Areda Survey bin 100 kişiye sordu: Ramazan'da nasıl besleniyorsunuz?

Ramazan ayında değişen beslenme düzeniyle birlikte, iftar sofralarının vazgeçilmezi haline gelen ağır yemekler de hayatımıza dahil olabiliyor. Areda Survey’in Ramazan Ayı Gastronomi Araştırmasına göre Türk halkının yüzde 59,6’sı Ramazan ayında sağlıklı beslendiğini düşünüyor. Peki gerçekten sağlıklı besleniyor muyuz? İşte Uzman Diyetisyen Sena Sultan Yücel'den Ramazan'a özel beslenme önerileri...

Beslenme düzenimizin kökten değişime uğradığı Ramazan ayında sıcacık pideler, leziz mi leziz tatlılar ve görsel bir şölen sunan ana yemekler iftar sofralarımıza konuk oluyor. Ailemiz ve dostlarımızla buluştuğumuz bu sofralarda kimi zaman sağlıklı beslenmeyi geri planda bırakabiliyoruz. Areda Survey'in başlattığı ve bin 100 katılımcının yer aldığı Ramazan Ayı Gastronomi Araştırmasına göre sonuçlar oldukça ilginç. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 59,6’sı Ramazan ayında sağlıklı beslendiğini söylüyor. Peki, sağlıklı beslenmenin uzmanlarına göre ramazan ayında nelere dikkat edilmeli? Uzman Diyetisyen Sena Sultan Yücel, iftarda doğru bir şekilde beslenmenin püf noktalarını açıkladı. İşte tüm detaylar...

Ramazanda nasıl besleniyorsunuz?

Ramazanda nasıl besleniyorsunuz?

RAMAZANDA SAHUR ATLANMAMASI GEREKEN BİR ÖĞÜN

Yapılan araştırmaya göre katılımcıların, yüzde 73’ü Ramazan ayında sahura kalkıyor ve sahura kalkanların yüzde 82,2’si sahurda kahvaltılık tüketmeyi tercih ediyor. Oruç tutan bireyler için sahurun temel öğünlerden biri olduğunu vurgulayan Uzman Diyetisyen Sena Sultan Yücel, sahura kalkmanın önemi hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Ramazan ayındaki en büyük beslenme yanlışı: Sahura kalkmamak. Sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmek yapılacak en doğru davranıştır, bu şekilde hem açlık süreniz azalır hem de metabolizma hızınızı korumuş olursunuz. Sabah kahvaltısı yerine geçecek bu öğünde hafif ama uzun süre tok tutan alternatifler seçmelisiniz. Sahurda yemek yemek yerine dengeli bir kahvaltı yapmaya özen gösterin."

Sahurda beslenme düzeni

Sahurda beslenme düzeni

DOĞRU PİŞİRME YÖNTEMLERİNDEN FAYDALANIN

Sahurun yanı sıra iftarda da beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Yücel, Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemlerinin ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulama olduğunu, fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yöntemlerini uygulamamaya özen gösterilmesi gerektiğini açıkladı. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 76,8’i iftar sofralarının az çeşitli olması gerektiğini söylüyor. 

İftarda doğru beslenme

İftarda doğru beslenme

Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 40,8'i şerbetli tatlı, yüzde 24,2'si ise sütlü tatlı tercih ediyor. Katılımcıların yüzde 32,4’ü ise Ramazan'da tatlı tüketmiyor. Dyt. Yücel tatlı tüketimi hakkında ise şöyle konuştu:

"Glisemik indeksi yüksek besinleri; bal, reçel, çikolata gibi iftardan kalan tatlılar; işlenmiş besinler, taze sıkılmış/paketli meyve suyu vs. tüketimini sınırlandırmalısınız."

Güllaç

Güllaç

RAMAZANDA SUSUZLUK BÜYÜK ÖLÇÜDE ETKİLİ

Ramazan ayında gün içerisindeki su ve besin tüketimimizin değişmesi bünyemizde de değişime neden oluyor. Katılımcıların yüzde 61,4'ünü Ramazan ayında susuzluk, yüzde 38,6'sını ise açlık etkiliyor. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 28,3'ü Ramazanda günde 0-500 ml su tüketiyor. Katılımcıların yüzde 24,5'i 500 ml-1 litre, yüzde 22,1'i 2 litre-3 litre, yüzde 20,1'i 1 litre-2 litre su tüketiyor. Yücel, Ramazan ayında açlığa göre susuzluğun insanları daha çok etkilediğine işaret ederek "Ramazan ayı boyunca sıvı ve mineral kaybının yüksek olması nedeniyle iftarda sıvı alımı önem taşımaktadır. Bu nedenle çorba, ayran, doğal maden suyu, taze sıkılmış meyve suları, sebze suları ve bol su tüketimi önerilmektedir. İftar ve sahur arasında düzenli olarak azar azar su (Her saatte 1 büyük bardak su) içmelisiniz." şeklinde konuştu.

Ramazanda susuzluk

Ramazanda susuzluk

"İFTARDAN SONRA YARIM SAAT YÜRÜYÜŞ YAPILMALI"

Son olarak beslenme düzeni dışında hareketsizliğinde Ramazanda etkili olduğunu göz önüne alırsak araştırmaya göre katılımcıların yüzde 85,8’i ise Ramazan'da spor yapmadığını söylüyor. Yücel, Ramazanda hareketsizliğin bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olabileceğini belirtiyor ve bunu önlemek için iftardan sonra yarım saatlik yürüyüşler yapmanın sindirimi kolaylaştıracağını söylüyor.

Yürüyüş

Yürüyüş

Senarist yeğeni Emre Duran'ı uykusunda vahşice katletmişti! Mahkeme ikinci kez kararını verdi

İLİŞKİLİ HABER

Senarist yeğeni Emre Duran'ı uykusunda vahşice katletmişti! Mahkeme ikinci kez kararını verdi
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0