nelerdir?İLİŞKİLİ HABER30 gün sonra dinç bir vücut! Orucun vücuda faydaları nelerdir?

ORUCUN İLK HAFTASINDA YORGUNLUK VE UYKU HALİ NEDEN OLUR?

  • Vücut oruçla beraber yaşadığı dinlenme sürecinde hızla toksin atar. Bu işlemi normal şartlarda akşam uyurken yapar. Ancak oruç sürecinde gece yarısı kalkıp sahur yapıldığından vücut bu işlemi tamamlayamaz. Gündüz ise aç ve susuz kaldığında toksinleri daha hızlı atar. O yüzden uyku hali yaşanır.
     
  • Yorgunluk ve halsizlikte kabinde görülür. Ancak bu durum en fazla 1 hafta en az da 3 gün görülür. Daha sonra hızlı toksin atmaya alışan vücut daha dinç olur.
     
  • Toksin atarken sinir sistemi ve sindirim sistemi daha hızlı çalıştığından beyin de melatonin hormonu harekete geçer. Bu yüzden ara ara uykuya dalar.
     
  • Bilimsel olarak bu süreç vücudun sağlığı açısından oldukça önemli sayılmıştır. Bilim insanları yapılan ibadetin yanı sıra vücudun bu duraksama da adeta yenilendiğini kanıtlamıştır. 
     

oruçluyken yaşanan halsizlik vücudun toksin attığına işarettir

oruçluyken yaşanan halsizlik vücudun toksin attığına işarettir

YORGUNLUĞU ÖNYELEN BESİNLER...

  1. İftar ve sahurda uzmanlar yaşanan halsizlik, yorgunluk ve uyku halini azaltmak için tüketilen besinlerin altını çizer.
     
  2. Vücudun toksin atarken yaşadığı bu sorunları önlemenin en iyi formülü İftarda mutlaka hurma, kayısı ya da gün kurusunun tüketilmesi tavsiye edilir.
     
  3. Bunun yanı sıra magnezyum, potasyum ve sodyum bakımından zengin olan yeşil sebzeler ve kuru baklagillerin de sofrada bulunması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca iftardan sonra bir elma ya da armut tercihe göre tüketilebilir.

Oruç tutarken nasıl enerjik olunur? Vücudun enerjisini yükselten besinler...İLİŞKİLİ HABEROruç tutarken nasıl enerjik olunur? Vücudun enerjisini yükselten besinler...

halsizlik ve yorgunluğu önleyen besinleri iftar ve sahurda tüketin

halsizlik ve yorgunluğu önleyen besinleri iftar ve sahurda tüketin

ORUCUN İLK HAFTASINDAKİ YORGUNLUĞU ÖNLEMENİN YOLLARI

Mutlaka iftar ve sahur arası 2,5 litre su tamamlanmalı.

Sıvı tüketimi kahve meyve suyu ya da çay ile karşılanmamalı. Ancak yemekten bir saat sonra şekersiz Türk kahvesi ya da çay tüketilebilir. Sadece bu besinler su tüketim miktarına eklenmemeli.

Yemekler yavaş yenilmeli

İftardan sonra yürüyüş ve hareket yapılmalı

İftar sahur arası meyve ve bir avuç çiğ kuruyemiş tercih edilmeli

Asitli ve gazlı içeceklerden uzak durulmalı

Aşırı tatlı tüketmek yerine dondurma tüketilmeli

 Sahurda yumurta, peynir, süt ve yoğurtla vücudun ihtiyacı olan kalsiyum ve protein desteklenmeli.

Oruçluyken artan baş ağrısı için ne yapılmalı? Baş ağrısını önleyen besinler nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Oruçluyken artan baş ağrısı için ne yapılmalı? Baş ağrısını önleyen besinler nelerdir?
Ramazan mukabelesi 4. gün! Kuran-ı Kerim'in 4. cüzünün yazılışı ve okunuşu

İLİŞKİLİ HABER

Ramazan mukabelesi 4. gün! Kuran-ı Kerim'in 4. cüzünün yazılışı ve okunuşu

BİR YORUM YAPIN 3

Sakin 2 yıl önce

Hazırlanmış çok güzel bilgiler.Çok teşekkürler.

Can Itın 2 yıl önce

Evet oruç sıhhat getirir, ama oruçtaki esas sebep Allah rızasıdır, sıhhat getirmesi orucun sadece sonucudur , ana sebebi değildir. Yani bilimsel çalışmalar orucun sıhhate bir etkisi yoktur dese orucu terk edecek değiliz. Olaya sadece sağlık olarak bakarsak sadece detoks yapmış oluruz, ondan bir sevap nasıl umacağız.

Toplam 2 beğeni

asdas 2 yıl önce

yalan dolan