Dizlerden neden çıtlama sesi gelir? Dizlerden gelen bu sese dikkat!

Yürüdüğünüz ya da hareket ettiğiniz esnada dizinizden gelen çıtırtı sesi herkesi tedirgin etmiştir. Krepitus olarak adlandırılan bu durum ağrı, şişlik gibi durumları beraberinde getirmiyorsa özel bir tedaviye gerek yoktur. Ancak aksi bir durum yaşıyorsanız dizinizden gelen bu sese dikkat edin.

Hareket esnasında eklem sıvılarının kemikler arasındaki açıklığa girerek, küçük gaz kabarcıkları oluşturur. Bu durumda ise diziniz büküldüğünde ya da hareket edildiğinde kabarcıkların bir kısmı patlar ve çıtlama sesi duyulmaktadır. Bu seslerin gelmesi ya da çıtlaması ekleme zarar veren bir durum değildir. Fakat gelen bu sesler ağrı, şişlik, hassaslık gibi belirtiler veriyorsa ciddi sorunların olabileceği Rejeneratif Tıp Uzmanı Dr. Aşkın Nasırcılar tarafından belirtiliyor. Kireçlenme, menisküs yırtığı ya da diz kapağı kıkırdağında bozulma gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir. İşte dizden gelen çıtlama sesleri hakkında merak edilenler...

Ayakta çıtlama sesi neden olur

Ayakta çıtlama sesi neden olur

BAZI EYLEMLERDE ÇITLAMA SESİ NORMALDİR

Koşmak, merdivenden çıkmak gibi bazı eylemlerde gelen çıtlama seslerinin normal olduğuna değinen Rejeneratif Tıp Uzmanı Aşkın Nasırcılar: "Bu gibi eylemlerde diz yapısı uygun pozisyonda olmadığı durumlarda yumuşak dokularla temas ya da diz çevresindeki bağların ve tendonların yerine oturmaması sebebiyle gerilme yaşanır. Bunlar çıtlama sesini beraberinde getirir. Bu durumların tümü oldukça normaldir." dedi.

çıtlama sesi

çıtlama sesi

ŞİŞLİK, MORARMA VE AĞRILARA DİKKAT

Eklemlerden gelen çıtırdama seslerinin ağrı, şişlik ve morarmalara yol açması durumunda dikkat edilmesini söyleyen Nasırcılar, "Eğer ağrı beraberinde böyle bir durumu getiriyorsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır çünkü teşhis edilmesi gereken bir yaralanmanız söz konusu olabilir. Diz çıtırtısına sebep olacak rahatsızlıklar ise; diz ön ağrısı, ön çapraz veya yan bağ yaralanmaları, menisküs yırtıkları, kireçlenme ve diz kapağı kıkırdağında bozulmadır." ifadelerini kullandı.

 

TEDAVİ SÜRECİ NASIL İLERLER

İlk tedavinin hekim kontrolünde olması gerektiğini söyleyen Nasırcılar, yaygın kullanılan tedavi yöntemlerini şu şekilde sıraladı: 

  • Egzersiz sonrasında buz uygulanması
  • Fiziksel tedavi ve rehabilitasyon
  • Ameliyat
  • SVF ( Stromal Vasküler Fraksiyon)
  • Mezenkimal Hücre Tedavisi

diz çıtlaması tedavi yöntemleri

diz çıtlaması tedavi yöntemleri

Diz ile ilgili sorunlar yaşamamak için en önemli noktanın aşırı kilodan kaçınmak olduğunu söyleyen Rejeneratif Tıp Uzmanı Dr. Aşkın Nasırcılar: "Kilo verilemiyorsa bile diz kaslarının güçlü olması gerekir. Bu nedenle ısınma ve esneme hareketlerini aksatmadan, egzersiz yapmak konusunda ısrarcı olmak gerekir." şeklinde konuştu.

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0