Polip nedir? Polip belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Bu 5 polip belirtisine dikkat!

Yaşlanmayla birlikte görülme olasılığı da artan polipler, vücudun belirli bölgelerinde çıkmaktadır. Özellikle kalın bağırsak ve kolon poliplerinin tehlikeli olduğu bazı hallerde kansere dönüşebileceği vurgulanmaktadır. Peki bu kadar riskli olan polip nedir? Polip belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte bu 5 polip belirtisine dikkat!

Tıp dünyasının sıklıkla kullandığı isimlerden biri olan polipler, vücudun sindirim boşluğunda görülen ya da mukoza ile kaplı olan rahim, bağırsak, burun, mide, rahim ağzı gibi bölgelerde de görülmektedir. Zamanla büyüyen polipler bir takım sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Tümör benzeri yapılarda görünen poliplerin çoğunluğu iyi huylu gözükse de kanserleşme riski barındıran türleri de mevcuttur. Kalınbağırsakta daha sık görülen polipler; teşhis ve tedavi yöntemi olarak, cerrahi operasyon, endoskopi ya da farklı tür yöntemlerle değerlendirilir.

Polip nedir?

Polip nedir?

POLİP NEDİR?

Polipler, insan vücudunun belirli bölgelerinde gözüken çoğunlukla kabartı şeklinde beliren anormal doku büyümeleridir. Küçük ebatlı olan polipler, iki farklı şekilde vücutta gözükmektedir. Bunlardan biri mantara benzemektedir. Diğeri ise daha düz bir formdadır. Genellikle iyi huylu oluşumlar olduğundan dolayı insan vücudunda pek fark edilmez. Kanserleşme eğiliminin nadirde olsa gözüktüğü poliplerin en çok gözüktüğü bölgeler; rahim ve rahim ağzı, ses telleri, bağırsaklar ve safra kesesidir. Gebeliğe engel olarak görülen bu tür cerrahi operasyon yardımıyla çıkarılmaktadır.

Polip

Polip

POLİP BELİRTİLERİ NELERDİR?

Polipler, belirli bir nedene bağlı olmadan da vücutta gözükebilmektedir. Küçük yapılı olan polipler vücuttu ciddi sağlık sorunlarına yol açmaz. Fakat bazı durumlarda günlük yaşamı etkileyen olumsuz koşullara neden olmaktadır. Genellikle kadınlarda daha fazla görülen polipler, vücudun farklı doku ve organlarında farklı belirtiler vermektedir. Safra kesesin de görülen polipler; bulantı ve kusma, karın ağrısı, sarılık gibi durumlarla kendini belli etmektedir. Ses tellerinde görülen poliplerin belirtisi ise ses yapısında anormallikler görülmektedir. Bağırsaktaki polipler sindirim sindirimde düzensizliğe yol açarak tekrarlayan ishal ve dışkıda kan görülmektedir. Burunda gözüken polip belirtisi ise tat ve koku almada bozukluk, şiddetli burun tıkanıklığı, seste değişiklik ve baş, göz çevresi ve üst dişlerde ağrı gibi durumlarla kendini belli etmektedir.

Polip belirtileri nelerdir

Polip belirtileri nelerdir

POLİP TEDAVİSİ

Polip tedavisi, polipin vücuttu nerede gözüktüğüne bağlı olarak değişmekle birlikte büyüklüğü, kaç adet olduğu ve polipin çeşidine göre tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Genellikle iyi huylu olan poliplerin, kötü huylu olanı ile karşılaşıldığı zaman, uzman hekimler tarafından değerlendirilerek tedavi yöntemi vakit kaybetmeden yapılmaktadır. Endoskopi, polip kürleri, düzenleyici ilaçlar ya da farklı yöntemlerle tedavi işlemleri yapılmaktadır. tedavi işlemi sonrasında hastanede kalınmamaktadır. Tedavi sonrasında hasta günlük yaşamına dönmektedir.

Polip

Polip

POLİP ALINMAZSA NE OLUR?

Risk teşkil etmeyen poliplerin alınmaması herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. 2 cm olan polipler risk kategorisinde en alt kısımda bulunur; ancak 2 cm büyük olan polipler, risk durumu göstermektedir. Risk barındıran poliplerin acil tedavi edilmesi ve gözetim altına alınması gerekmektedir. Özellikle rahim içinde gözüken polipler kısırlığa yol açmaktadır.

Polip

Polip

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0