Ayak başparmak eğriliği (Halluks Valgus) sebepleri nelerdir? Ayak başparmak eğriliği tedavisi

Başparmağın eğikliği olarak da bilinen ve toplumda bunyon veya Halluks valgus olarak isimlendirilen ayak başparmak çıkıntısı, erkeklere oranla kadınların günlük yaşamında da kullandığı topuklu ayakkabı giymekten dolayı çok sık karşılaştıkları bir rahatsızlıktır. Erken teşhisin çok önemli olduğu ayak başparmak eğriliği yani Halluks Valgus hakkında tüm detayları Op. Dr. Harun Mutlu Yasemin.com takipçilerine verdi.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Özellikle topuklu ve dar ayakkabı giymek zorunda olan işlerde çalışan kadınlarda görülen ayak başparmak eğriliği, doğuştan gelen bir rahatsızlık olarak da bilinmektedir. Cerrahi uygulamalar ile düzeltilebilen ayak başparmak eğriliği sorunu ayak başparmağının kaslarının zayıf olması sebebiyle diğer parmaklara baskı yapmasıyla oluşan bir deformasyondur. Biz de sizler için ayak başparmak eğriliğinin sebepleri, belirtileri ve tedavi yöntemlerini uzmanına sorduk.

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı Op. Dr. Harun Mutlu tüm merak edilenleri Yasemin.com mikrofonuna anlattı.

Boyun fıtığı nedir? Boyun fıtığının belirtileri nelerdir? Ameliyatsız boyun fıtığı tedavisiİLİŞKİLİ HABERBoyun fıtığı nedir? Boyun fıtığının belirtileri nelerdir? Ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi

AYAK BAŞPARMAK EĞRİLİĞİ SEBEPLERİ NELEDİR?

Ayak başparmağının dışa doğru dönmesiyle karakterize bir rahatsızlıktır. Ayak başparmağı eğriliğinin birçok sebebi olmakla birlikte annenizde, anneannenizde eğer varsa bu rahatsızlık genetik geçişe yatkınlığı çok fazla olup özellikle bayanlarda 10 kat daha sık rastlanan rahatsızlıktır. Özellikle bayanların dar ve topuklu ayakkabı giymesinden dolayı sıklıkla karşılaştığımız hastalıktır. Ayak başparmağı eğriliğinde öncelikle ayak başparmağının kenarında bir çıkıntıyla başlayan rahatsızlık olup ilerleyen dönemlerde baş parmağın ikinci parmağın altına doğru ilerlediği ikinci parmağı da etkilemeye başladığı ve ayak başparmağında ve ikinci parmağın üst kısmında nasırların oluştuğu hastanın ayakkabı giymekte zorlandığı hastanın ağrılar duymaya başladığı ilerleyici bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkla bize gelen hastaların çoğunluğu bayan olup özellikle dar ayakkabı giymek zorunda olan hastalarımızda özellikle işe gidip gelirken spor ayakkabı tercih etmesi, işi gereği topuklu ayakkabı giyme gereği olan hastalarda işi gittiğinde daha alçak topuklu ve ucu dar olmayan topuklu ayakkabılar giymesini önermekteyiz. 

AYAK BAŞPARMAK EĞRİLİĞİ HALLUKS VALGUSUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ayak başparmak çıkıntısının belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ayakkabı giyerken ayak başparmağının yanındaki şişlik üzerinde ağrı ve tahriş
  • Uygun veya rahat ayakkabı bulamama
  • Büyük ayak parmağının ikinci parmağa doğru eğilmesi
  • Diğer dört parmağın deformitesi
  • Ayak tabanında ağrı

AYAK BAŞPARMAK EĞRİLİĞİ HALLUKS VALGUSUN TEDAVİSİ NEDİR?

Hastaların ağrı duymaya başladığı dönemlerde ise erken dönemlerde o bölgede ağrıya neden olan silikon desteklerle silikon parmak arası makarlarla evde yapacağı akşam egzersiz programları ile hastalığın ilerlemesini durdurabiliriz. Bu hastalarımızda ayakta basarak çekilecek röntgen ve muayenelerle yapacağımız ölçümlerle hastalığın evresini derecelendirdikten sonra en başta ağrıyan bölgeyi sadece törpüleme ameliyatı ilerleyen evrelerde ise kalıcı ayak şekil düzeltme ameliyatlarını yapmaktayız. Ameliyattan sonra bu hastalığın tekrarlama riski mevcut olup erken teşhis ve erken evreleme ile doğru cerrahi yapılırsa tekrarlama riski %2’nin altına düşmektedir. Bu hastalığın ameliyatından sonra hastalarımız ilk iki-üç aylık dönemde kemiğin kaynaması geçtikten sonra sporsal aktivitelere eskisi gibi dar ve topuklu ayakkabı giymemesine özen göstermeliyiz. Rahat ayakkabılarla hayatlarına devam etmeliler.

Op. Dr. Harun MUTLU Kimdir?

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op Dr Harun Mutlu

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op Dr Harun Mutlu

1983 yılında İstanbul’da doğdu. Tıp Eğitimini 2001-2007 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde aldı. 2007 yılında Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde uzmanlık eğitimine başladı.

2012 yılında “Uzman” oldu. 2012 yılında Bedelli Askerlikten faydalandı.

2012-2015 yılları arasında Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Ortopedi ve Travmatloji Uzmanı olarak çalıştı. 2015 yılında aynı klinikte Başasistan olarak Eğitim kadrosuna girmeye hak kazandı.
2014-2016 yılları arasında AO-Trauma Türkiye’de Eğiticilik yaptı. 2015-2016 yıllarında İstanbul Aydın Üniversitesi-Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu- Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi olarak çalıştı.
Halen Nişantaşı Üniversitesi Yüksek Lisans Bölümü'nde Karyopraksi Yüksek Lisans Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak çalışmakta olup İstanbul Bakırköy'de bulunan Avrupa Ortopedi Cerrahisi'nde hastalarını kabul etmektedir.

Yerli ve Yabancı birçok Uluslararası dergide 50’nin üzerinde araştırma makalesi ve derlemeleri bulunan Op. Dr. Harun Mutlu özellikle Travma cerrahisi, Spor cerrahisi, Diz ve Kalça kireçlenmeleri, Omurga Cerrahisi üzerinde yoğunlaşmış, medikal tedavi ve protez cerrahisi konusunda ileri derecede deneyime sahiptir.

Evli ve 1 Kız çocuk babasıdır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

İLETİŞİM BİLGİLERİ: 

Avrupa Ortopedi Cerrahisi - Doç. Dr. Serhat MUTLU - Op. Dr. Harun MUTLU Muayenehanesi
Gülce Apt, Zuhuratbaba Mh İncirli Cd, Haksever Sk. 8/8, 34147 Bakırköy/İstanbul
TEL: 0544-230-20-10
Instagram: @drharunmutlu  [email protected]
Instagram:  @drserhatmutlu  [email protected]

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0