Bel bölgesinde bulunan omurların arasındaki diskin yırtılarak, sinirleri sıkıştırması olarak ifade edilen bel fıtığı; günlük hayatı olumsuz etkileyen en önemli rahatsızlıklardan biridir. Bel fıtığı, tedavi edilmesi gereken önemli bir rahatsızlıktır. Peki bel fıtığı nasıl anlaşılır? Tedavi yöntemleri nelerdir? Doç. Dr. Serhat Mutlu konuyla ilgili merak edilenleri Yasemin.com'a özel olarak anlattı.
Günlük yaşam gereği bel ağrısı sıklıkla yetişkinlerde görülmektedir. Fakat her bel ağrısı bel fıtığı değildir. Bel fıtığında bel ağrısından çok bacaklarda ağrı ortaya çıkmaktadır. İlerleyen dönemlerde bacak hareketlerinde zorluk, kısıtlanma ve güç kaybı görülmektedir. Bel fıtığı başlangıç aşamasındayken, ilerlememesi için günlük aktivitelere dikkat edilmesi gerekir. Bunun için günlük yaşam tarzında beli sürekli olarak korumak önemli olmaktadır. Bel fıtığı belirtileri, belde ve kalçada orta derecede bel ağrısından acil tıbbi müdahale gerektiren yaygın uyuşma ve halsizliğe kadar değişiklik ve geniş bir yelpazede gösterir. Ancak bel fıtığı belirtilerinin şu şekilde olduğunu söyleyebiliriz.
- Belde, kalçada veya bacakta ağrı,
- Bel hareketlerini yapamama veya zorlanma,
- Yürümekte, oturup kalkmakta zorlanma,
- Ayak veya parmaklarda uyuşma, karıncalanma,
- Bacakta veya ayakta güçsüzlük, zayıflık,
- Nadiren idrar tutamama.
Doç. Dr. Serhat Mutlu konuyla ilgili merak edilenleri Yasemin.com'a özel olarak anlattı.
BEL FITIĞI TEKRARLAR MI?
Bel fıtığının tekrarlama oranı oldukça düşüktür. Bel fıtığı ameliyatı olduktan sonra aynı yerden tekrarlama oranı yüzdesi ise 2-3 civarında görülür. Ama bu mutlaka tekrarlayacağı anlamına gelmez. Bu oran ameliyat sonrası öneriler dikkate alındığında çok daha düşüktür.
ahmet 1 yıl önce
2 sene önce ameliyat oldum özel hastanede, şimdi aynı yerden tekrarladı, yani ağır bir iş görmüyorum, sanırım insan yapısıyla alakalı.