Yemekten sonra oluşan karın ağrısı neyin habercisi? Safra taşı karın ağrısına neden olur mu?

Toplumda neredeyse 4 kişiden 3'ünde görülen sağlık sorunlarının başında olan safra kesesi farklı belirti ve durumlar sergilediğinden oldukça geç fark edilir. Bu yüzden bazı hastalıklarını tetikler. Ancak hiç kimsenin bilmediği ve yaygın olarak görülen bir belirtisi hakkında uzmanlar açıklama yaptı. Yemekten sonra oluşan karın ağrısı neyin habercisi? Safra taşı karın ağrısına neden olur mu?

Koronavirüsle beraber değişen sağlık durumu bazı hastalıkların önemini unutturmak üzereydi. Bunlardan biri de safra ve böbrek sağlığıydı. Vücudumuzda en çok beslenmeden etkilenen bu iki organ zamanda çok çabuk deformeye uğrar. Bu yüzden uzmanlar beslenmenin öneminin altını çizer. Karaciğerin hemen altında bulunan ve vücuttaki karaciğerin enzimlediklerini depolayarak vücuda hasar vermelerini önler. Ancak sağlıksız beslenmeden kaynaklı, safra kesesi hasar alabilir. Depoladığı yağ oranı vücuda zarar verebilir. Özellikle safra kesesinde bu hasardan ve aşırı yağlanmadan ötürü taşlar oluşur. Doç. Dr. Fatma Ümit Malya, safra kesesinde oluşan taşların geç tedavi edilmesindeki en büyük etkenin diğer hastalık belirtileri ile karıştırılmasından kaynaklı olduğunun altını çiziyor. Özellikle safra kesesinde oluşan taşlar karaciğerin iflasına neden olur. 

Safra Taşı neden olur? Safra taşı belirtileri nelerdir? Safra taşı ameliyatı olunmalı mı?İLİŞKİLİ HABERSafra Taşı neden olur? Safra taşı belirtileri nelerdir? Safra taşı ameliyatı olunmalı mı?

yemek sonrası görülen şiddetli karın ağrısı safra taşının habercisi olabilir

yemek sonrası görülen şiddetli karın ağrısı safra taşının habercisi olabilir

YEMEKTEN SONRA OLUŞAN KARIN AĞRISI NEYİN HABERCİSİ?

Malya, safra kesesinin aslında çok keskin bir belirtisi olduğunun altını çizdi. Öncelikle safra kesesi taşının vücuda olan etkilerinden bahseden ünlü doktor "İçerisinde taşlar oluştuğunda bu taşlar sap bölümünü tıkarsa safra kesesi safrayı boşaltamaz ve şişerek iltihaplanır. Daha sonra bu taşlar ana safra kanalına düşerse sarılık ve pankreas iltihaplanmasına sebep olabilir. Tüm bunlar için ilk bulgu da karın sağ üst bölgesinde özellikle yemeklerden sonra olan ağrılardır. Bunlar öncelikle hafif olarak başlar. Sonrasında daha ciddi iltihaplanma tabloları gelişebilir. Bu sebeple ağrılar ilk başladıktan sonra artık bu safra kesesi hasta hale gelmiş kabul edilerek ameliyat önerilir" şeklinde konuştu. Kadınlarda safra kesesi taşı sorununun daha sık olduğunu belirten Doç. Dr. Fatma Ümit Malya, bu durumun kadınlardaki yağ oranındaki hızlı değişiminden kaynaklandığını belirtti.

Öte yandan safra kesesi taşlarının aslında yemeklerden sonra şiddetli kasılmalara neden olduğunu ancak çoğu insanın bunu farklı şekilde yorumladıklarını şu sözlerle belirtti:

"Yemek yedikten sonra başlayan karın ağrısı safra taşının erken uyarısıdır. Karın ağrısı nasıl olsa geçer diye beklemek hastalığın ilerlemesinin yanı sıra ciddi sorunlara yol açabilir."

Hangi iç organlar olmadan da yaşanır? Safra kesesi olmazsa ne olur?İLİŞKİLİ HABERHangi iç organlar olmadan da yaşanır? Safra kesesi olmazsa ne olur?

safra kesesindeki yağ oranı artıkça taşlara neden olur

safra kesesindeki yağ oranı artıkça taşlara neden olur

SAFRA TAŞI KARIN AĞRISINA NEDEN OLUR MU?

Vücut genelinde aşırı yağlanmaya neden olduğundan obezite ve dengesiz kilolara yol açar. Kızartma, hamur işleri ve işlenmiş şekerli gıdalar safra taşına yol açar. Karın bölgesinde şişlik, yemek sonrası artan hazımsızlık ve gaz problemlerine neden olur. Bu da sık sık karın ağrısına yol açar. Bu yüzden karın ağrısı sıklığı ihmal edilmeden bir uzmana görülmesinde fayda var. 

safra taşları şiddetli karın ağrısına yol açar

safra taşları şiddetli karın ağrısına yol açar

SAFRA KESESİNİN SAĞLIĞI İÇİN BOL BOL YÜRÜYÜN!

Uzmanlar vücuttaki bütün organların daha sağlıklı olması için sık sık yürümeyi tavsiye eder. Gün içinde en az bir saatlik yürüyüş organların daha sağlıklı çalışmasını destekler. Malya'da bu konu hakkında "Fiziksel aktivitemizi artırmamız ve günde en az iki buçuk litre su tüketmemiz olacaktır. Herhangi bir spor yapamasak bile asansör yerine merdiven kullanmak, gideceğimiz yerlere yürüyerek gitmek en azından eve giderken bir durak erken inip yürümek bile katkı sağlayacaktır. Fiziksel aktivitemizin artması ile metabolizmamız hızlanacak ve bu da arada yaptığımız küçük kaçamakların bile kolayca üstesinden gelmemizi sağlayacaktır" sözlerini sarf etti. 

BİR YORUM YAPIN 0