Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattıyla 46 bini aşkın ziyaretçi Sivas'a akın etti!

Saatte 250 kilometre hıza uygun olan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı, Ankara-Sivas arasındaki 12 saatlik seyahat süresini 2,5 saate indirdi. 27 Nisan-31 Mayıs arasındaki ücretsiz seferler düzenlenen tren hattıyla beraber 46 bin 974 yolcu Anadolu'nun kadim kentinin tarihi ve kültürel zenginliğini görme fırsatı buldu. İşte Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı hakkında tüm detaylar...

Masmavi berrak denizlerden yemyeşil ormanlara, tarih kokan sokaklardan zengin kültürel dokulara kadar dört bir yanıyla göz kamaştıran ülkemizin her bir şehri keşfedilmeye değer bir atmosfere kucak açıyor. Seyahat etmeyi seven birçok kişi ise rotasını belirledikten sonra ilk olarak 'Nasıl gidebilirim, nasıl ulaşabilirim?' içerikli sorulara yanıt aramaya başlıyor. Vatandaşlardan yoğun ilgi gören Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı ise seyahat severler için ulaşıma yeni bir soluk getirdi. 26 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılışı gerçekleştirilen hızlı tren hakkında tüm detaylar için haberimizi okumaya devam edebilirsiniz...

Güney Kurtalan Ekspresi nedir? 2022 Güney Kurtalan Ekspresi fiyatlarıİLİŞKİLİ HABERGüney Kurtalan Ekspresi nedir? 2022 Güney Kurtalan Ekspresi fiyatları

ANKARA - SİVAS YÜKSEK HIZLI NERELERDEN GEÇİYOR?

Saatte 250 kilometre hıza uygun olarak inşa edilen Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı ile Ankara-Sivas arasındaki mesafe 603 kilometreden 405 kilometreye, 12 saat olan seyahat süresi ise 2 saate indi. Aynı zamanda bu hat ile birlikte Ankara-Yozgat arasındaki seyahat süresi ise 1 saate inmiş oldu.

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı

Hat üzerinde Elmadağ, Kırıkkale, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Akdağmadeni, Yıldızeli ve Sivas olmak üzere toplamda 8 istasyon yer almaktadır. 

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı durakları

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı durakları

Bu hat aracılığıyla Ankara, Kırıkkale, Yozgat ve Sivas'taki 1,4 milyon vatandaş konforlu ekonomik seyahat imkanına kavuşacağı gibi kara yolları hatları ile birlikte Sivas'ın devamında Tokat, Erzincan, Malatya gibi şehirlere de kolay ulaşım imkanı sağlanmış oldu.

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı hakkında bilgiler

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı hakkında bilgiler

Ayrıca hattın işletmeye alınmasıyla birlikte enerji ve zaman üzerinden yıllık 410 milyon lira tasarruf sağlanacağı açıklandı.

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı hakkında detaylar

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı hakkında detaylar

ANKARA - SİVAS YÜKSEK HIZLI TREN HATTI ÖZELLİKLERİ

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı projesi kapsamında toplam 155 milyon metreküp kazı ve dolgu yapıldı. Bunun yanı sıra tren hattı için toplam uzunluğu 66 kilometre olan 49 adet tünel, toplam uzunluğu 27,2 kilometre olan 49 adet viyadük inşa edildi. Projenin en uzun tüneli 5 bin 125 metre ile Akdağmadeni bölgesinde, en uzun demir yolu viyadüğü ise 2 bin 220 metre ile Çerikli/Kırıkkale'de inşa edildi.

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı özellikleri

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı özellikleri

Dünyada MSS yöntemiyle (kalıp arabası) 90 metre açıklık geçirilerek en uzun açıklık geçilen demir yolu viyadüğü de bu proje kapsamında inşa edildi. Hızlı tren hatlarında ilk defa yerli raylar, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı projesinde kullanıldı. 

Ankara Sivas tren

Ankara Sivas tren

Tünellerde balastsız yol (beton yol) uygulaması ilk kez bu projede gerçekleştirildi. Ayrıca, Sivas'ta çetin kış şartlarına uygun yerli ve milli buz önleme ve buz çözme tesisi proje için yapıldı.

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı yapım aşaması

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı yapım aşaması

ÜCRETSİZ SEFERLERLE BİNLERCE VATANDAŞ SEYAHAT ETTİ

26 Nisan'da açılışı yapılan hızlı tren hattında, 35 gün boyunca ücretsiz karşılıklı 3 sefer gerçekleştirildi. Ankara-Kırıkkale-Yozgat-Sivas güzergahında hizmet veren hızlı trenin ücretsiz olmasıyla beraber 125 binden fazla kişi seyahat etti.

Sivas hızlı tren hattı

Sivas hızlı tren hattı

Aynı zamanda Anadolu'nun göz bebeği Sivas, ücretsiz seferlerin düzenlendiği süre zarfında 46 bin 974 ziyaretçiyi ağırladı.

"İLİMİZİ ZİYARET EDENLERİN SAYISI 4-5 KAT ARTTI"

Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait zengin bir kültürel mirasa sahip olan kente ziyaretçi akını olması hakkında konuşan Sivas Valisi Yılmaz Şimşek"İlimizi ziyaret edenlerin sayısının 4-5 kat arttığını görüyoruz. Örneğin Gök Medrese'yi nisan ayında 5 bin kişi ziyaret etmişken mayısta bu rakam 20 bin civarında. Aynı şekilde nisanda şehir müzesini 1800 kişi ziyaret etmişti, şu anda bu rakam 5 bini buldu. Atatürk ve Kongre Müzesi'ni ise nisanda 4 bin kişi ziyaret etmişti, şu anda bu rakam 10-12 bin dolaylarında." dedi.

Sivastan kareler

Sivastan kareler

Hızlı tren sayesinde hem zamandan tasarruf sağlandığını hem de yolculukta konforun arttığını vurgulayan Şimşek, "Sivas artık uzaktaki, anılardaki bir şehir değil. Ankara'dan buraya günübirlik mesafede bir şehir. Vatandaşlarımız artık Sivas'a hızlı, konforlu ve ekonomik şekilde gelebilir, Sivas'ın tarihi ve turistik yerlerini ziyaret edebilirler. Adeta bir açık hava müzesi olan, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyetimizin kuruluşuna tanıklık eden eserleri bir arada görebilirler, gezebilirler ve Sivas'ın eşsiz lezzetlerinden de tadabilirler." diyerek sözlerini sürdürdü.

Sivastan kareler

Sivastan kareler

Namaz kılarken hızlı secde yapmak namazı bozar mı?

İLİŞKİLİ HABER

Namaz kılarken hızlı secde yapmak namazı bozar mı?
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0