En kolay güllaç nasıl yapılır? Adım adım iyi güllaç yapmanın püf noktaları

Ramazan'ın en özel tatlılarından olan Güllaç iftar sofralarını süslemek için sabırsızlıkla bekliyor. Hem sağlıklı hem de hafif olan güllaç tatlısı, Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden. Peki evde güllaç yapılır mı? Güllaç yapmanın püf noktaları nelerdir? En iyi ve en lezzetli güllaç nasıl yapılır? Tadı damaklarda iz bırakacak olan enfes güllacın ev yapımı tarifi sadece yasemin.com'da!

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Ramazan'ın müjdeleyicisi, Osmanlı’nın kuruluş yıllarından itibaren yapılan Güllaç tatlısı, Ramazan ayının en çok aranılan tatlı tariflerinden biri olarak göze çarpıyor. Genellikle dışarıdan alınsa da asıl lezzetli olanı evde yapılandır. çeşitli süslemelerle hem göze hem damağa hitap eden, hafif bir lezzet olmasına rağmen tatlı ihtiyacını karşılayan Güllaç hakkında merak ettiğiniz soruları yanıtlıyoruz. Mısır nişastası, un ve suyun muhteşem uyumunun eseri Güllaç yaprakları, ceviz, süt ve gül suyuyla birleşince Ramazan sofralarının baş tacı oluyor. Peki, az malzemeyle enfes bir tatlı yapılabileceğinin kanıtı Güllaç tatlısı nasıl yapılır? Püf noktaları neler? İşte, püf noktalarıyla Güllaç tarifi...

  • Güllaç yaprakları, nişastanın daha uzun süre taze kalması için hamurlaştırılması ve kurutulması sonucunda ortaya çıkmıştır. Doğru saklama koşullarında tazeliğini uzun bir müddet koruyan güllaç yapraklarının tatlı yaparken mutlaka taze olması gerektiğini unutmayın. Kırılmış ya da kolay ufalanan güllaç yaprakları yeterince taze olmadığı için tariflerde kullanılmamalıdır.
     
  • Güllaç yapımında dikkat edilmesi gereken üç temel nokta vardır: Güllaç yaprakları, süt ve şeker. Müşterilerinizin beğenisini kazanacak güllaç yapımı için güllaç yaprakları kadar önemli bir diğer unsur süt kullanımıdır. Bu doğrultuda güllaç tarifinde kullanılan sütün tam yağlı olması gerekmektedir. Tam yağlı süt, tatlının çok daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
     
  • Lezzetiyle olduğu kadar görüntüsüyle de iştahları kabartacak güllaç tarifi için mutlaka süsleme yapmanızı tavsiye ederiz. Buna göre güllaç dekorasyonu için en çok kullanılan meyvenin nar olduğu söylenebilir. Ayrıca kiraz ve çilek de güllaç tarifine çok yakışan lezzetlerdendir.

GÜLLAÇ TARİFİ:

MALZEMELER

1 paket güllaç(10 yaprak güllaç)
1,5 litre süt
2 su bardağı şeker
Çekilmiş fındık
2 yemek kaşığı gül suyu

Üzeri için;

Fındık
Vişne
Nar taneleri

Güllaç tarifi

Güllaç tarifi

Güllaç yaprağı ile börek tarifi! Güllaç yaprakları ile ne yapılır?İLİŞKİLİ HABERGüllaç yaprağı ile börek tarifi! Güllaç yaprakları ile ne yapılır?

YAPILIŞI

Tarife öncelikle şerbeti hazırlayarak başlayın. Şeker ve sütü derin bir tencerenin içerisine alıp ılık olana kadar karıştırın. Kesinlikle sütü kaynatmayın.

Daha sonra güllaç yapraklarını derince bir tepsiye koyun. üzerine her yeri ıslanacak şekilde kepçe ile sütü dökün.

Güllaç nasıl yapılır

Güllaç nasıl yapılır

Osmanlı usulü güllaç nasıl yapılır? Osmanlı Mutfağı yöntemiyle güllaç püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEROsmanlı usulü güllaç nasıl yapılır? Osmanlı Mutfağı yöntemiyle güllaç püf noktaları

5 güllaç yaprağını aynı işlemi tekrarlayın ve 5. katı da sütle ıslattıktan sonra bu kata fındık serpin. Üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak döşeyin.

Kalan şekerli sütten bir su bardağı kadar alıp içerisine gül suyunu ilave edin. Son olarak tatlının üzerini döktükten sonra buzdolabına kaldırın.

En az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe göre süsleyip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

GÜLLAÇ YAPMANIN PÜF NOKTALARI:

  • - Güllaç mutlaka yapıldığı gün tüketilmesi gereken bir tatlıdır. Çünkü ertesi güne güllaç yapraklarının üzeri kuruyabiliyor ve içerisinde ceviz, fındık, fıstık ya da meyve yer alıyorsa güllacı karartabiliyor, sütün de tadını bozabiliyor. 
  • Güllaca gülsuyu eklemek Osmanlı’dan gelen bir gelenek. Ancak gülsuyu konulmadan da güllaç yapabilirsiniz. Gülsuyu yerine nar suyu ilave edebilir veya süte vanilya katarak değişik bir aroma hazırlayabilirsiniz.

güllaçın püf noktarları

güllaçın püf noktarları

  • Güllacı bol sütle yapmak gerekmektedir. Güllaç yapraklan ıslandıktan sonra eğer havayla temas ederse jöleleşir ve lezzetini kaybeder. Bu nedenle bol süt dökülen güllacın havayla temas etmesinin önün geçilmelidir. 
  • Çeşitli kuruyemişlerle süslenebilen Güllaç için en uygunu cevizdir. Fındık ve fıstık güllacın rengini değiştirdiği için, badem de güllaca acılık verdiği genellikle ceviz tercih edilir.
En pratik iftar menüsü nasıl hazırlanır? 2. gün iftar menüsü

İLİŞKİLİ HABER

En pratik iftar menüsü nasıl hazırlanır? 2. gün iftar menüsü
Modest giyim ne demek? Modest giyim stili nedir? Pinterest trendi modest giyim tüyoları

İLİŞKİLİ HABER

Modest giyim ne demek? Modest giyim stili nedir? Pinterest trendi modest giyim tüyoları
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0