Sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir? Sahurda ne yemek gerekir?

Ramazan ayında farz olan oruç ibadetini yerine getiren müminler sahur vaktinden oruç vaktine kadar bir şey yiyip içmiyorlar. Uzun günlere rastlayan Ramazan ayında 16 saat süren açlıklarla beraber sahurda tok tutan yiyecekler araştırılıyor. Peki, sahurda ne yemeli, sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir? İşte detaylar...

Mübarek Ramazan ayının teşrifi ile birlikte iftar ve sahur sofraları da bereketi ile oruçlarımıza güzellik katıyor. Bu sene toplamda 16 saati bulan oruç vakti bünyeleri haliyle zorluyor. Uzmanlar ise iftarda ve sahurda yediklerimizin günlük performansımızı, açlık ve susuzluk durumumuzu da yakından ilgilendirdiğini belirtiyor. Peki, gün içinde çok fazla acıkmamak için sahurda ne yemeliyiz? Sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir? 

Sahurda Ne Yemeliyiz?

Uzmanlar gün içinde rahat bir şekilde oruç tutabilmek için sahurda ne yediğimizin çok önemli olduğunu belirtiyorlar. Sahurda özellikle protein tüketimine özen gösterilmesi ve sağlıklı yağlarında ihmal edilmemesi gerekiyor. Et, sebze ve protein ağırlıklı her besinin sahur sofrasında bulunması gerekirken, uzak durulması gereken gıda grupları ise hızlı bir şekilde acıkmayı tetikleyen karbonhidrat ve şekerlerdir. Bunun nedeni kan şekerini birden yükseltip indirmesi, bu durum ise açlık hissinin çabuk gelmesi demek oluyor. Bunun yanında iftardan sahura kadar sıvı tüketimine ağırlık vermek de büyük önem taşıyor. İftar ve sahur arasında 2-2,5 litre suyun tüketilmesi şiddetle tavsiye ediliyor. 

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler Nelerdir?

Yumurta: protein oranı yüksek olan yumurtanın tereyağında yahut haşlanmış olarak tüketilmesi öneriliyor. 

Peynir: diğer bir zengin protein kaynağı olan peyniri (tuzlu olanlar hariç) bol bol tüketmeniz açlıkla başa çıkmakta size yardımcı olacaktır. 

Muz: tok tutma özelliği olan bir meyve olan muz aynı zamanda potasyum içeriği ile Ramazan'da sıkça görülen kas kramplarının da önüne geçmeye yardımcı oluyor. 

Yeşillik: sahurda domates, salatalık ve bilumum yeşillikleri tüketmek hem susuzlukla hem de açlıkla baş edebilmek için iyi bir alternatiftir. Ayrıca lifli yapısı sayesinde de uzun süre tok kalmamızı sağlayacak.

Çorba: doyurucu özelliği olan çorba hem tok tutmaya yarıyor hem de içeriğindeki besin zenginliği ile vücut direncine iyi bir destekçi oluyor. 

Yoğurt: probiyotik açıdan zenginliği ile vücuda şenlik havası yaratan yoğurt besleyici özelliği ile dikkat çekiyor. Hem tok tutan hem de susuzluğa iyi gelen ev yapımı yoğurdu sofralarınızdan eksik etmemeniz öneriliyor. 

Tarçın: Kan şekerini düzenleyen, metabolizmayı hızlandıran tarçın, tokluk süresini de uzatacaktır. Süte, yoğurda veya meyvelerinizin üzerine serperek tüketebilirsiniz. 

Kuruyemiş:  Omega 3 içeriğiyle oldukça sağlıklı olan ceviz, peynir ile birlikte tüketilmesi onu daha da güçlü bir besin haline getiriyor. Ayrıca hurmalarınızın da içini renklendirebileceğiniz ceviz, çok güçlü bir kalp ve damar koruyucudur. Fındık ve fıstık da sahurda rahatlıkla tüketebileceğiniz besinlerden.

Sucuk ve Zeytinden Uzak Durun!

Tuz oranı oldukça yüksek olan zeytin, sucuk, pastırma ile baharatlı gıdalar yemeğin hemen ardından susamanıza ve gün içinde de mide ekşimeleri ve yanmalarına sebebiyet verebilir. Bu nedenle sahur sofralarından bu tür yiyecekleri uzaklaştırmanız gerekmektedir. 

BİR YORUM YAPIN 0