Van'da gezilecek yerler nerelerdir?

Kedileri ve deniz gibi gölü ile meşhur olan Van'da kış seyahati yapmaya ne dersiniz? Göl kenarında deniz kıyısını andıran güzelliklere sahip ve insanı masalsı diyarlara götüren Van hakkında bilmeniz gerekenleri haberimizin detayında bulabilirsiniz.

Tarihin en eski şehirlerinden biri olan "Van'a gitmeden Doğu'yu gezdim" denir. Bunun nedeni ise birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bunun yanı sıra doğal güzelliklerle süslü olduğundan gidip görülmesi ve şahit olunması gereken bir yer.

ENFES KAHVALTISI

Mutfağındaki foklorik tatlarını denizden bir farkı olmayan Van gölünün kıyısında yiyerek hem ruhunuzu dinlendirmiş olursunuz hem de midenizi doldurmuş olursunuz.

VAN KEDİSİ

Dünyaca ünlü Van kedilerini de unutmamak gerek. Bu kedilerin özelliği ise bir gözlerinin yeşil diğerinin mavi olmasıdır. Sırf bu kediler için bile Van'a gelen milyonlarca yerli ve yabancı turist vardır. Dört günlük bir tatille Van gölünü rahat rahat gezebilirsiniz.

GÖL DEĞİL DENİZ!

Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu oluşan dev krakerde yıllarca yağmur ve çevre akarsularla beslenerek göl oluşmuştur. Ancak Vanlılar buraya göl değil deniz diyor. Ufka baktığınızda diğer ucu görünmediğinden denizi andıran bu göl aynı zamanda eşsiz hayvan çeşitlerine de ev sahipliği yapıyor.

Her mevsime uygun hava koşulu olan bu gölün kıyısında eşsiz Van kahvaltısı ya da mangal keyfi yapılır. 

VAN KALESİ

Şehrin simgesi olan Van kalesi Urartu Krallığı tarafından yapılmıştır. Başkent olduğu yıllarda yapılan bu kale tüm şehri göre bilecek şekilde surlarla çevrilmiştir. Osmanlı zamanında askeri üs olarak kullanılan bu kalenin etrafına cami ve yollar yapılmıştır. 

HOŞAP KALESİ

Kale şehri olmasının nedeni her yanındaki dağlarda ufak ufak kalelerin olmasındandır. Van Hakkari yolu üzerinde sarp kayalıklardan yapılmış bu kale tamamen stratejik bir üs olarak Mahmudi Süleyman Bey tarafından yapılmıştır. Çok az tahribe uğrayarak günümüze kadar ulaşmış bu yapının dayanıklılığı herkesin dikkatini çekmiştir.

AK DAMAR KİLİSESİ

Gölün tam orasında bulunan küçük bir adada Ortaçağ zamanında yapılan Kilise gölü daha gösterişli bir hale getirerek milyonlarca ziyaretçi çekiyor. Düzenli tekne seferleri ile ulaşılan bu adada çay bahçeleri ile gidenlere dinlenme imkanı sunuyor. 

ESKİ VAN HÜSREV PAŞA KÜLLİYESİ 

Eski Van’da 15. yüzyılda yapılmış cami, medrese ve türbeden oluşan külliyedir. Birinci Dünya Savaşı’ndan beri terkedilmiş olan eski Van’da bulunan ve halk arasında Kurşunlu Cami olarak anılan Hüsrev Paşa Camii, 3. Murad döneminde orada bir süre beylerbeyilik yapan Hüsrev Paşa tarafından inşa ettirilmiştir.

KIZIL MİNARELİ CAMİ

Selçuklu döneminde yapılan cami Osmanlı döneminde tamamlanmıştır. Üzerinde geometrik şekillerin olduğu cami çini tabakalarla süslenmiş. hava koşulları nedeniyle camiinin üs kısmı hasar almış. Şimdilik restore çalışması halen devam ediyor. 

VAN'DA NE YENMELİDİR?

İNCİ KEFALİ

Uçan balık olarak adlandırılan inci kefali balık türü Van'ın en meşhur birinci yemeğidir. Izgarada yapılan balık Van gölü kıyısında her mevsim tüketilir. Aynı zamanda bu balık Van'a özel tandırlarda da pişirilir. İnci Kefali yemeden Van'dan dönülmez!

OTLU PEYNİR

Yukarıda eşsiz ve bol çeşitli kahvaltısından söz etmiştik. O kahvaltıları şenlendiren yöresel lezzet ise otlu peynirdir. Geleneksel olarak koyun sütü ve Van'a özel bir otla mayalanan bu peynir tülbentlere konularak tamamen mayanın tutulması bekleniliyor. 

Diyarbakır'da nerelere gidilmeli ve ne yenilmeli?

İLİŞKİLİ HABER

Diyarbakır'da nerelere gidilmeli ve ne yenilmeli?
'Sen Anlat Karadeniz' dizisindeki konağın hikayesi

İLİŞKİLİ HABER

'Sen Anlat Karadeniz' dizisindeki konağın hikayesi
'Egenin Hamsisi' dizisindeki Çamlıhemşin konakları

İLİŞKİLİ HABER

'Egenin Hamsisi' dizisindeki Çamlıhemşin konakları
Saraybosna'da ne yenir?

İLİŞKİLİ HABER

Saraybosna'da ne yenir?
Kartepe'ye nasıl gidilir ve neler yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Kartepe'ye nasıl gidilir ve neler yapılır?
Konya'da gezi rehberi

İLİŞKİLİ HABER

Konya'da gezi rehberi
Gezilebilecek en güzel kış ülkeleri

İLİŞKİLİ HABER

Gezilebilecek en güzel kış ülkeleri
Van sokaklarından müzik sesleri geliyor!

İLİŞKİLİ HABER

Van sokaklarından müzik sesleri geliyor!

BİR YORUM YAPIN 0