Kuşakların ortak zevki Türk kahvesi! Araştırmaya göre hangi kuşak nasıl kahve tüketiyor?

Türk kültüründe gelenekselleşmiş olan kahve tüketimi, tüm kuşaklar için aynı değere mi sahip? Farklı kuşakların kahve tüketimi deneyimlerini araştıran bir anket yayınlandı. Buna göre Türk kahvesi ortak bir zevk iken, tüketimin keyfiyeti kuşaklara göre farklılaşıyor. İşte araştırma sonuçları...

Dünya Türk Kahvesi Gününün 10. yıldönümünde kuşaklara göre kahve kültürünü değerlendirmek amacıyla yapılan araştırmanın sonuçları yayınlandı. Türkiye genelinde 1.100 kişinin katıldığı araştırma 3 - 10 Ekim 2023 tarihleri arasında yapıldı. Kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile yapılan araştırma "Areda Piar’ın Profil Bazlı Dijital Paneli" kullanılarak gerçekleştirildi. Buna göre Türk kahvesinin kuşakları birbirine bağlayan ortak bir zevk olduğu anlaşılırken, ilginç sonuçlar da ortaya çıktı.

kuşakların ortak zevki türk kahvesi

kuşakların ortak zevki türk kahvesi

FARKLI KUŞAKLARIN AYNI KEYFİ: TÜRK KAHVESİ

Yapılan araştırmada kahvenin gelişim serüvenine bağlı olarak kuşakların yaşadıkları deneyim farklılıklarına odaklanıldı. Tüm kuşakların Türk kahvesinden zevk aldığı görülüyor. Türk kahvesinden en çok keyif alan kuşak yüzde 81 ile Baby Boomers olarak karşımıza çıkıyor. Ardından yüzde 75,1 ile X kuşağı, yüzde 59,7 ile Y kuşağı ve son olarak yüzde 51,6 ile Z kuşağı geliyor.

Türk kahvesinin tüketimine baktığımızda ise;

  • Baby Boomers yüzde 76,1 oranla en çok tüketen kuşak,

  • X kuşağı yüzde 47,7 oranla,

  •  Y kuşağı yüzde 35,1 oranla ve

  • Z kuşağı yüzde 22,8 oranla tüketiyor.

Türk kahvesinden sonra en çok tüketilen kahve türleri ise filtre kahve, americano, üçü bir arada, sütlü köpüklü ve menengiç olmak üzere kuşaklara göre değişkenlik gösteriyor.

kuşaklar arası kahve marka savaşları

kuşaklar arası kahve marka savaşları

KUŞAKLAR KAHVEYİ NEDEN TÜKETİYOR?

Yapılan araştırmada kuşakların Türk kahvesini hangi saikle içtikleri de ortaya kondu. Buna göre Z kuşağı yüzde 21 oranında ortama uyum sağlamak için kahve tüketiyor. Aynı sebeple kahve tüketimi Y kuşağında yüzde 13,9 oranında. Baby Boomer’ların yüzde 14,8’i kahveyi bir alışkanlık olarak görürken X kuşağının 9,9’u kahvenin kokusunu sevdiği için tüketiyor.

KAHVENİ KİMİNLE İÇMEK İSTERSİN?

Kahve içmek her ne kadar bir tüketim eğilimi olsa da Türk kültüründe bir geleneğin de sembolü. Adeta karşılıklı sohbetin, dostlukların, yakınlaşmanın bir simgesi. Araştırma sonucunda da anlaşılan ve tüm kuşaklara büyük bir keyif verdiği görülen kahveyi hangi siyasetçiyle içmek istersiniz sorusu yöneltildiğinde Z, X ve Baby Boomers kuşakları en çok "Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte kahve içmek isterim." cevabını veriyor. Z kuşağının yüzde 27,8’i, X kuşağının yüzde 32,2’si, Y kuşağının yüzde 27,3’ü ve Baby Boomers’ın yüzde 62’si Recep Tayyip Erdoğan ile kahve içmek istiyor.

Benzer soru film yıldızları açısından sorulduğunda ise farklı bir eğilim ve tüketim kültürü karşımıza çıkıyor. Türkan Şoray ismi, tüm kuşaklarda karşılık bulmasıyla dikkat çekiyor.

  • Z kuşağının birlikte kahve içmek isteyeceği ilk üç isim; yüzde 19,1 ile Morgan Freeman, yüzde 16,4 ile Beren Saat ve yüzde 15,9 ile Türkan Şoray.

  • Y kuşağına bakıldığında Kıvanç Tatlıtuğ hayranlığı dikkat çekiyor. Yüzde 26,9’u Kıvanç Tatlıtuğ’u tercih ederken bunu yüzde 16,1’le Türkan Şoray ve yüzde 12,2 ile Tuba Büyüküstün takip ediyor.

  • X kuşağının yüzde 23,9’u Türkan Şoray’ı ve yüzde 21,4’u Merly Streep’i ilk iki sırada kahve içmek istiyor. Yüzde 18,2 ile Beren Saat ise bu sıralamaların üçüncü ismi.

  • Baby Boomers kuşağı kahve için tercihlerini ağırlıklı olarak Yeşilçam'dan seçiyor ve bu kahve seremonisinin başrollerini yüzde 42,9 ile Türkan Şoray’a ve yüzde 19,5 ile Kadir İnanır'a veriyor. Tuba Büyüküstün de yüzde 16,6 ile bu seçeneklerin ardından geliyor.

KAHVE NEREDE İÇİLİR?

"Kahvenizi hangi ortamda tüketmeyi tercih edersiniz?’" sorusuna Y, X ve Baby Boomers kuşakları en çok ev cevabını verirken, Z kuşağı farklı bir eğilim göstererek yüzde 41’lik bir oran ile kahveyi daha çok kafelerde içtiğini belirtiyor.

  • Evde kahve tüketimini en çok tercih eden kuşak yüzde 73,8 ile Baby Boomer.

  • Ardından yüzde 61,1 ile X kuşağı geliyor.

  • Y kuşağı yüzde 39,6 ve  Z kuşağı 34,6 ile kahvesini evde içmeyi tercih ediyor. 

Baby Boomers’ın yüzde 18,4 ile X kuşağının yüzde 17,1’inin ikinci tercihlerindeki ‘pastane’ cevabı ise oldukça nostaljik.

  • Kafede kahve içmeyi tercih edenlere baktığımızda ise yüzde 41 ile Z kuşağı,

  • Yüzde 21,7 ile Y kuşağı ve

  • Yüzde 13,7 ile X kuşağı görülüyor.

İş yerinde tüketirim diyenler arasında yüzde 18,5 ile Z kuşağı, yüzde 15,7 ile Y kuşağı ve yüzde 3,3 ile Baby Boomers yer alıyor.

kuşaklar arası kahve marka savaşları

kuşaklar arası kahve marka savaşları

UNESCO onaylı Dünya Türk Kahvesi günü nasıl ortaya çıktı? Neden kutlanır ve önemi nedir?İLİŞKİLİ HABERUNESCO onaylı Dünya Türk Kahvesi günü nasıl ortaya çıktı? Neden kutlanır ve önemi nedir?

DOST MECLİSLERİNİN VAZGEÇİLMEZİ: KAHVE SOHBETLERİ

Kahve içmenin Türk geleneklerindeki yeri göz önüne alındığında kahvenin arkadaş ortamlarının ve koyu sohbetlerin en güzel eşlikçisi olduğu söylenebilir. Sosyal ilişkileri güçlendirme potansiyeli taşıyan kahve, bir tüketimin ötesinde kuşaklar için bir buluşma etkinliği haline dönüşebiliyor. Bu çerçevede katılımcılara "Kahve tüketimiyle ilgili herhangi bir ilginç hikayeniz veya gelenekleriniz var mı?" sorusu da yöneltildi.

  • ‘Kahve içmeyi arkadaşlarımla buluşma etkinliği haline getiririz.’ cevabı yüzde 35,2 ile Z kuşağında;
    yüzde 33,9 ile Baby Boomers kuşağında;
    yüzde 22,8 ile X kuşağında karşılık buluyor.

  • ‘Kahve demlerken kendi özel tarifimi kullanırım ve her zaman aynı şekilde yaparım.’ cevabı ise yüzde 24,8 ile Y kuşağında karşılık buluyor. 

Araştırmada kuşakların online kahve siparişi verme deneyimleri de araştırıldı. Buna göre en çok Y kuşağı online olarak kahve sipariş ediyor.

Y kuşağı  yüzde 30,2;

X kuşağı yüzde 27,3;

Z kuşağı yüzde 25,9;

 Baby Boomers yüzde 3,8 ile sanal uygulamalardan kahve siparişi veriyor.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0