Depremde oluşabilecek kafa travmalarına karşı dikkat!

Türkiye'yi derinden etkileyen doğal afet sonucu birçok sıkıntı baş göstermeye başladı. Deprem sırasında insanların dikkat etmesi gereken durumlar üzerinde duran Beyin ve Sinir Cerrahlarından Op. Dr. Yasin Levend Özçelik, ölümlerin yarısının beyin kanamasına bağlı hasarlardan dolayı gerçekleştiğini söyledi.

Beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve büyük bir yıkıma neden olan deprem Türkiye'de büyük acılara neden oldu. Bu süreçte kafa travmalarına dikkat çeken Beyin ve Sinir Cerrahlarından Op. Dr. Yasin Levend Özçelik, deprem sırasında kafa travmasından korunmak için yapılabilecek yöntemlerden bahsetti. Levend Özçelik, "Deprem ya da herhangi bir kaza anında kafamızı koruma altına almamız kafa travmasından korunma yollarının başında gelmektedir." açıklamasında bulunarak depremde oluşabilecek kafa travmalarına karşı detaylı uyarılarda bulundu. 

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremde kurtarma çalışmaları

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremde kurtarma çalışmaları

ÖLÜMLERİN YARISI BEYİNE GELEN HASARLARDAN DOLAYIGERÇEKLEŞİYOR

Beyine gelen hasarların ölümlerin yarısıyla ilgili olduğuna dikkat çeken Dr. Yasin Levend Özçelik, "Beynimiz normalde kemik bir yapı içinde olduğundan dolayı korunaklıdır. Ancak hayati bir kaza ya da deprem sonrasında yaşanan travmadan dolayı ölümlerin yaklaşık olarak yarısı beyin kanamalarına bağlı hasarlardan dolayı gerçekleşmektedir. Dolayısıyla beyin travmalarında kişinin kendini koruması ölüm riskini yüzde elli oranında azaltmaktadır. Deprem uzmanlarının anlattığı gibi deprem anında kendimize yaşam üçgeni oluşturduğumuz bir yerde cenin pozisyonunda kalarak ellerle kafamızı koruma altına almak, kafanın alacağı birçok darbeden koruyacaktır." dedi.

Ölümlerin yarısı beyin travmaları ile gerçekleşiyor

Ölümlerin yarısı beyin travmaları ile gerçekleşiyor

 

"ENKAZ ALTINDAN ÇIKARILIRKEN KAFA TRAVMASI VE OMURGA ÇOK ÖNEMLİ"

Enkaz altından çıkarılan vatandaşların ilk olarak nasıl müdahale edilmesi gerektiği hakkında önemli yerlere değinin Yasin Levend Özçelik, "Kişinin deprem sırasında kafasından yara aldığını düşünüyorsak, ilk yapılacak olan şey kafasını koruma altına alarak enkazdan çıkarmaktır. Boyunla beraber kafatasının hareketsiz kalması çok önemlidir. Kişiyi enkazdan çıkartma sırasında hem konuşarak hastanın durumunu anlamaya çalışmak hem de vücuduyla ilgili sorular sorarak genel durumu ve beynin kaza sırasında uğradığı durumla ilgili bir fikir edinmeye çalışmak gerekmektedir. Yaşadığımız son depremde de gördüğümüz gibi sağlık ekipleri bunu gayet güzel uyguluyorlar." ifadelerine yer verdi.

Omurga

Omurga

Birden fazla cenaze için tek bir namaz kılınır mı? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yanıtı...

İLİŞKİLİ HABER

Birden fazla cenaze için tek bir namaz kılınır mı? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yanıtı...
Araç sigortası depremi karşılar mı? Kasko depremde araba hasarını karşılar mı?

İLİŞKİLİ HABER

Araç sigortası depremi karşılar mı? Kasko depremde araba hasarını karşılar mı?
Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 2

Baran 1 yıl önce

Elması 100000 istiyorum

Bara 1 yıl önce

Ben elmas 100000 istiyorum