Zeki Müren sergisi Bursa'da açıldı!

Geçtiğimiz günlerde Zeki Müren’in vasiyeti üzerine Türk Eğitim Vakfı ve Mehmetçik Vakfı’na bağışlanan kişisel eşya koleksiyonları Bursa Kent Müzesi'nde sergilenmeye başladı. Serginin açılış töreni sırasında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş; "Zeki Müren, sanat hayatında zirveyi görerek Türk müziğindeki yerini sarsılmaz temellere oturttu ve hepimizin kalbinde taht kurdu." şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin ilk kent müzesi olan Bursa Kent Müzesi, kuruluşunun 20’nci yıldönümünde çok özel bir sergiye ev sahipliği yaptı. Türk Eğitim Vakfı ve Mehmetçik Vakfı işbirlikleriyle Bursa Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in adına birçok kişisel eşyasının yer aldığı bir sergi düzenledi. Bursa Kent Müzesi'nde ziyarete açılan sergi, Zeki Müren’in vasiyeti üzerine Türk Eğitim Vakfı ve Mehmetçik Vakfı’na bağışlanan Zeki Müren’in kişisel eşyalarından oluşan koleksiyonlar ile kurgulandı.

Zeki Müren sergisi

Zeki Müren sergisi

BİR SENE BOYUNCA AÇIK OLACAK!

Sanatçıya ait sahne kıyafetleri, gözlükleri, ayakkabıları, piyanosu, plakları ve birçok kişisel eşyasının yanı sıra bizzat kendi yazdığı besteleri, mektupları ve notlarının yer aldığı sergide aynı zamanda Zeki Müren'in Fatma Girik’ten Ajda Pekkan'a, Cüneyt Arkın'dan Müzeyyen Senar'a kadar birçok sanatçıyla çekildiği hatıra fotoğrafları da bulunuyor. Bir sene boyunca açık olacak olan sergide ünlü sanatçının çizdiği desenlerden oluşan dijital sergilemeler ve yapay zekâyla oluşturulan uygulamalar desteğiyle Zeki Müren ile hatıra fotoğrafı çektirme imkanı da sağlanacak. 

Zeki Müren sergisinin açılış töreni

Zeki Müren sergisinin açılış töreni

"MÜZENİN 20'NCİ KURULUŞ YILINA ATFETTİK!"

Serginin açılış töreni sırasında konuşma yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, konuşması esnasında kendisinin de Zeki Müren’i yakından görme ve tanıma imkanı bulamadığını ancak onun naif, samimi ve Türkçeyi iyi kullanan halini çok iyi hatırladığını söyledi. 

Açıklamaları esnasında yeni dönemde faaliyete geçecek ‘Genç kart’ uygulamasıyla her gence 5.000 TL vereceklerini aktaran Alinur Aktaş; "Gençler bir yıl boyunca istedikleri kültür sanat etkinliklerinde bu kartı kullanabilecek. Gençlerimizin kültür ve sanattan mahrum kalmasını istemiyoruz. Bu sene 20’nci kuruluş yıldönümü kutladığımız Bursa Kent Müzesi’nin kurulmasında emeği geçen Erdoğan Bilenser’i saygıyla anıyorum. Ayrıca buraya hizmet eden rahmetli Hikmet Şahin’i ve Recep Altepe’yi de şükranla anıyorum. Hazırlanan sergiyi de müzenin 20’nci kuruluş yılına atfettik." dedi.

 Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş

"HEPİMİZİN KALBİNDE TAHT KURDU"

Konuşmalarında Bursa Hisar semtinin Tophane Mahallesi'nde doğan Zeki Müren’in, Bursa’nın önemli sanatçılarından birisi olarak Türk müzik tarihine adını altın harflerle yazdırdığını ifade eden Alinur Aktaş, serginin hazırlanmasında emeği geçen her iki vakfa, Zeki Müren’in yakınlarına, dostlarına ve akrabalarına teşekkür etti. Alinur Aktaş; "Sergimizi sanatçının kişisel eşyalarından oluşan koleksiyonla kurguladık. ‘Her şey yükselebilir, bir toz da yükselir, ama bir sanatçı olarak o zirvede kalmak, dinleyicilerin kalbinde taht kurmak bir başkadır.’ Böyle söylemişti bir konserinde Sanat Güneşi’miz. Söylediği de oldu. Sanat hayatında zirveyi görerek Türk müziğindeki yerini sarsılmaz temellere oturttu ve hepimizin kalbinde taht kurdu. Birbirinden eşsiz besteleriyle Türk musikisini zirveye taşıyan, Türkiye’de ilk Altın Plak Ödülü’nün sahibi olan sanat güneşimiz Zeki Müren’i, Bursa Kent Müzemizin 20’nci yıl dönümünde sevgi ve özlemle anıyoruz. Bütün sanatseverleri, Zeki Müren’in kimliğini ve sanatını yansıtan bu özel sergiyi görmeye ve Türkiye’nin Batmayan Güneşi’ni farklı manzaralardan keşfetmeye davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü Emekli Tuğgeneral İsmail Şanlı

Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü Emekli Tuğgeneral İsmail Şanlı

"BÜYÜK MUTLULUK DUYUYORUZ"

Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü Emekli Tuğgeneral İsmail Şanlı ise vakfın en önemli bağışçılarından birisinin rahmetli Zeki Müren olduğunu hatırlatarak sergi vesilesiyle Zeki Müren’in anılarını çoğaltmak istediklerini söyledi. İsmail Şanlı; "Sanatçımızın doğup büyüdüğü bu topraklarda, sergiye sevenlerinin tanık olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Serginin sanatçıya duyulan özlemi giderme ve sanatçının genç kuşaklara aktarılmasına fırsat sunacağına inanıyorum. Sergide emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.

 Türk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş

Türk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş

"BÖYLE BİR SERGİNİN AÇILMASI HEPİMİZİ ONURLANDIRDI"

Konuşması sırasında Sanat Güneşi Zeki Müren’i anma ve vefa borcunu ödemek için serginin hazırlandığına dikkat çeken Türk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş; "Bursa’da böyle bir serginin açılması hepimizi onurlandırdı. Yapmamız gereken bir vazifeyi yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Zeki Müren’in eserleri, kıyafetleri, resimleriyle görsel olarak anılarımızda daha kolay kalacaktır." şeklinde konuştu. Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş tarafından Başkan Alinur Aktaş’a günün anısına takdim edilen hediyenin ardından Başkan Alinur Aktaş ve beraberindekiler sergiyi gezerek Zeki Müren’e ait koleksiyonu yakından inceledi.

Meryem Türk Yasemin.com - Editör
Yasemin - Meryem Türk

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi’nden çift anadal programıyla 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli marka ve reklam ajanslarında metin ve senaryo yazarı olarak görev aldıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok özel haber ve röportaja imza attı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0