Yerli pasaport nedir? 2022 Pasaport başvurusu nasıl yapılır, gerekli belgeler nelerdir?

Uluslararası seyahatlerin anahtarı olan pasaportları almadan önce bazı adımların eksiksiz ve doğru bir şekilde ilerlediğine dikkat etmek gerekiyor. Bunun için pasaport hakkında detaylı bir araştırma yapmaya özen göstermelisiniz. Peki 2022 Pasaport başvurusu nasıl yapılır, gerekli belgeler nelerdir? Yerli pasaport nedir? İşte merak ettiğiniz tüm soruların yanıtını sizler için yanıtladık...

Yaz aylarına sayılı günler kala güneşin iç ısıtan atmosferi de dört bir yanı etkisi altına almaya başladı. Doğanın tüm ihtişamını gözler önüne serdiği bu zaman diliminde seyahat severler şimdiden planlarını yapmaya başladı. Tarihi ve kültürel zenginliğin doğayla harmanlandığı gezi rotalarını oluştururken kişisel zevklerinize hitap edecek onlarca yer arasından seçim yapabilirsiniz. Eğer yurt içinin yanı sıra yurt dışında da yer alan kentlere şans vermek isterseniz; öncelikle bazı hazırlık süreçlerinden geçmeniz gerekiyor. Bunun için temel konuların başında olan pasaport hakkında bilinmesi gereken bazı detayları dikkatli bir şekilde araştırmak oldukça önemli. Gelin, pasaport türleri, kimlere verildiği ve yeni gelişmeleri birlikte adım adım öğrenelim.

2022 Pasaportsuz ve vizesiz kimlikle gidilebilen ülkeler hangileridir?İLİŞKİLİ HABER2022 Pasaportsuz ve vizesiz kimlikle gidilebilen ülkeler hangileridir?

PASAPORT NEDİR?

Yurt dışına seyahat etmenin anahtarı olan Pasaport, uluslararası şekilde kabul edilen bir tür kimlik belgesi olarak bilinmektedir. Talep halinde yetkili kurumlara başvurarak alınabilen pasaportun pek çok çeşidi ve alınma süreci bulunmaktadır.

PASAPORT ÇEŞİTLERİ NEDİR?

Pasaport, kişiye ve ihtiyaca yönelik olacak şekilde birkaç türe ayrılmaktadır. Bunlar; umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil), diplomatik pasaport (siyah) ve son olarak hizmet pasaportu (gri)'dur. Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport, Türk Cumhuriyeti ve KKTC vatandaşlarının alabilecekleri bir pasaport türü olmakla beraber yeşil, gri ve siyah pasaport sahibi olabilmek için bazı özellikleri karşılamak gerekmektedir. 

Pasaport çeşitleri

Pasaport çeşitleri

Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaptığı açıklamalarda 5 yıl geçerli olan yeşil pasaport süresinin 10 yıla çıkarıldığını duyurdu.

Yeşil pasaport

Yeşil pasaport

YERLİ PASAPORT NEDİR? YERLİ PASAPORTLAR NE ZAMAN VERİLECEK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştirilen Kabine toplantısının ardından yerli pasaport üretiminin yapılacağını ifade etti ve "Çip krizi sebebiyle küresel tedarik imkanları zorlaşan pasaport üretimini ülkemizde gerçekleştirecek altyapıyı kurduk. Yerli ve milli pasaport üretimine geçiyoruz. Ağustos ayı itibarıyla verilmeye başlanacak." şeklinde müjdeli haberi duyurdu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

2022 PASAPORT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Pasaport başvuruları için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü https://randevu.nvi.gov.tr internet adresi üzerinden veya Alo 199 Çağrı merkezinden randevu alabilirsiniz. Randevu aldıktan hemen sonra Hususi (yeşil) ve hizmet damgalı (gri) pasaportlar için İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'ne, Umuma mahsus (Bordo) pasaport için ise İl ve İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri'ne başvuru yapılmalıdır. 

2022 Pasaport Başvurusu

2022 Pasaport Başvurusu

2022 PASAPORT ÜCRETİ NE KADAR?

Yıllara oranla değişiklik gösteren pasaport ücretleri aynı zamanda geçerli olduğu süreye bağlı olarak da farklıdır. İşte 2022 pasaport ücretleri şu şekildedir:

  • 6 Aylık Pasaport Ücreti:309 TL
  • 1 Senelik Pasaport Ücreti: 450,80 TL
  • 2 Senelik Pasaport Ücreti: 738 TL
  • 3 Senelik Pasaport Ücreti: 1048,70 TL
  • 4 Sene ve Daha Uzun Süreli Pasaport Ücreti: 1478 TL

2022 Pasaport Ücreti

2022 Pasaport Ücreti

2022 ÖĞRENCİLER İÇİN PASAPORT ÜCRETİ VAR MI? ÖĞRENCİLER İÇİN PASAPORT ÜCRETİ NEDİR?

Öğrenciler pasaport alırken herhangi bir harç bedeli ödememektedir. Yalnızca defter bedeli olarak belirlenen 225,00 TL ödeme yapılması yeterlidir. 25 yaşından büyük öğrenciler ise bordo pasaport harç bedeli ve defter bedelini ödemek zorundadır.

2022 Öğrenciler için Pasaport Ücreti

2022 Öğrenciler için Pasaport Ücreti

PASAPORT KAÇ GÜNDE TESLİM ALINIR?

Pasaport teslim alınma süresi bulunduğunuz yere göre değişkenlik gösterebilmektedir. İl merkezlerine 3 iş günü, ilçe merkezlerine 4 iş günü ve köylere 7 iş gün içerisinde pasaportların teslimi gerçekleşmektedir. 

Uçakla Fransa Parise yolculuk

Uçakla Fransa Parise yolculuk

PASAPORT BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Pasaport başvurusu yapılırken gerekli belgeler almak istediğiniz pasaportun türüne göre değişkenlik gösterir. Ancak çoğu pasaport türü için istenen belgeleri sizler için şöyle açıkladık:

  1. Nüfus cüzdanı, kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi
  2. Hizmet Damgalı Pasaport Talep Formu (Düzenlendiği tarihten itibaren 60 gün geçerliliği olan)
  3. Biyometrik fotoğraf
  4. Pasaport harç ve defter ücreti
  5. Eğer varsa eski pasaport
  6. Reşit olmayan bireyler için muvafakatname
  7. Parmak izi

Pasaport için gerekli belgeler

Pasaport için gerekli belgeler

İYİ TATİLLER!

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0