Dr. Sevde Altuntaş'tan gururlandıran dönüş: Vatanıma faydam dokunsun

Bilim konusunda dünyanın sayılı okullarından biri olan Harvard Tıp Fakültesi'nde Nefroloji Bölümün'de böbrek organoidleri üzerine yürüttüğü çalışmada büyük başarı elde etti. Altuntaş bununla kalmadı Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesinde İlaç Tarama ve Organoid Modelleme Laboratuvarı kurarak organoidler üzerindeki çalışmalarını geliştirdi.

Türkiye'de başlayan okul macerasında bir anda kendini yurtdışında bulan Dr. Sevde Altuntaş, öğrendiği her şeyle yeniden Türkiye'ye döndü. Harvard'da üzerinde çalıştığı projeyi geliştirdikten sonra Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Doku Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi olarak gelen Altundaş, burada hem projesini geliştiriyor hem de öğrenciler yetiştirmeye devam ediyor. SBÜ Deneysel Tıp Uygulama Araştırma Merkezi bünyesinde yer alan laboratuvarda, doku mühendisliği, nanobiyomalzemeler, ilaç tarama sistemleri ve organoidler üzerinde çalışmalar yapan Altundaş, yeni nesil bir tıp devrimi yapmayı hedefliyor.

yaptığı çalışmalarla organ naklini ortadan kaldırmayı hedefliyor

yaptığı çalışmalarla organ naklini ortadan kaldırmayı hedefliyor

Yaptığı çalışmalarda ileri çağlarda orga nakline ihtiyaç duyulmadan tedaviler geliştirmeyi planlıyor. Altuntaş'ın bu hareketi tüm ülkeyi gururlandırdı. Kurduğu laboratuvar sonrası Altuntaş işte bunları söyledi:

"Türkiye olarak organoid devrimini henüz başındayken yakalamış olmak mutluluk verici. Organoidleri 2017 yılında Nature Protocols dergisi tarafından yılın tekniği olarak ilan edilmiş üç boyutlu doku benzeri yapılar şeklinde tanımlanabilir. Yani dokuların benzerini üretebiliyoruz. Örnek vermek gerekirse böbreklerimizdeki temel doku birimlerini nefronlar olarak adlandırıyoruz. Akciğerlerde bu yapılar alveol adını alıyor. Organoidler işte bu yapıları tekrarlamayı hedef edinmiş üç boyutlu doku parçaları. Aynı şekilde bir tümör dokuyu da bu teknikleri kullanarak tekrarlamanız, yani benzerini taklit ederek laboratuvar ortamında üretmeniz mümkün. Organoidleri kullanabileceğiniz birçok alan mevcut. Örneğin kanserli bir dokunun özelliklerinin anlaşılması için üç boyutlu ortamda bu dokuların çoğaltılması mümkün. Organ nakillerinde kullanımları da mümkün. Nadir hastalıkların sebep olduğu etkilerin anlaşılmasında da kullanılabilirler."

vatanıma faydam olsun diye geri döndü

vatanıma faydam olsun diye geri döndü

Altuntaş ayrıca çalışmalarına koronavirüs üzerinde etkili olabilecek ilaçlar geliştirmeye başladıklarını ifade etti. İlaç taramalarına hızla devam ettiklerini belirten genç bilim insanı, projelerde aşama aşama gittiklerini söyledi. 

Ece Erken'den Alişan'a zeytin dalı!

İLİŞKİLİ HABER

Ece Erken'den Alişan'a zeytin dalı!
Sibel Can’dan şaşırtan pandemi yorumu: “Pandemi nedeniyle ruhumuz tekrar bedenimizle buluştu”

İLİŞKİLİ HABER

Sibel Can’dan şaşırtan pandemi yorumu: “Pandemi nedeniyle ruhumuz tekrar bedenimizle buluştu”

BİR YORUM YAPIN 6

Kerem 2 yıl önce

Çok sevindim ve gurur duydum kızımızla. İnşallah örnek olur diğerlerine.

tunctunc 2 yıl önce

Ba$arili olduklari okullarda icadlari bilimsel cali$malari yillar sonra kendi isimleri degil mezun olduklari okulun Proföserlerinin icadi gibi kitaplarda yer aliyor.! Tabiki biliyordunuz degilmi.?

Sancak 2 yıl önce

Teşekkürler sevda Altuntaş vatana millete VEFA bu olsa gerek başarıları dilerim..

Toplam 1 beğeni

Caca 2 yıl önce

Helal olsun.

Toplam 2 beğeni

deli istanbullu 2 yıl önce

helal süt emmiş insan teşekkürler allah her istediginde sana yardımcı olsun

Toplam 2 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun