JN1 varyantı nedir? JN1 varyantı belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Son zamanlarda artış gösteren hastalıklara sebep olan yeni varyantlardan biri olan JN1 varyantı, COVID-19'un Omicron varyantının BA.2.86 alt varyantından türeyen yeni bir varyanttır. Peki JN1 varyantı nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? JN1 virüsünün kalp ve damar hastalığına etkileri nelerdir? Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Oğuz YILMAZ konuyla ilgi tüm merak edilenleri Yasemin.com'a aktardı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), COVID-19 salgınında yeni bir oyuncu olarak beliren "JN.1" varyantını duyurdu. Jn.1 varyantı, SARS-CoV-2 virüsünün bir mutasyonu olarak ortaya çıkar. Bu varyantın genetik yapısında belirgin değişiklikler var. Uzmanlar, kronik hastalığı bulunanlar, gebeler ve 2 yaş altı çocuklar gibi riskli gruplar açısından ise özellikle influenza virüslerinden olan JN1 ile koronavirüsün halen hastane ve yoğun bakıma yatışlar açısından tehlike arz ettiğini kaydetti.

JN.1'in hızla yayılmasının nedeni muhtemelen spike proteininde türediği BA.2.86 varyantınınkine ek bir mutasyona sahip olması. ABD’nin yanı sıra İzlanda, Portekiz, İspanya, Hindistan ve Hollanda'nın da aralarında bulunduğu birçok ülkede baskın varyant haline geldi. Türkiye’de henüz tespit edilmeyen yeni varyantın, kalp krizi ve pıhtı atmasına sebebiyet verdiğini söyleyen uzmanlar 65 yaş üstü olan vatandaşların maske takması gerektiğini vurguluyor.

JN.1'İN BELİRTİLERİ NELER?

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri de yeni covid varyantı JN.1’in belirtilerini sıraladı

  • Öksürük.
  • Boğaz ağrısı.
  • Baş ağrısı.
  • Kas ağrıları.
  • Ateş.
  • Tat veya kokuda değişiklik veya kayıp.
  • Tıkanıklık ve burun akıntısı.
  • Tükenmişlik.
  • "Beyin bulanıklığı" (daha az uyanık ve farkında hissetme).
  • Nefes darlığı.
  • Gastrointestinal semptomlar (mide rahatsızlığı, hafif ishal).

JN.1'İN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Şu anki bilgilere göre, JN1 varyantı tedavisi bulunmamaktadır. Ancak, mevcut COVID-19 tedavi yöntemleri  jn1 varyantı dahil olmak üzere farklı SARS-CoV-2 varyantlarına karşı geniş bir etki yelpazesi sunar. 

Özellikle aşılar, JN1 varyantının kontrol altına alınması ve yayılmasının önlenmesinde kritik bir rol oynar. Ancak henüz bu yeni varyant ile ilgili bir tedavi yöntemi ortaya koyulmamıştır. Eğer belirtileriniz varsa ya da bu yeni varyant için önlem almak istiyorsanız ellerinizi sık sık yıkayarak, hasta kişilerden uzak durarak, özellikle kalabalık ortamlarda maske kullanarak jn1 varyantından korunabilirsiniz. 

İbadetlerimi yetersiz görüyorum ne yapmalıyım? Neden tam anlamıyla ibadet edemiyorum

İLİŞKİLİ HABER

İbadetlerimi yetersiz görüyorum ne yapmalıyım? Neden tam anlamıyla ibadet edemiyorum
Sünnet derisi cildi gençleştiriyor mu? Alloblast uygulaması cilde nasıl uygulanır?

İLİŞKİLİ HABER

Sünnet derisi cildi gençleştiriyor mu? Alloblast uygulaması cilde nasıl uygulanır?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0