Uzmanları ayağa kaldıran çiğ süt akımı! Çiğ süt içmenin zararları nedir? Çiğ süt neden içilmez?

TikTok, son dönemde popülerleşen bir akım nedeniyle uzmanları endişelendiriyor. Kullanıcılar, "Çiğ Süt İçme Akımı" adı altında pastörize edilmemiş sütü başlarına dikip paylaşımlar yaparak dikkat çekiyor. Uzmanları ayağa kaldıran bu durumla ilgili merak edilen soruları cevapladık. Çiğ süt içmenin zararları nedir? Çiğ süt neden içilmez?

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Beslenmeye dair her geçen gün birbirinden farklı fikirler ortaya çıkıyor. Özellikle son günlerde TikTok'ta ortaya çıkan "çiğ süt içme" akımının, besleyici olduğuna dair iddialarla yayılıyor ve bu videolar milyonlarca kişinin izlediği, denediği bir tehlikeye dönüşüyor.  Çiğ süt içme akımı adı altında çoğu kullanıcı pastörize edilmemiş sütü kafasına dikiyor. Ancak kimse tehlikesinin farkında değil. Uzmanlar “Çiğ süt zararlı mikropları taşıyabilir ve bunları insanlara bulaştırabilir” uyarısında bulundu.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Nihan YAKUT, konuyla ilgili önemli açıklamaları Yasemin.com'a aktardı.

ABD'de tüketicileri, çiftçileri ve doktorları karşı karşıya getirmekte. Beslenme uzmanı Prof. Dr. Marion Nestle, çiğ süt trendinden duyduğu endişeyi dile getirirken, "Sütün pastörize edilmesi, 20. yüzyılın en büyük halk sağlığı başarılarından biridir. Çiğ inek sütü verilen bebeklerin ölümle sonuçlanmasıyla geçmişte karşılaşılmıştır. Sütün pastörize edilmesi, işlenmiş gıda olduğunu göstermez. Bu akım, bilgisizliğin bir parçasıdır" şeklinde ifade etti.

Çiğ süt nasıl kaynatılır? Çiğ süt kaç dakika kaynatılmalı? Çiğ sütün hazır sütten farklarıİLİŞKİLİ HABERÇiğ süt nasıl kaynatılır? Çiğ süt kaç dakika kaynatılmalı? Çiğ sütün hazır sütten farkları

Uzmanlar, çiğ sütün besleyici olduğuna dair bilimsel bir kanıt olmadığını vurgularken, "Çiğ süt, campylobacter, cryptosporidium, E. coli, listeria, brusella ve salmonella gibi zararlı mikropları taşıyabilir ve bunları insanlara bulaştırabilir" konusunda uyarılarda bulunuyor.

ÇİĞ SÜT İÇMENİN ZARARLARI NELERDİR?

ÇİĞ SÜT İÇMENİN ZARARLARI NELERDİR?

ÇİĞ SÜT İÇMENİN ZARARLARI NELERDİR?

Çiğ süt, işlem görmemesi nedeniyle birçok fayda barındırsa da bu özelliği nedeniyle bruselloz ve tüberküloz gibi birçok hastalığa yol açan bakterileri de vücuda taşıyabiliyor.
Sütün alındığı ineğin nasıl koşullarda yetiştirildiği ve sağıldığı bilinmediğinden hijyenik eksiklikler söz konusu olabiliyor.

Galeta unlu yumuşacık poğaça nasıl yapılır? Bayatlamayan galeta unlu poğaçanın püf noktası

İLİŞKİLİ HABER

Galeta unlu yumuşacık poğaça nasıl yapılır? Bayatlamayan galeta unlu poğaçanın püf noktası
ABD'li diyetisyenden ezber bozan zayıflama çağrısı! 2024'te yemeniz gereken 3 yiyecek

İLİŞKİLİ HABER

ABD'li diyetisyenden ezber bozan zayıflama çağrısı! 2024'te yemeniz gereken 3 yiyecek
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 5

konuk 3 ay önce

saçmalamışlar, bir şeyleri yeniden keşfetmeye gerek yok

Takipçi 3 ay önce

Şu TikTokçuların bir anda soyları bitse, yeni nesiller akıllı olur :D

Murat 3 ay önce

arkadaş ne tik tok merakı var şu millette anlamadım gitti

Doğu-Batı 3 ay önce

Bu akımı hangi akıllı başlatmış bilmiyorum ama çiğ sütteki en büyük tehlike, hayvandan insana geçen "Brucella" hastalığıdır. İnsan bu hastalığa yakalandıktan sonra bir daha vücudundan bu hastalık etmeni gitmiyor ve "Portör" görevi görüyor. Vücut direnci düştüğünde ise hastalık tekrar ortaya çıkıyor. Kesinlikle denenmemeli.

Toplam 1 beğeni

sevgi 3 ay önce

çiğ süt hayvanın memesinden çıktıktan sonra 5-10 dakika içinde tüketilmelidir. aksi halde kaynatılmalıdır. eğer kaynatmayıp buzdolabında 12 saat bekletirseniz sütün kesildiğini görürsünüz. Bunu herkes bilir. Bilmeyip süt içenlere geçmiş olsun.

Toplam 1 beğeni