Soğuk havalarda bu hastalığa dikkat! Raynaud sendromu(soğuk ısırması) belirtileri neler?

Soğuk hava koşulları bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını tetikleyebilir. Özellikle soğuk mevsimlerde ortaya çıkan rahatsızlıklardan biri Raynaud hastalığıdır. Son yıllarda çok rastlanan Raynaud sendromu belirtileri ve tedavisi nedir tüm soruları sizler için araştırıyoruz.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Raynaud hastalığı olarak da bilinen Raynaud sendromu, vücudun belirli bölgelerine (genellikle el ve ayak parmaklarına) kan akışını etkileyen bir durumdur. Bu bozukluk, sıklıkla soğuğa veya strese tepki olarak ciltte epizodik renk değişiklikleriyle karakterizedir. Adını ilk kez 1862'de tanımlayan Fransız doktor Maurice Raynaud'dan alan Raynaud sendromu iki ana türe ayrılabilir: birincil ve ikincil. Tıbbi anlamda Raynaud fenomeni bir hastalık olarak değil; mevcut bir hastalığın semptomu olarak değerlendirilir. Çeşitli romatolojik hastalıklar nedeniyle gelişen Raynaud fenomenine sekonder Raynaud hastalığı; altta yatan bir patoloji saptanmadığında ve izole olarak Raynaud fenomeninin görüldüğü klinik durumlara ise primer Raynaud hastalığı adı verilir.

Raynaud sendromu

Raynaud sendromu

Son yıllarda çok rastlanan Raynaud sendromunun belirtilerini ve tedavisini ve merak edilenleri uzmanına sorduk. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Mehmet Uçar tüm merak edilenleri Yasemin.com'a aktardı.

RAYNAUD SENDROMUNUN BELİRTİLERİ:

Raynaud sendromunun belirtileri ataklar halinde görülebilir. Tipik atak yaklaşık 15 dakika sürer. Ancak saldırılar daha kısa veya daha uzun olabilir.

  • Cilt renk değişiklikleri: Kan akışı durup geri döndüğünde ten renginiz beyazdan maviye ve kırmızıya dönüşebilir.
  • Uyuşukluk ve iğnelemeler: Etkilenen vücut kısmındaki kan oksijensiz kaldığı için uyuşukluk hissedilir)
  • Deri ülserleri ve kangren: Daha uzun veya daha sık ataklar parmak uçlarında ağrılı yaralara neden olabilir. Bu yaraların iyileşmesi biraz zaman alabilir. Nadiren dokularınıza oksijen gitmemesi doku ölümüne (kangren ) yol açabilir.

Raynaud sendromu belirtileri

Raynaud sendromu belirtileri

 RAYNAUD SENDROMUNUN TEDAVİSİ VAR MI?

Raynaud sendromunun tedavisi rahatsızlığın ciddiyetine ve birincil veya ikincil formda olup olmamasına göre belirlenir. 

Sıcak tutmak ve tütün gibi tetikleyicilerden kaçınmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri faydalı olabilir. Daha ciddi vakalarda kan damarlarını genişleten ilaçlar reçete edilebilir.

Raynaud sendromunuz olduğundan şüpheleniyorsanız veya belirtiler yaşıyorsanız doğru teşhis ve uygun tedavi için bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir. Durumun birincil mi yoksa ikincil mi olduğunu belirlemeye yardımcı olabilirler ve bireysel koşullara göre en uygun tedavi planını önerebilirler.

Soğuk havalardan cilt nasıl korunur? Kışın cildi korumanın en pratik yöntemleri

İLİŞKİLİ HABER

Soğuk havalardan cilt nasıl korunur? Kışın cildi korumanın en pratik yöntemleri
Soğan kavurma nasıl yapılır? Patatesli soğan kavurması tarifi!

İLİŞKİLİ HABER

Soğan kavurma nasıl yapılır? Patatesli soğan kavurması tarifi!
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0