Haroşa bebek battaniyesi nasıl yapılır? En kolay haroşa bebek battaniye yapımı

Son dönemde yeniden popüler olmaya başlayan örgü bebek battaniyeleri sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte de birçok örgüsever kişi tarafından araştırılmaya başlandı. Anneler bebekler için hazır tekstil ürünlerinden daha sağlıklı olan bu battaniye modelleri tercih etmeye başladı. Peki çok beğenilen ve tercih edilen Haroşa bebek battaniyesi nasıl yapılır? İşte yanıtlar

Haroşa bebek battaniyeleri arasında en çok tercih edilen modeller dikdörtgen ve kare olan parçaların birleştirilmesi ile oluşturulan örgü modelidir. Oldukça zarif ve şık görünen haroşa battaniye örneğini çok kolay ve pratik bir şekilde örebilirsiniz. Eşit boyutlarda ördüğünüz parçaları istediğiniz desende birleştirebilir battaniyeye farklı bir görünüm kazandırabilirsiniz. Örneğin düz birleştirme işlemi veya baklava deseni ile birleştirme yapabilirsiniz. Yeni başlayanlar için oldukça kolay ve ideal olan bu modellerin yapımı da oldukça basittir. Peki farklı Haroşa bebek battaniye nasıl yapılır? Klasik modellerden sıkıldıysanız ve yeni modeller deneyebilirsiniz. Örneğin düz bir battaniye örüp üzerine minik kuzu desenlerini işleyebilirsiniz. Bu şekilde istediğiniz bütün hayvanları ve objeleri battaniyenin üzerine işleyebilirsiniz. Renk geçişli ip modellerini kullanarak tek parçada bu battaniye modelini yapabilirsiniz. Dilerseniz battaniyenin kenarına dantel işlemeler de yapabilirsiniz.

2022 değişik bebek yelek modelleri! En kolay örgü bebek yelek modelleriİLİŞKİLİ HABER2022 değişik bebek yelek modelleri! En kolay örgü bebek yelek modelleri

HARAOŞA BEBEK BATTANİYESİ NASIL YAPILIR?

Tığ ve şiş kullanarak haroşa bebek battaniyesi yapabilirsiniz. Tığ ile yaptığınız bebek battaniyeleri biraz daha ince olacaktır. Genellikle yazlık battaniyelerin tığ işi ile yapılması tavsiye edilir. Bebek battaniyeleri genellikle 90 x 90 cm boyutunda yapılmaktadır. Eğer yeni doğan bir bebek için battaniye yapmak istiyorsanız 75 x 75 cm ebatında bir battaniye yapabilirsiniz. Haroşa tekniği farklı türdeki kumaşların bir araya gelmesiyle oluştuğu için elinizde kalan ipleri bu modelde değerlendirebilirsiniz. Böylelikle ortaya rengarenk renkli ve farklı bir bebek battaniye modeli çıkarabilirsiniz. 

Haroşa bebek battaniyesi nasıl örülür

Haroşa bebek battaniyesi nasıl örülür

MALZEMELER:

4 adet Beyaz (70401) renk ip
1 adet Kırmızı (70406) renk ip
1 adet Turuncu (70427) renk ip
1 adet Mavi (70411) renk ip
1 adet Turkuaz Mavi (70423) renk ip
1 adet Somon (70437) renk ip
4 mm şiş
Yün iğnesi

YAPILIŞI:

Haroşa bebek battaniye modeli bir ana renk ve çeşitli ara renklerden oluşmaktadır. Bebeklerin ciltleri çok hassas olduğu için hassas ciltlere uygun örgü ipi tercih edebilirsiniz.

1. Şişe ana rengimiz olan beyaz renk ip ile 30 ilmek atıyoruz ve toplam 25 diş haroşa olan kadar örüyoruz. Tüm ilmekleri ilmek kaydırma yöntemiyle kapatıyoruz. İlk parçamız hazır.

2. Aynı şekilde 14 tane daha beyaz renk ip ile parça hazırlayıp beyaz parça sayısını 15’e tamamlıyoruz.

3. Renkli iplerle de yine şişe 30 ilmek atıp 25 diş haroşa sırası olan parçalardan 15 tane örüyoruz.

Yani toplamda 30 parça örmüş oluyoruz.

4. Bir beyaz, bir renkli olacak şekilde 5 parçayı yan yana ve yine bir beyaz bir renkli olacak şekilde 6 parçayı da üst üste gelecek şekilde tüm parçaları dikiyoruz. 5 x 6’lık bir kare oluşturuyoruz.

Haroşa bebek battaniyesi kenar bordürü

Haroşa bebek battaniyesi kenar bordürü

KENAR BORDÜRÜ

1. Şişe beyaz renk ip ile 10 ilmek atıyoruz ve toplam 150 diş haroşa sırası olana kadar örüyoruz.

2. 150 diş haroşa bittikten sonra şişe 10 ilmek daha atıyoruz. Şişte şuan 20 ilmek olmuş oldu. İlk dokuzunu haroşa örüyoruz, 10. ve 11. ilmeği birlikte keserek hemen dönüyoruz, tüm ilmekleri (10 ilmek) haroşa örgü örüyoruz. Yeniden örgünün ön yüzündeyiz ve aynı işlemi tekrar yapıyoruz yani ilk 9 ilmeği haroşa örüp 10. ve 11. ilmekleri birlikte kesip örgünün arkasına geçiyoruz.

3. Aynı mantıkla şişte sadece 10 ilmek kalana kadar her ön yüzde kesme işlemlerine devam ederek kenar bordürümüzün yönünü değiştirmiş oluyoruz.

4. Birleşme yerindeki 10 sıra hariç yine 150 diş sırası olana kadar örmeye devam ediyoruz. Başlangıç yerinden sayacak olursak 160, birleşme yerinden sonra saymaya başlıyorsak 150 haroşa sırası olacak.

5. Yeniden yön değiştirme yapacağız, burada dikkat etmemiz gereken ne tarafa döndürmek istiyorsak ilmekleri tam onun zıt kısmına atmamız gerektiği. Bu şekilde 3 kez dönme işlemi yapıyoruz.

6. Son kenarı ise bu sefer 150 diş değil 160 diş örüyoruz. 10 fazla ördüğümüz sıra en son (tüm bordürü battaniyeye ekledikten sonra) ilk başladığımız yerin altına dikilecek.

Bu şekilde kenar bordürünü de tamamlamış olduk. Elde ettiğimiz çerçeve şeklindeki bordürü battaniyemizin etrafına dikip battaniyeyi tamamlıyoruz.

İşte bu kadar...

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0