İnsan sağlığına muhteşem etkisi olan zeytin yaprakları!

Ülkemizin en büyük zenginliklerinden biri de 4 mevsimi yaşadığı için çeşitli besin değerleri yetiştirilebiliyor. Bunlardan en önemlisi de zeytin ağaçlarıdır. Yapraklarından meyvesine kadar insan sağlığına bir çok faydası olan zeytin, yüzyıllardır alternatif tıpta kullanılıyor.

Bursa Gastronomi ve Turizm Derneği Başkanı Ramazan Başan, bu haftaki köşe yazısına zeytin yapraklarını taşıdı. Türkiye'nin zeytin yetiştiriciliği bakımından dünyanın en önemli ülkelerinden biri olduğunu hatırlatan Başan, ülkemizde de en lezzetli zeytinin Bursa'da yetiştirildiğini belirtti. Hücrelerin hızla yenilenmesini sağlayarak vücudun ihtiyacı olan doymamış yağları karşılayan zeytin yapraklarının yolculuğunu işte bu sözlerle kaleme aldı:

"Bu kadar değerli bir hazinenin üzerinde yaşıyor olmak biz Bursalılar için ayrı bir övünç kaynağı. Bu kıymetli hazineyi dünyaya tanıtan bir iş insanını sizlerle tanıştıracağım. Bu şehir elçileri, marka elçileri, zeytini ve zeytinyağını tanıtırken aynı zamanda Bursa’yı da tanıtıyorlar. Bunlardan biridir İlhan Sarı. Bursa’da Fistaş İplik ile dünyanın pek çok ülkesine iplik ihraç eden, fantezi iplikte, dünyanın önde gelen üreticilerinden biri olmuş, bir dönem Demirtaş Organize Sayii Odası başkanlığını yapmış, Bursalı iş insanı İlhan Sarı; şimdilerde Manisa’nın, Köprübaşı ilçesinde 3,5 milyon metre kare arazide 200 binden fazla zeytin ağacı ile ‘dünyanın en büyük organik zeytin çiftliğini’ kurarak adından söz ettiriyor. Hayal edebilmeniz için söylüyorum yaklaşık 7.000 futbol sahası büyüklüğünde bir alandan bahsediyorum. Ürettiği zeytinyağının kalitesini anlamanız için size zeytinyağı ile ilgili küçük bir bilgi vereyim.


-Hasat edilen sağlıklı meyve, güneş altında bekletilmeden hemen fabrikaya ulaştırılmalı ve normalde 24 saat içinde işlenmelidir. Fabrikaya gelen zeytinler güneşe ve yağmura maruz kalmayacak şekilde üstü kapalı bir ortamda kasalar içinde saklanmalı.


-Zeytin meyvesi içerisinde çekirdek, zeytinin etli kısmı, onunda içerisinde zeytin yağı ve zeytin meyve suyu bulunmaktadır. Zeytin meyvesi taze olarak dalından koptuğu andan itibaren, zeytinin etli kısmı içerisindeki zeytin yağı ve zeytin meyve suyu reaksiyona girmeye başlamaktadır.


-Dakikalar ve saatler ilerledikçe zeytin yağının asidi yükselmeye başlar ve yağın içerisindeki insan sağlığına faydalı mineraller, vitaminler azalmaya ve bozulmaya başlar. Buna bir örnek vereyim; Roma İmparatorluğu döneminde Romalılar çok geç sürede sıkılan zeytinyağlarını çöpe atmak yerine, Roma şehrinin gece aydınlatmasında mazot gibi, lamba kandil yakıtı olarak kullanmışlardır.


-Zeytin yağının zeytin meyve suyundan en kısa sürede ayırılmasıyla yağın içerisindeki insan sağlığına faydalı mineral ve vitaminler bozulmadan maksimum seviyede tutulur."

Hindistan cevizi suyu ne işe yarar? Hindistan cevizinin faydaları nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Hindistan cevizi suyu ne işe yarar? Hindistan cevizinin faydaları nelerdir?

BİR YORUM YAPIN 0