Çay tiryakilerine üzücü haber! Sıcak çay kansere neden olur mu?

Ülkemizin milli içeceklerinden ve neredeyse 7'den 70'e herkesin severek tükettiği çay bilinçsizce tüketilince vücuda zarar veriyor. Sabah kahvaltılarında akşam yemeklerinde sonra tüketilen çay eğer kaynar kaynar tüketilirse kansere yol açtığını açıklayan bir araştırma ortaya çıktı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Türkiye’de ilk kez yapılan uluslararası çaptaki araştırmada sıcak içilen çay, küflü peynir ve tandır dumanının kansere yol açtığı ortaya çıktı. Prof. Dr. Atilla Eroğlu, yemek borusu kanserinin nedenlerini mercek altına aldı. Türkiye’de ilk kez yapılan uluslararası çaptaki araştırmasında sıcak içilen çay, küflü peynir ve tandır dumanının yemek borusu kanserine yol açtığını ortaya koydu. Peki sıcak çay kansere neden olur mu? İşte sorunun yanıtı:

SICAK ÇAYDA KANSER RİSKİ!

SICAK ÇAYDA KANSER RİSKİ!

SICAK ÇAYDA KANSER RİSKİ!

Prof. Dr. Atilla Eroğlu, çayın çeşitli faydalarının yanı sıra vücuda bazı zararlarının da olduğunu söyledi.

Erzurum’da 94-95 derecede suyun kaynadığını, bardağa döküldüğünde ve içine şeker atılıp karıştırıldığında bu sıcaklığın 83-85 dereceye kadar düştüğünü ifade eden Eroğlu, “Bu sıcaklıktaki çay bile eli yakar. Önerimiz, literatürün de söylediği, günde 5-6 bardak hafif ılıtılmış çay içilmesi ama sıcak çay içmeyin. Sıcak çay kanser yapıyor. Özellikle ağız, yutak ve yemek borusu kanserinin bölgede en sık görülmesinin sebebi sıcak çay tüketimi.” dedi.

Eroğlu, 85 derecede tüketilen çayın mukozalar gibi hassas sindirim sisteminde ciddi yanıklara ve hücre değişikliğine sebep olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Sıcak çay, sindirim sistemindeki bariyeri yok ediyor ve kansere sebep oluyor. Çayın 65 derecenin altında içilmesi gerekli. Bardağa koyduktan sonra çayı 3-4 dakika bekletelim. 25 yıl süren bilimsel çalışmamızda, çayın etkileri ve bölgemizde yemek borusu kanserlerinin fazla görülmesini araştırdık, en önemli sebebin sıcak çay tüketimi olduğunu, 85 derecenin üzerinde içilen çayın 65 derecenin altında içilen çaya kıyasla 8 kat daha yemek borusu kanserini artırdığını bilimsel veri olarak tespit ettik. Lütfen çayı hafif ılıtıp için.”

Çalışmada iki grup halinde karşılaştırdıkları kişilerin çay içme sıklığı ile yoğunluklarını da araştırdıklarını anlatan Eroğlu, şunları kaydetti:

“Çalışmamızda özellikle Erzurum, Van, Ağrı, Muş, Bitlis, Bayburt ve Erzincan olmak üzere çevre illerde daha çok görülen yemek borusu kanserinin en önemli sebebinin sıcak çay tüketimi olduğu ortaya çıktı. Günde 1 litreden daha az yaklaşık 7-8 bardak çay içen ile daha fazla içenleri karşılaştırdık ve günde 15-20 bardak çay içen gruptakilerde de yemek borusu kanserlerinin yüksek oranda görüldüğünü tespit ettik.”

ABD ve Avrupa’da yemek borusu kanserlerinin en önemli sebebinin obezite ve reflü, Türkiye’de ise özelikle Doğu Anadolu’da sıcak çay ve beslenme alışkanlıkları olduğunu belirten Eroğlu, Çin’de 9,5 yıl boyunca takip edilen 500 bin kişide sıcak çay, kahve, çorba ve yemek tüketiminin araştırıldığını, özellikle sıcak çay içenlerde yemek borusu ve yutak kanserlerinin çok fazla görüldüğünü, benzer çalışma yapılan ABD ve İngiltere’de de aynı sonucun çıktığını söyledi.

ÇAY TÜKETİMİ NASIL OLMALI?

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Dyt. Tuba Kayan Tapan çay tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri Yasemin.com'a aktardı. İşte Dr. Tapan'ın açıklamaları:

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce Haber Editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 5

Serdar Aziz 1 yıl önce

Arkadaşlar çay içtiğiniz yerde bardaklar ufacıksa birdaha ordan çay içmeyin. HIRSIZ lara para kaptırmayın :) Şimdi içtiğim yerde 2 bardak çay 1 bardakta geliyor. Oda çay bardağı bu da ama öteki herşeyinden çalıyordu.

Abdullah BAL 1 yıl önce

Doğu Anadolu Bölgedinde Mide Kanseri Vakaları Çoktur Bunun Sebebiyse Çay Değildir En Büyük Sebebi Kuru Ettir, Et Tüketimi Çok Fazladır Mesela Karadenizde Akciğer Kanseri Oranı Yüksektir Sebebiyse Küçük Yaşta Başlıyor Sigara İçilmeye Bence Karadenizde Tüketilen Çay Doğu Anadoluda Tüketilen Çaydan Fazladır Bence Doğuda Kuvvetle Muhtemel Kaçak Çaydan Kaynaklanabilir Demli İçiyorlar Çünkü… Bence En Büyük Tehlike Hava Kirliliği ve Egzost Dumanları Zehir Saçıyor

Son demir bükücü 1 yıl önce

YA bu araştırmayı yapan hoca yanlış araştırma yapmış ya da benin gördüklerim yanlış 92 yaşındaki bi tanıdığım çay ateş gibi olmazsa içmez 92 yaşında senden benden sağ

Prof 1 yıl önce

küflü peynir yiyebildiğiniz kadar yiyin. bağışıklığı güçlendirir. vücudu yabancı virüslerden korur. bir çok faydası vardır. tansiyonu olanlar uzak dursun yeterli. Bu çakma proflar faydalı olanı zararlı, zararlı olan bir şeyi faydalı göstermekte zirve yaptılar. DSÖ denen ADINI DEĞİŞTİM DTÖ dünya terör örgütü nasıl koronayı aşılar ile yaydıysa öyle işte. 100 YILIN PROFU Canan Karayat dan başkasının tavsiyelerine uymayın.

coşkun 1 yıl önce

Çok güzel bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık.

Toplam 4 beğeni