Hollywood stilistinden tüketim çılgınlığına dur mesajı: "Satın almadan önce bir saniye bekle"

Hollywood ünlülerinin stilistliğin yapan Allison Bornstein, medyanın teşvik ettiği birçok şeye aslında ihtiyacımızın olmadığını vurguladı.

Medyanın sürekli bir şeyler aldırmaya çabası sonucu aslında ihtiyacımız olmayan şeylere ihtiyacımız varmış gibi hissedebiliyoruz. Öte yandan birçok alışveriş platformunun çeşitli indirim kampanyaları bizleri daha çok satın almaya teşvik ediyor. Sosyal medya kültürü biranda trend olan bir şeye gerçekten sahip olmamız için hemen bizi ikna edebiliyor ve dolayısıyla birçok pahalı ve lüks ürünün satın alınmasını bir anda meşrulaştırıyor. Örneğin pahalı mağazalardan kahve alıp günü o kahvelerle tamamlama savurganlığı, sanki bir çeşit bireysel tedavi biçimiymiş gibi sunularak teşvik edici bir hale gelebiliyor. Benzer şeyleri giyim, makyaj ve güzellik ürünleri, mobilya ve aksesuarlar için de söylemek mümkün.

alışveriş çılgınlığı ile mücadele

alışveriş çılgınlığı ile mücadele

"SATIN ALMA ÇILGINLIĞININ YARISINA İHTİYACIMIZ YOK"

CNBC’nin haberine göre Hollywood ünlülerinin stilistliğini yapan Allison Bornstein, sosyal medyada pompalanan bu satın alma çılgınlığının yarısına aslında ihtiyacımız olmadığını söylüyor. Ünlü stilist, "Wear It Well: Reclaim Your Closet and Rediscover the Joy of Getting Dressed" (İyi Giyin: Dolabınızı Geri Kazanın ve Giyinmenin Keyfini Yeniden Keşfedin) adlı kitabında almak istediğimiz bir ürünü satın almadan önce bir saniye beklemeyi öneriyor. Böylece o şeye gerçekten ihtiyacımız olup olmadığını düşünmeye davet ediyor. Tüm dünya çeşitli ekonomik zorluklarla mücadele etse de yine de daha fazla satın alma güdüsünün dinmediğinin altını çizen Bornstein, "Yeni bir şey satın almak daha kolay, ancak sahip olduklarınızı kullanabilirsiniz Daha yaratıcı, daha ilginç ve çok daha ekonomik olabilirsiniz" diyor.

daha fazla satın alma dürtüsünden kaçınma

daha fazla satın alma dürtüsünden kaçınma

"PARANIZIN OLMASI İLLA ONU HARCAMANIZ ANLAMINA GELMEZ"

İyi bir palto veya uzman bir terzi için para harcamaya değer olabileceğini söyleyen Bornstein, yine de "paranızın olması onu illa harcamanız gerektiği anlamına gelmez" diye ekliyor. Ünlü stilist'e göre, stil uzmanlarının ortaya attıkları moda teorilerinin ses getirmesi, oluşan harcama yorgunluğuna bağlı. Bernstein durumu şöyle açıklıyor: "İnsanlar yorgun ve satın almamız gerektiği söylenen bir sürü kişi ve şimdi onlarla ne yapacağımızı bilmediğimiz bir yığın dolusu şeyle baş başa kaldık".

TD Bank Noel tatiline girerken bir anket çalışması yapmış ve edindiği sonuçlara göre tüketicilerin %96'sının aşırı harcama yapması bekleniyor. Özellikle son dönemde Amerika'da kredi kartı borç tutarları 1 trilyon doları aşmış. Medyanın süslediği kampanyalar ve indirimler, düşünmeden yapılan harcamaları artırıyor ve dürtüsel harcamalardan kaçınmak yine sosyal medya yüzünden zorlaşıyor.

alışveriş çılgınlığı ile mücadele

alışveriş çılgınlığı ile mücadele

"SOSYAL MEDYA MARKALARINI TAKİP ETMEYİN VE BİLDİRİM ALMAYIN"

Tüketici tasarrufları uzmanı Andrea Woroch insanlara, etraftan gelen daha fazla satın almaya yönelik sesleri tamamen susturmalarını öneriyor. Woroch, "Baştan çıkarıcı kampanyalardan kaçmanın en basit yolu e-posta abonelerinden çıkarak, sms uyarılarını devre dışı bırakarak, mobil uygulamaların push bildirimlerini kapatarak ve sosyal medyada markaları takip etmeyi bırakarak mümkün" diyor.

TROY karta nasıl geçilir? TROY nerelerde geçiyor? TROY kart açılımı nedir?

İLİŞKİLİ HABER

TROY karta nasıl geçilir? TROY nerelerde geçiyor? TROY kart açılımı nedir?
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0