İdrar yolu enfeksiyonu nasıl tedavi edilir? İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Kişilerin sık sık yaşadığı sağlık sorunlarından biri idrar yolu enfeksiyonudur. İç hastalıklarda en hassas ve zor hastalık olan idrar yolu enfeksiyonu, insanların gün içinde yaşam kalitesini düşürmektedir. Peki idrar yolu enfeksiyonu nasıl tedavi edilir? İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir? İşte idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler...

İdrar yollarında veya idrar yaparken ağrı ve yanma hissi sık sık yaşıyorsanız çeşitli hastalıklara gebe olabilirsiniz. Yaşanan bu ağrı ve yanma hislerine sebep olan hastalıklardan biri de idrar yolu enfeksiyonudur. Ağrı ve yanma hissi ile reaksiyon gösteren idrar yolu enfeksiyonu, kadınlarda görülme olasılığı daha fazladır. Hastalığın en önemli durumlarından biri de erken müdahaledir. İdrar yolu enfeksiyonunun geç tedavisinin zararı böbreklere kadar gitmektedir. Bu tarz enfeksiyona sahip kişilerin hayat akışları da zarar görmektedir. Peki, yaşam kalitesini düşüren idrar yolu enfeksiyonu nedir? İdrar yolu enfeksiyonu nasıl yapılır?

İdrar kaçırma için ne yapmalıyız? Erken dönemde idrar kaçırmayı engelleme İLİŞKİLİ HABERİdrar kaçırma için ne yapmalıyız? Erken dönemde idrar kaçırmayı engelleme

İdrar yolu enfeksiyon belirtileri nedir

İdrar yolu enfeksiyon belirtileri nedir

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NEDİR?

Üriner sistem olarak bilinen idrar yolu enfeksiyonu, vücuda bakterilerin girmesiyle ortaya çıkıyor. Genellikle idrar yolundan mesaneye kadar olan, nadir de olsa böbreklere kadar ulaşan bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyon çeşididir. 

İdrar yolu enfeksiyon nedir

İdrar yolu enfeksiyon nedir

İDRAR YOLU ENFEKSİYONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

İdrar yolu enfeksiyonun en belirgin özellikleri arasında, idrar esnasında veya sonrasında meydana gelen ağrı ve yanma hissidir. Diğer belirtileri arasında ise şunlar yer almaktadır:

  • Sık idrara çıkma,
  • İdrarı tam bitirememe,
  • Ağrının kasıklara ve makata yayılması,
  • Ateş,
  • Kasıklarda ağrı ve şişlik
  • Terleme,
  • Yorgunluk,
  • Kusma ve bulantı,
  • İdrarın bulanık, ağır kokulu olabilir.

İdrar yolu enfeksiyonu nedir ve nasıl tedavi edilir

İdrar yolu enfeksiyonu nedir ve nasıl tedavi edilir

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

İdrar yolu enfeksiyonlarında tedavi sürecine ilk önce antibiyotiklerle başlanır. Hangi ilaçları ne kadar süreyle kullanmanız gerektiği, sağlık durumunuza ve idrarınızda bulunan bakteri türüne göre sağlık hekimleri tarafından belirlenmektedir. 

Tedavi sürecinde en önemli tavsiyelerden biri ise su tüketiminde arttırmaya gidilmesidir. İdrar yolu enfeksiyonunu geçirmek ve riskini azalmak için alına bilecek önemlerden bazıları ise şunlardır:

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu neden olur

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu neden olur

  • İdrarı tutmaktan kaçının. Mümkün oldukça sık idrar yapınız. Böylece mesanenizde oluşan bakterileri dışarı atarsınız.
  • Hijyenik pedleri sık değiştirmeye özen getirin.
  • Pamuklu iç çamaşırı giyinin ve sıkı oturan kıyafetlerden kaçının ve her gün mutlaka iç çamaşırlarınızı değiştirmeye dikkat edin.
  • Genital bölge temizliğinde sabun kullanımından kaçının ve uzun süre nemli kalmasına izin vermeyin. Nem, bakterilerin üremesi için kolaylık sağlayan bir ortam sunar.
  • Tuvalet sonrası temizliği önden arkaya doğru yapmak

İdrar yolu enfeksiyonu ilaçsız geçer mi?

İdrar yolu enfeksiyonu ilaçsız geçer mi?

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU İLAÇSIZ GEÇER Mİ?

Eğer yoğun ve sık sık tekrarlayan bir idrar yolu enfeksiyonunuz varsa mutlaka bir doktor gözetiminde bulunmanız gerekmektedir. Reçete ile alacağınız ilaçları düzenli bir şekilde kullanmanız gerekmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu kendi kendine geçmeye bilir.

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0