Swap ne demek, swap izi nedir? Swap izi nasıl oluşur?

Swap izi, Gazeteci Müge Anlı'nın programında geçtikten sonra birçok kişi tarafından araştırılmaya başlandı. Swap, suç olaylarında şüphelilerden pamuklu çubuk, yapışkan bantlar ve çeşitli numune alma araçları ile alınır. Genel olarak yapılan bu işleme ise Swap izi alma adı verilir. Genel olarak kan izi, barut izi ve çeşitli izleri barındıran swap nedir, swap örneği nasıl alınır? Detaylar haberimizde:

Kriminoloji alanında da kullanıla Swap kelimesinin İngilizce anlamı değiş tokuş veya değiştirmek olarak adlandırılmaktadır. Swap izi emniyette olay yeri incelemede kullanılmaktadır. Swap izi eldе kan vе barut sıçramaları gözükür. Bunun analizindе kurşun, antimon, baryum tеspit еdilеbilir. Atеşli silah atış artığı bulunur. Silah ve mermi yapısındaki çeşitlilik bu konu üzerinde çalışanları çok uğraştırmaktadır. Mermide ateşleyici görev yapan kapsül, günümüzde çoğunlukla antimon, baryum ve kurşun bileşiklerinin üçünün ya da ikisinin birlikte olduğu karışım şeklinde ya da sadece kurşun bileşiklerini kapsamaktadır. Son dönemde Müge Anlı'nın programında gündeme gelen ve vatandaşlar tarafından araştırılan swap izi cinayet sonrası parmak izi kanıtların toplanması için kullanılan bir yöntemdir. Ateşli silah kullanımı sırasında silahtan çıkan barut ve çeşitli kimyasal maddeler ateşleyenin üzerinde izler bırakır. Bu izler görülemeyecek kadar küçüktür ve alınarak incelenmesi gerekir. Ayrıca ateşli silah herhangi bir canlıya ateş edilmişse kan ve DNA örnekleri de bulunabilir. Kriminoloji bilim dalında kullanılan Swap suçluların yakalanmasına yardımcı olurken mahkemelerde birincil delil işlevi görür.

Swap izi nedir

Swap izi nedir

⇒ SWAP NEDİR?

Swap kriminoloji alanında suç olaylarında şüphelilerden pamuklu çubuk, yapışkan bantlar ve çeşitli numune alma araçları ile alınır. Genel olarak yapılan bu işleme ise Swap izi alma adı verilir. Swap izi genel olarak kan izi, barut izi ve çeşitli izleri barındırır.

Swap izi nasıl oluşur

Swap izi nasıl oluşur

⇒ SWAP İZİ NASIL OLUR?

Swap izi genel olarak doku, tükürük, barut, kan ve çeşitli biçimde DNA örneklerinin içerdiği izlerden oluşur.  Swap izi almak ise bu kanıtların toplanması için kullanılan yöntemler olarak adlandırılır. Barut izi, kan izi ve diğer bütün izler swap izi denilmektedir. Bir olayla ilgili o yerde olunup olunmadığını kanıtlamak amaçla swap raporu hazırlanmaktadır. 

Günümüzde adli araştırmacıları meşgul eden konular arasında çeşitli materyaller üzerinde kalan ateşli silah atış artıklarının aranması olayın sonuçlanması açısından çok önemlidir. 

Mermi çekirdeğini hedefe gönderen enerjiyi sağlayan barut ise, günümüzde yaygın olarak kullanılan beyaz barut yapısal olarak ana maddesi nitrogliserin olan tek bazlı ve ana maddesi nitrogliserin ve nitroselüloz olan iki bazlı olmak üzere ikiye ayrılır. Bu tür barutlar oluşabilecek statik elektriği engellemek amacı ile grafitle, yanma hızını kontrol altına almak için de çeşitli maddelerle kaplanabilir. Özellikle küresel yapıdaki barutlar atış sırasında metrelerce uzağa gidebilir, yakın mesafelerde giysinin yapısına da bağlı olarak birkaç kat giysiyi geçip cilt üzerinde kalabilir . Atış artıklarının, ateş eden elde kalmasını etkileyen faktörler şunlardır:

1. Silahın tipi, çapı

2. Kapsülün yapısı

3. Barutun yapısı

4. Atış sonrası faaliyetler

5. Kişinin hangi elini kullandığı

6. Ortamın fiziksel durumu ( sıcaklık, rüzgar, nem oranı)

7. Atışın çıplak elle yapılıp yapılmadığı

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

Nur 2 yıl önce

Swap yanlis alibilinirmi ve sürtünme ve dokunmayla bulasirmi? (betül ve ugur meseli aklimi mesgul ediyor).