Uzmanı uyardı: Deprem görüntüleri kişide olumsuz duyguları ortaya çıkarıyor!

Türkiye'yi vuran depremin ardından kurtarma anları ya da depremde meydana gelen enkaz görüntüleri medyaya sık sık düşmeye başladı. Televizyonda gösterilen deprem görüntülerinin kişide olumsuz duyguları aniden ortaya çıkardığının üzerinde duran Prof. Dr. Hüsnü Erkmen; evi yıkılan ve yakınlarını kaybeden insanlarda travma gözükebileceğini ve bu tarz durumlarda kişilerin tedaviye başlamaları gerektiğini söylüyor.

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremin ardından kişilerde fiziksel ve psikolojik birçok hastalık görülmeye başladı. Bu süreçte medya üzerinden depremle ilgili görüntüleri takip edenler ve deprem travması yaşayan kişiler depremle ilgili kurtarılma görüntüleri izledikleri zaman bu kişilerde kötü duyguları ortaya çıkarıldığı uzmanlar tarafından söyleniyor. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, muhtemel durumu hakkında depremle ilgili oluşan bu süreç hakkında görüşlerini belirtti.

Depremi yaşayan insana nasıl yaklaşılmalı? Uzmanı uyardı: Depremzedelere kurulmaması gereken...İLİŞKİLİ HABERDepremi yaşayan insana nasıl yaklaşılmalı? Uzmanı uyardı: Depremzedelere kurulmaması gereken...

Kahramanmaraş deprem

Kahramanmaraş deprem

MEDYADAKİ GÖRÜNTÜLER KÖTÜ DUYGULARI ORTAYA ÇIKARABİLİR

Deprem bölgesinde yaşamadığı halde medyadan deprem olaylarını takip eden kişilerde travmanın tetiklemesi durumunda uzmanından yardım alınmasını tavsiye eden Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, "Ne yazık ki başka sebeplerle benzer şeyleri yaşamış olan insanlar var. Ruhsal travmanın en önemli nedenlerinden biri aniden tekrar belirtilerin başlamasıdır. Televizyonda gösterilen kurtarma sahneleri benzeri görüntüler daha önce kurtarılmış olan insanlardaki kötü duyguları aniden ortaya çıkarır. Dolayısı ile bu duygular, o anı hatırlayıp çok kötü hissetmek, rüyada göçük altında olduğunu görmek ya da deprem sahneleri izlerken yoğun tepki göstermek şeklinde kendini gösterebiliyor." dedi. 

Deprem sonrası psikolojik destek ne zaman alınmalı?Deprem bölgesine yardım için gidenler dikkatİLİŞKİLİ HABERDeprem sonrası psikolojik destek ne zaman alınmalı?Deprem bölgesine yardım için gidenler dikkat

Depremle ilgili medyaya düşen görüntüler kişide travma oluşturabilir.

Depremle ilgili medyaya düşen görüntüler kişide travma oluşturabilir.

DUYGULAR YAŞANAN TRAVMALARA GÖRE DEĞİŞİKLİK GÖSTEREBİLİYOR

Duygusal yaşanan travmanın kişiden kişiye değişiklik göstereceğine değinen Dr. Hüsnü Erkmen, "Örneğin, istismara uğrayan birinin duyguları ile depremde göçük altında kalan kişilerin duygularının dışa vurumu aynı değildir. Ancak çeşitli şekillerde bir yerde kapalı kalmak zorunda olanlar da bu belirtiler ortaya çıkabilir. Aynı zamanda insanın evinin yıkılması ve yakınlarının ölmesi de sadece travma değildir, ciddi bir yas reaksiyonu da olabilir. Bu durumda kesinlikle göz önüne alınmalı ve tedavi edilmeli." ifadelerini kullandı.

Depremle ilgili travmalar kişiden kişiye değişebilir.

Depremle ilgili travmalar kişiden kişiye değişebilir.

HASTA YAKINLARININ GÖREVİ BÜYÜK

Yaşadığımız bu günlerde hastanın geçirdiği travma dönemi için hasta yakınlarına ekstra görev düştüğünün altını çizen Hüsnü Erkmen, "Hasta yakınları hasta olan kişinin ilaçlarını temin edebilmesi için gayret göstermeli. Özellikle psikoz dediğimiz akıl hastalığı düzeyinde olan hastalar ilacı temin etmekte zorluk çekebilir, bu yüzden hasta yakınları hasta kişilere destek olmalı. O şartlar artında hastanın psikiyatrik rahatsızlığının artması en başta hasta yakınlarını zor durumda bırakır. Hastanın durumu ilaç ile düzelmiyorsa hızlı bir şekilde bir psikiyatrist uzmanına başvurmaları gerekir." cümlelerine yer verdi.

Deprem

Deprem

Deprem okul kaydı nakli nasıl yapılır? E-okul nakil aldırma! Üniversite, lise nakil işlemleri

İLİŞKİLİ HABER

Deprem okul kaydı nakli nasıl yapılır? E-okul nakil aldırma! Üniversite, lise nakil işlemleri
Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0