Sosyal medyadan yayılan tehlikeye dikkat!

Yaşanan saldırıların ardından, tanıklar psikolojik travmalarını atlatamazken, uzmanlar sosyal medya aracılığı ile yayılan görüntülerin psikolojik sonuçları hakkında uyardı

Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, medya ve sosyal medya aracılığı ile sürekli olarak yayılan görüntülerin, olay yeri tanıklarının psikolojik travmalarını artırdığını belirtti. 

Olayın tekrar tekrar görüntülenmesinin akıl sağlığı üzerinde büyük etkisi olduğunu belirten Başkak, izleyici ve takipçilerin sıklıkla kendilerini kurbanlarla özdeşleştirerek 'Bu benim de başıma gelebilir' düşüncesi ile psikolojik sıkıntılar yaşadıklarını vurguladı. 

Televizyon ekranlarında günde  6 saatten fazla olayları takip edenler ve sosyal medyada sık sık aynı konu üzerine okuma yapanlar stres bozukluğu, uyku bozukluğu, seyahatleri iptal etme gibi psikolojik sıkıntılar yaşıyor. Siz de, uyku zorluğu, sıçrayarak uyanmak, benzer içeriklerde kabuslar görmek, dışarıya çıkmak istememek, hiçbir şeyden keyif almamak, her şeyin anlamsız gelmeye başlaması, dışarılara gitmekten çekinmek, günler sonra olayları elinizde olmadan hayal etmek ya da bilgileri tekrar düşünmek, gibi belirtileri kendinizde görüyorsanız, kaygı ile baş etmekte zorluk yaşıyorsunuz demektir. 

Bradford Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'nde yapılan araştırmada, sosyal medyada yayınlanan sansürsüz görüntülerin en büyük risk alanını oluşturduğu belirlendi. 

ÇOCUKLARI UZAK TUTUN

Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, çocuklar görüntüleri izledikten sonra, endişe ve davranış değişikliği yaşıyorsa, ebeveynlerin onlara güvende oldukları hissini vermeleri gerekir.

BİR YORUM YAPIN 0