Sevgililer Günü nasıl ortaya çıktı? 14 Şubat Sevgililer Gününün gerçek hikayesi

Her yıl şubat ayının 14. günü Sevgililer Günü olarak kutlanmaktadır. Bu özel günde sevgilisi, nişanlısı ya da eşi olan çiftler birbirlerine olan sevgilerini göstermek için hediyeler almakta ya da çeşitli etkinliklerle kutlamaktadır. Peki, 14 Şubat Sevgililer Gününün gerçek hikayesi aslında ne? Sevgililer Günü nasıl ortaya çıktı? Neden 14 Şubat günü Sevgililer Günü olarak kutlanır?

Birçok ülkede kutlanan Sevgililer Gününün ilk ortaya çıkışı Aziz Valentine adındaki bir din adamına dayanmaktadır. Nitekim İngilizcede bu gün için "St. Valentine’s Day" denmektedir. Hıristiyan olduğu için öldürülen Valentine adındaki din adamının romantik bir aşkla olan ilişkisi tarih kitaplarında yer almasa da bu gün efsaneleşmiş bir şekilde Valentine’e dayandırılır. Efsaneye göre devlet tarafından evlenmesine izin verilmeyen kişileri Valentine gizlice kilisede evlendirir. Sonrasında gelişen olaylar Valentin'in idamıyla sonuçlanır. Ancak bu hikâyenin gerçekten yaşandığına dair herhangi bir delil yok, efsaneleşerek dilden dile dolaşmış. Sevgililer Günü Hıristiyan bir din adamına dayandırılsa da dinî kutsal bir gün olarak telakki edilmez. Nitekim 1969 yılında kilise, Aziz Valentine Günü'nü takviminden çıkarmıştır. Dolayısıyla Sevgililer Günü ticari yönü ağır basan ve tüketimi artırmaya yönelik kapital bir uygulamadır.

14 şubat sevgililer günü hikayesi

14 şubat sevgililer günü hikayesi

14 ŞUBAT SEVGİLİLER GÜNÜNÜN HİKAYESİ

Valentin olarak bahsedilen kişinin hangi Valentin olduğu tam bir soru işaretidir. Esasında tarih kitaplarında yer almayan bu kişinin hikayesi dilden dile aktarıldığı için doğruluğu net olmasa da bir efsane olarak tarihteki yerini almıştır. Eski metinlerde Valentinus olarak geçen bu kişi Roma'nın henüz Hıristiyanlığı kabul etmediği ve Hıristiyanlara çeşitli şiddet ve baskıların uygulandığı bir dönemde yaşayan Hıristiyan bir din adamı.

Roma İmparatoru II. Claudius, Roma askerlerinin tüm odağını savaşa vermesi ve ülkeyi savunurken geride birini düşünüyor olmaması gibi gerekçelerle askerlerin evlenmelerini yasaklamış. Devletin evlenmelerini yasakladığı askerler, sevdikleriyle evlenmek için Hıristiyan Papaz Valentin'e giderlermiş. Valentin de onları gizlice kilise nikahıyla evlendirirmiş. Valentin'in bu gizli işi açığa çıktığında İmparator Claudius, Valentin'in hapsedilmesini emretmiş ve sonrasında da idamına karar vermiş. Valentin hapisteyken gardiyan Asterius’un sevgisini kazanmış ve onun kör olan kızı Julia'ya dini bilgiler öğretmeye başlamış. Zaman içinde Valentin ve Julia arasında gönül bağı oluşmuş. Valentin, okuyarak dini bilgiler öğrettiği öğrencisi Julia'ya âşık olmuş.

14 şubat sevgililer günü hikayesi

14 şubat sevgililer günü hikayesi

İNANCI İÇİN ÖLÜMÜ TERCİH ETMİŞ

İdam edileceği gün, yani 14 Şubat günü, Valentin aşkını itiraf etmeye karar vermiş ve idama götürülmeden önce yazdığı aşk mektubunu Julia'ya iletmiş. Ne var ki İmparator Claudius idamdan önce Valentin'e bir şart koşmuş. Eğer Hıristiyanlığı bırakıp Roma dinine dönerse onu idamdan azlettireceğini söylemiş. Ancak Valentin kabul etmemiş ve dindar bir Hıristiyan olarak idamı gerçekleşmiş.

Bu günden sonra, Valentin azizlik makamına yükseltilmiş ve dini inancından vazgeçmediği için öldürülen Valentin'in anısına 14 Şubat Günü Aziz Valentin günü olarak anılmaya başlanmış.

14 şubat sevgililer günü nasıl ortaya çıktı

14 şubat sevgililer günü nasıl ortaya çıktı

TARİHTE ÇOK FAZLA AZİZ VALENTİN VAR

Valentin adında kaynaklarda geçen birden fazla kişi mevcut. Bahsedilen Valentin'in kim olduğu ve belirtilen Valentin'lerin aynı kişi olup olmadığı tarihi verilere göre kesin olarak saptanamıyor. Örneğin Kuzey Afrika'da şehit olan Aziz Valentin adında bir şehit olduğu da biliniyor. Ayrıca Roma'ya yakın Terni kasabasında yaşadığı bilinen bir Aziz Valentin daha mevcut.

Sevgililer Gününü kutlamak günah mı? 14 Şubat Sevgililer Gününde hediyeleşmek caiz midir?

İLİŞKİLİ HABER

Sevgililer Gününü kutlamak günah mı? 14 Şubat Sevgililer Gününde hediyeleşmek caiz midir?
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 3

Efe 2 ay önce

Nolur elmas

CORDELİUS 2 ay önce

Supercell Elmas vermezsen seni devlete şikayet edeceğim

Abd 2 ay önce

Dini ve milli tarihimizde binlerce sevgi değerlerimiz varken, bir hristiyan adetleriyle neişimiz olabilirki? onlar bizim hangi ritüellerimize değerveriyorki.