Kokulu mumdaki büyük tehlikeye dikkat! Kokulu mumun zararları neler?

Kadınların evde dekoratif olarak severek kullandıkları ve zaman zaman evin havasını değiştirmek için yaktığı kokulu mumların sağlık açısından çok tehlikeli olduğunu biliyor musunuz? Uzmanların kansere kadar neden olduğunu açıkladığı kokulu mumların zararlarını bugünkü yazımızda bulabilirsiniz.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Mum, parafin, donyağı ya da bunlara benzer, yavaş yanan bir maddenin, genellikle pamuktan yapılan bir fitilin üzerine döküldükten sonra katılaştırılması yöntemiyle hazırlanan, genellikle silindir biçimindeki ışık kaynağıdır. Dekoratif olarak kullanılan ve kadınların sık sık evde yaktığı mumların artık birçoğu evde hoş bir koku oluşturuyor. Ancak uzmanlar 'evinizin havası değişsin derken sağlığınızdan olmayın' diyerek kokulu mumların sağlık açısından zararlı olduğunu ortaya koyan bir vurgu yaptı. 

KOKULU MUMLAR

KOKULU MUMLAR

Uzmanların kansere kadar neden olduğunu açıkladığı kokulu mumların zararlarını ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri Uzm. Dr. Khatıra Abbasova, Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak'a aktardı.

KOKULU MUMLAR KANSERE NEDEN OLUYOR!

Macaristan'daki Semmelweis Üniversitesi'nde halk sağlığı uzmanı Dr. Tamás Pándics, bu mumların kullanımında migren atakları, göz ve boğaz tahrişi ve hatta daha riskli yüksek solunum hastalıkları riskinin arttığını belirtti. Üstelik Pándics'e göre, astım gibi önceden var olan hastalıkları da daha kötüleştirebilir. Bunun ardındaki en önemli sebep; mumların yanarken diğer kirleticiler ile birlikte küçük parçacıklarını yayması. Uzman, evlerimizi sık sık havalandırmanın yanı sıra, iç mekan hava kalitesini iyileştirmenin en iyi yolunun kullandığımız kimyasalları azaltmak olduğunu açıkladı.

Tarçın kokulu mumlarda kullanılan sinnamaldehit ise ciltte tahrişe ve alerjik reaksiyona neden olabilir. Mumların çoğu parafinden yapılır ve önceki çalışmalar bunun kansere neden olabileceğini öne sürüyordu, ancak bu hala tartışmaya açık. Pándics, "İster yapay olarak üretilsin ister doğal olarak oluşsun, vücuda yabancı olan her madde kimyasal risk taşır" açıklamasında bulundu.

KOKULU MUMLARIN BAŞINDA BEKLEMEYİN!

KOKULU MUMLARIN BAŞINDA BEKLEMEYİN!

  • Pándics ayrıca "Kanserojen olmayabilirler ancak bu maddeler karaciğere ek bir yük bindirir ve metabolik süreçlerimiz de bunları işlemeye hazır değildir" diyerek her bir organın karşılaşabileceği tehlikelere dair uyardı.

KOKULU MUMLARIN BİLİNMEYEN ZARARLARI NELER?

  • İçeriğinde bulunan yüksek kurşun miktarı nedeni ile beyinde ve merkezi sinir sisteminde hasara yol açabilir.
  • İçeriğinde bulunan kimyasal formaldehit maddesi nedeni ile burun ve gırtlak kanserine sebep olmaktadır.
  • Küçük ortamda yakılan mumlar havayı kirleterek astım ve egzama gibi çeşitli hastalıklara yakalanma riskini arttırmaktadır.
  • Mum yandığı sürece veya ilerleyen saatlerde baş ağrısı, başdönmesi gibi rahatsızlıklar vermekte ve hatta beyni etkileyerek merkezi sinir sistemine zarar vermektedir.
  • Tütsü ve kokulu mumlar solunum yoluna etki ederek kansere neden olmaktadır. Ayrıca lösemi, beyin tümörleri ve lenfoma gibi hastalıkların oluşmasında etkili rol oynadığı yapılan araştırmalar neticesinde ortaya çıkmıştır.
Dinen çocuğa isim koyma hakkı kime aittir? Bebeğe isim koyma duası

İLİŞKİLİ HABER

Dinen çocuğa isim koyma hakkı kime aittir? Bebeğe isim koyma duası
İş kadını olma hikayesi evinin mutfağında filizlendi! Pınar Dalmış'ın girişimcilik serüveni

İLİŞKİLİ HABER

İş kadını olma hikayesi evinin mutfağında filizlendi! Pınar Dalmış'ın girişimcilik serüveni
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0