Diş gıcırdatma nasıl önlenir? Uyurken diş gıcırdatma (Bruksizm) neden olur?

Diş sıkma alışkanlığı olarak bilinen bruksizm, hemen herkesin yaşadığı bir sağlık sorunu haline geldi. Zamanla günlük yaşamı da olumsuz hale getiren dişi sıkma yani bruksizmle nasıl başa çıkılır ve neden olur sorularına cevap arıyorsanız haberimizin detaylarında bulabilirsiniz.

Sebebini bilmediğiniz ve hastaneye gittiğinizde de sebebini bulamadığınız ağrıların sebebi Bruksizm olabilir. Diş sıkma ve veya gıcırdatma olarak bilinen Bruksizm, tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara yol açabilir. Diş gıcırdatma aynı zamanda çiğneme sırasında çene ağrısına sebep olabilir. Bu durum, diş erozyonuna ve aşınmaya neden olduğundan dolayı diş sağlığını olumsuz etkiler. Uyku bozukluklarına da katkıda bulunan diş gıcırdatma, uyku kalitesini düşürebilir. 

PEKİ DİŞ GICIRDATMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Bireyin uyku partnerini uyandıracak kadar yüksek sesle dişleri gıcırdatma
  • Birbirine kenetleme olmak üzere artan diş ağrısı
  • Dişte hassasiyet, çatlamış, düzleşmiş, gevşemiş veya yontulmuş dişler
  • Çenede, boyunda veya yüzde ağrı
  • Dişin daha derin katmanlarını açığa çıkaracak kadar aşınmış diş minesi
  • Kulakta bir sorun olmasa da kulak ağrısı gibi hissedilen ağrı
  • Şakaklarda başlayan hafif baş ağrısı
  • Uyku bozukluğu
  • Yanak iç kısmında çiğnemeden kaynaklanan hasar
  • Yorgun ya da kasılan çene kasları ile tamamen açılıp kapanmayan kilitlenmiş bir çene bulunur.

DİŞ GICIRDATMA BAŞ AĞRISI YAPAR MI?

Başlangıç şikayetleri sabah kalkıldığında baş ağrısı, yüz ağrısı ve çene ağrısı gibi ağrı şikayetleridir. Zamanla şikayetler ilerler ve yemek yemede zorluk, çene eklemi problemlerine bağlı olarak ağzı açıp kapamada zorluk tabloya eklenir.

Ağız açma-kapama sırasında çene ekleminden (mandibüler eklem) “klik” tarzı ses gelmesi eklem problemi başladığına işaret eder. 

İleri dönemde çenede kitlenme, dişlerse sallanma ve diş kırıkları, ağız açma sırasında çenenin etkilenen tarafa doğru kayması gibi belirtiler ortaya çıkar.

İlaçsız baş ağrısı nasıl geçer? Baş ağrısından ilaç kullanmadan kurtulmanın en hızlı yolu!İLİŞKİLİ HABERİlaçsız baş ağrısı nasıl geçer? Baş ağrısından ilaç kullanmadan kurtulmanın en hızlı yolu!

UYKUDA DİŞ GICIRDATMA NASIL ÖNLENİR?

Diş gıcırdatma (sıkma, bruksizm) nasıl önlenebilir diye bakıldığında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

Stresi azaltmak: bilinç farkındalığı egzersizleri yapmak, olumlu düşünceleri çekmek gibi yöntemlerle stresi azaltmak gerekir. Bunu tek başına sağlayamayan kişiler partnerlerinden yardım alabilir.

Gece plağı (ağız koruyucu) takmak: stresi azaltma yöntemlerinden sonra hala geceleri dişlerini gıcırdatanlar diş hekimine başvurarak bir ağız plağı edinmelidir. Diş gıcırdatma sırasında dişlerin zarar görmemesi için ağız plağı takılabilir.

Yanlış hizalanmış dişler: diş gıcırdatmanın sebebi yanlış hizalanmış dişlerden kaynaklanabilir. Bir diş hekimine başvurarak diş teli yardımıyla dişlerin hizasını düzeltmek diş gıcırdatmaların önüne geçecektir.

Alkol ve kafeinden uzak durmak: özellikle akşam yemeklerinin yanında ya da akşam yemeklerinden sonra kahve, çay, kafein, çikolata, gazlı içecekler gibi besinler uyku kalitesini etkilemektedir. Bu sebeple gece uyurken farkında olmadan diş sıkmaları gerçekleştirilebilir. Zihni ve vücudu dinlendirmek amacıyla akşam saatlerinden sonra bu besinlerden uzak durmak gerekir. Alkol de uyku kalitesini kötü etkileyen bir besin olduğu için özellikle gece saatlerinde alkol alımından kaçınmak gerekir.

Bebekler için az tuzlu zeytin yapımı! Bebeklere zeytin kaçıncı ayda verilmeli?

İLİŞKİLİ HABER

Bebekler için az tuzlu zeytin yapımı! Bebeklere zeytin kaçıncı ayda verilmeli?
Ekim ayı ev dekorasyonu nasıl yapılır? Sonbahar ev dekorasyonu

İLİŞKİLİ HABER

Ekim ayı ev dekorasyonu nasıl yapılır? Sonbahar ev dekorasyonu
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0