Suriyeli kadınlar İzmir'de üzümü pekmeze çevirmeyi öğreniyor

Ülkelerindeki savaş nedeniyle Türkiye'ye yerleşen ve İzmir'in Menemen ilçesinde yaşayan Suriyeli kadınlar, katıldıkları kursta üzümü pekmeze çevirmeyi öğreniyorlar.

Ülkelerinde yaşanan iç savaş nedeniyle Suriye'den İzmir'e yerleşen kadınlar, burada hayata yeniden tutunmaya çalışıyorlar. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle düzenlenen projeye katılmış olan 12'si Suriyeli 25 kadın, bu proje kapsamında Menemen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde hazırlanmış 'Sağlıklı ve Geleneksel Gıda Üretimi' kursuna katıldılar. Kadınlar, katıldıkları gıda kursunda üzümden pekmez yapımı başta olmak üzere pek çok besinin yapımını öğreniyorlar. 

İki ay süren bu kursta kadınlar, bağlardan topladıkları üzümleri temizledikten sonra ezip suyunu çıkarıyorlar, kıvamını yakalaması için de temiz killi toprak ekleyip dinlenmeye bırakıyorlar. Bir gece bekleyen üzüm suları süzüldükten sonra, kazanlara konulup kaynatılıyor. Koyulaşıp kıvam alan pekmez, cam kavanozlara doldurulup hava alamayacak şekilde kapatılıyor. 

Kursta yer alan kadınlardan Nur el-Şeyho, 'Türk halkı gerçekten çok iyi. Yeni bir şeyler öğrenmek adına kursa katıldım. Meslek sahibi olmak istiyorum. Türk kültürünü tanımak çok güzel. Hocalarımız da çok anlayışlı bizimle yakından ilgileniyorlar. Memnunuz.' dedi.

Menemen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yeşim Sever ise, 'Suriyeli kadınlar burada aynı zamanda Türkçelerini de pekiştiriyorlar. Kurs bitiminde arkadaşlarımızın sertifikası olacak. Ürün işleme, paketleme, bunların satışını öğreniyorlar. Güzel bir çalışmaya imza attığımızı düşünüyoruz.' diye konuştu.

Dış cephe mantolama yaptırırken bilinmesi gerekenler!

İLİŞKİLİ HABER

Dış cephe mantolama yaptırırken bilinmesi gerekenler!

BİR YORUM YAPIN 0