Şaşırtan araştırma! Kadın ve erkeğin toplumsal rollerinin tabuları yıkılıyor

Areda Survey tarafından yapılan araştırma konusu kadın ve erkeğin eşit olamayacağı anlayışı yıkılmaya başladı. Kadının evden ve erkeğin toplumsal işlerden sorumlu olduğunun algısı geçen senelere göre önemini yitirmeye başladı. Yapılan araştırmada yine nikah mevsuzunda Türk halkı hem dini hem resmi nikahı zorunlu olarak görüyor.

Areda Survey'ın anket araştırması sonucunda ortaya çıkan veriler geleceğe yönelik sevindirmeye devam ediyor. Yaptıkları bir çok araştırmayla insanları bilgilendirmeye ve aydınlatmaya devam eden firma, kadın ve erkeğin toplumsal rolleri üzerine bir inceleme yaptı.

areda survey

areda survey

Araştırma 25-29 Mart 2022 tarihleri arasında, AREDA Survey tarafından istatistiksel bölgeleme sistemine göre seçilmiş 26 ilde toplam 2000 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir. 

areda survey

areda survey

Anket üzerinden gerçekleştirilen  araştırmada katılımcılara yöneltilen sorular doğrultusunda, %55 oranında kadın ve erkeğin yapacağı işlerin farklı olduğu savunuldu. Açıklanan sonuçlara göre, Geçtiğimiz yıl verilen cevaplara göre ise %43,6'sı kadınla erkeğin her yerde aynı olması savunurken, bu yıl düşüş yaşanarak toplumunun % 31,7’sinin kadınla erkeğin rollerinin her yerde aynı olmasını savunduğunu ortaya koydu.  

areda survey

areda survey

Buna karşın %55,1’i ise her birinin yapacağı farklı işlerin olduğunu düşünürken, kadının evden, erkeğin ise toplumsal işlerden sorumlu olduğunu düşünenlerin oranı %13,2 düzeyinde seyretti.  

areda survey

areda survey


KADININ EVDEN SORUMLU OLDUĞU DÜŞÜNCESİ DEĞİŞTİ!

Areda Survey'in 2021 yılı içerisinde yaptıkları araştırmanın sonuçlarına göre, bu yıl kadın ve erkeğin yapacağı farklı işlerin olduğuna ilişkin anlayışta artış olduğu görülürken, kadınla erkeğin rollerinin her yerde aynı olduğu düşüncesi ile kadının evden, erkeğin ise toplumsal işlerden sorumlu olduğu yönündeki düşüncede düşüş yaşandığı tespit edildi.  

areda survey

areda survey

TÜRK HALKI, RESMİ VE DİNİ NİKAHI GEREKLİ GÖRÜYOR  

Areda Survey'in, evlilikte nikah konusunun Türkiye’de nasıl karşılandığını sorgulayan, “Evlilikte nikah ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine katılıyorsunuz?” sorusuna ise, katılımcıların %75,7’lik büyük çoğunluğu hem dini hem de resmi nikahın evlilik için gerekli olduğu yanıtını verdi.  

areda survey

areda survey

Resmi nikahı yeterli görenlerin oranı %19,4 olarak tespit edilirken, buna karşın dini nikahı yeterli görenlerin oranı ise yüzde 1,6 düzeyinde seyretti.

Öte yandan, yüzde 3,3’lük dilim ise, birlikte yaşamak için nikahın çok önemli olmadığını ifade etti.  

BİR YORUM YAPIN 0