Zuzubak otu ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Zuzubak otu faydaları nelerdir?

Batman'ın Sason ilçesinde yüksek dağlarda yetişen ve birçok hastalığa iyi geldiği düşünülen "zuzubak" otunun kilosu 5 bin liradan alıcı buluyor. Zuzubak otu nedir? Zuzubak otu ne işe yarar? Zuzubak otu nasıl kullanılır? İşte, zuzubak otu ile ilgili merak edilenler:

Batman'ın Sason ilçesinde Mereto ve Zoveser Dağları eteklerinde yetişen, birçok hastalığa iyi geldiği ileri sürülen zuzubak otu, dağ köylerinde yaşayan vatandaşlar için önemli bir geçim kaynağı oldu. Özelikle yöre halkı tarafından yemeklerde baharat olarak tüketilen zuzubak otu, bölgede azalması nedeniyle bu yıl kilogramı bin liradan alıcı buluyor.

ZUZUBAK OTU FAYDALARI NELER VE NEYE İYİ GELİR?

ZUZUBAK OTU FAYDALARI NELER VE NEYE İYİ GELİR?

Zuzbak otunun çok şifalı olduğunu belirten vatandaşlardan Fersende Soyasal, "Bu otu biz tuzla öğüterek baharat olarak kullanıyoruz. Özelikle ayranın içinde koyarak içiyoruz. Her dilde zuzubak olarak bilinir. Yüksek kesimlerde, taşlı alanlarda yetişiyor. Her yerde yetişmez. Bir kilosu bin liradır. Sason'da en yüksek dağlarda bulunur. Çok güzel bir kokusu var. Yemeğe katılınca yemeğin kokusu da çok güzel oluyor. Kaya tuzuyla dövülerek ufaltılıp yemeklerde baharat olarak tüketilir. Çok şifalı bir bitkidir" dedi.

ZUZUBAK OTU FAYDALARI NELER VE NEYE İYİ GELİR?

Özellikle koronavirüs sonrasında bazı insanlarda balgam ya da ciğer ağrısı gibi semptomlar devamlılık gösteriyor. Bu gibi durumlarda veya kronik balgam sıkıntı olanlarda kullanılabilecek bir ottur.

  •  - Ağız ve bademcik iltihabı sökücüdür.
  •  - Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  •  - Birçok farklı hastalığa şifa niyetine kullanılır.
  •  - Böbrekleri temizler.
  •  - Böbreklerdeki kum ve taş oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
  •  - İdrar ve balgam söktürücü özelliğe sahiptir.

ZUZUBAK OTU FAYDALARI NELER VE NEYE İYİ GELİR?

ZUZUBAK OTU FAYDALARI NELER VE NEYE İYİ GELİR?

ZUZUBAK OTU NASIL KULLANILIR?

Ülkenin birçok farklı yerinde son dönemlerde zuzubak otu oldukça fazla tercih ediliyor. Bu otun özellikle genel olarak baharat şeklinde kullanıldığını ve tüketildiğini söylenebilir. Tüm çorba ve yemeklerine ekleyebilirsiniz. Zuzubak otu yağda çözünen bir ottur. Bu sebeple içerisinde yağ olan, yağ içeren bütün yemeklerinizde kullanabilirsiniz. 

ZUZUBAK OTU FAYDALARI NELER VE NEYE İYİ GELİR?

ZUZUBAK OTU FAYDALARI NELER VE NEYE İYİ GELİR?

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 4

Ayşe 32 2 hafta önce

Bildigim kadar bu bitki gerçekten çok zehirli bir bitki , dikkat edin iyice araştırın.

Kadri 2 hafta önce

Lütfen Sasonlu hemşehrilerim, zuzubakları koparırken soğanları ile beraber koparmayın. O soğanlar yerin altında olduğu sürece Allah'ın izniyle her sene yeşerecek

terzalioğlu 2 hafta önce

Buna, yabani sarımsak da denir ve Beykoz'da yetişiyor. Hemde bol miktarda yetişiyor...

Mustafa Akın 2 hafta önce

Bi zuzubakımız eksikti. Töbe töbe.