Topkapı Sarayı Mukaddes Emanetler Dairesi’ne yoğun ilgi! Yalnızca Ramazan ayında...

İstanbul'da bulunan Topkapı Sarayı'nın Mukaddes Emanetler Dairesi Ramazan ayında da yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Geçtiğimiz gün havadan drone ile görüntülenen Topkapı Sarayı, ziyaretçi yoğunluğu ile sosyal medyada gündem oldu. Mukaddes Emanetler Dairesi'ni günde 13 bin kişi ziyaret etti.

İstanbul'da Milli Saraylar Başkanlığı'na bağlı olan Topkapı Sarayı'nın en çok merak edilen bölümlerinden biri de Mukaddes Emanetler Dairesi, Ramazan ayında en çok ziyaret edilen yer oldu. Topkapı Sarayı'na gelen ziyaretçi sayısı günde 7 bin kişiyken Ramazan ayında 10-13 bine kadar yükseldi. Topkapı Sarayı’nda bulunan Mukaddes Emanetler Dairesi'nin yanı sıra diğer bölümlerine de ziyaretçilerin ilgi gösterdiği görüldü.

Ziyaretçilerin yoğun ilgisine ilişkin bilgi veren Topkapı Sarayı Daire Başkan İlhan Kocaman ise şu ifadeleri kullandı:

"Peygamber Efendimizin mukaddes emanetlerinin yanında diğer peygamberlere ait olan eserleri de yine burada sergilememizden dolayı mekan çok fazla ilgi görmektedir. Özellikle Ramazan ayı geldiği zaman da buradaki yoğunluk ve ilgi daha da artmaktadır. Bu yıl bu ilgiyi çok rahat görüyoruz."

RAMAZAN BAYRAMI'NDA DA AÇIK OLACAK!

Mukaddes Emanetler Dairesi'nde ilk defa sergilenen eserler ise uzun hazırlık süreçlerinin ardından Ramazan ayına özel olarak hazırlandı. Halısından çinilerine, zemininden kubbesine, sergileme vitrinlerinden objelerine kadar en ince ayrıntısına kadar elden geçirilen Topkapı Sarayı Mukaddes Emanetler Dairesi, Ramazan Bayramı’nda da saat 09.00-18.00 arasında ziyarete açık olacak.

Bu yıl yeniden sergilenen eserler arasında ise Hücre-i Saadet'ten taş ve toprak parçalarının içerisinde bulunduğu altın yaldızlı bir kutu da yer aldı. Topkapı Sarayı'nın Enderun Avlusu’nda yer alan Mukaddes Emanetler Dairesi, 507 yıldır Türk ve İslam aleminin emanetlerine ev sahipliği yapıyor.

Hazreti Peygamber’e ait Hırka-i Saadet, Peygamber Efendimizin kılıcı, Uhud Savaşı'nda kırılan dişinin saklandığı mahfaza, mektupları, sakalı ve ayak izinin bulunduğu Mukaddes Emanetler Dairesi'nde aynı zamanda Dört Halife ve sahabeye ait kılıçlar, Kabe anahtarları ve Hacerü'l Esved mahfazası gibi Haremi Şerif’e ait hatıralar da yer alıyor. 

Ramazan ayına özel sergilenen eserler arasında da Sancak Kur’an-ı Kerim’i ve gümüş mahfazası, zemzem sürahileri, sakal-ı şerif kutusu ve değerli taşlarla süslü top askılar yer alıyor.

"PADİŞAHLARIN HAS DAİRESİYDİ!"

Açıklamaları sırasında sergilenen emanetler hakkında da bilgi veren Topkapı Sarayı Daire Başkan İlhan Kocaman; "Peygamber Efendimizin (S.A.V.) mevcut hırkası, kılıcı ve Uhud’da kırılan dişinin parçasının yanında özellikle Sakal-ı Şerifler burada sergilenmektedir. Onun yanında yine Ehli-i Beyte, sahabelere ait eserleri yine biz bu mekanda sergiliyoruz. İçinde bulunduğumuz mekan, Hırka-i Saadet dairesi aslında padişahların has dairesiydi." dedi. 

ÇOK FAZLA İLGİ GÖRÜYOR!

Açıklamalarına Ramazan ayında oluşan yoğunluğa ilişkin düşüncelerini ifade ederek devam eden Topkapı Sarayı Daire Başkan İlhan Kocaman; "İslam dini açısından çok mukaddes olan ve Peygamber Efendimizin günümüze kadar gelen eserlerini sergiliyoruz. Ziyaretçilerimizin en yoğun olarak gelip görmek istedikleri mekan burasıdır. Mukaddes emanetlere veya Hırka-i Saadet Dairesi’ne sadece ülkemizden değil, dünyanın pek çok bölgesinden, sadece burada bulunan eserleri görmek için geliyorlar. Bunun sebebi buradaki eserlerin, mukaddes olmasından kaynaklanmaktadır. Peygamber Efendimizin mukaddes emanetlerinin yanında diğer peygamberlere ait olan eserleri de yine burada sergilememizden dolayı mekan çok fazla ilgi görmektedir." şeklinde konuştu ve Mukaddes Emanetler Dairesi için yapılan çalışmalardan bahsetti. 

ESERLERİN SAYISI 400'E ÇIKARILDI!

Topkapı Sarayı Daire Başkan İlhan Kocaman; "Topkapı Sarayı Milli Saraylara bağlandıktan sonra bizim ilk yaptığımız işlerden bir tanesi de mukaddes emanetleri yani Hırka-i Saadet dairesini bir elden geçirmekti. Özellikle tefriş konusunda yeni bir düzenleme yaptık. Buradaki eserlerin sayısını 400’e çıkardık." ifadelerini kullandı. 

"EN İHTİŞAMLI VE EN ÖZEL BÖLÜMDÜR"

Konuşmaları arasında odanın önemine de ayrıca dikkat çeken Topkapı Sarayı Daire Başkan İlhan Kocaman; "Fatih Sultan Mehmed, 2. Beyazid ve Yavuz Sultan Selim bu mekanı Has oda olarak kullandı. Yavuz Sultan Selim Mısır’dan mukaddes emanetleri buraya getirdikten sonra artık burayı mukaddes emanetlere bırakıp kendileri başka dairelere geçiyorlar. Ondan dolayı da mekan tezyiniyle, çinisiyle ve yapısıyla elbette ki sarayın en ihtişamlı ve en özel bölümüdür." dedi.

ETİKETLER

Meryem Türk Yasemin.com - Editör
Yasemin - Meryem Türk

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi’nden çift anadal programıyla 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli marka ve reklam ajanslarında metin ve senaryo yazarı olarak görev aldıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok özel haber ve röportaja imza attı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0