Salep içmenin faydaları nelerdir? Evde doğal salep yapımı ve püf noktaları

Kışın sevdiklerinizle sohbet ederken sıcacık salep yudumlamaya ne dersiniz? Hem kış aylarının tadını çıkarmayı hem de sağlıklı olan salebi evde pişirebilirsiniz. Anne sütü artırmada faydaları olan salep mis gibi kokusu ve üzerine eklenen tarçınla da lezzet buluyor. Peki evde salep nasıl yapılır?

Salep, Orchidaceae (orkideler) familyasından elde edilen tek kökü olan bitki türüdür. Ülkemizde salep daha çok Burdur’un Bucak ilçesinde üretilir. Üretilen salebin %90’ı dondurma yapımında kullanılır. Geleneksel bir Türk içeceği olan salep, 8.yy’da İslamiyet’in kabulü ve alkolün yasaklanması ile hayatımıza girdiği biliniyor. Osmanlı sarayında da padişah macunu malzemelerinden biri olan salep bitkisi, İbn-i Sina’nın filozoflar macunu malzemeleri arasında da kullanılırmış.

Salep içmenin faydaları nelerdir?

Salep içmenin faydaları nelerdir?

Salep tozunun içerisinde nişasta benzeri glikomannan maddesi bulunur. Bu madde sütle buluştuğunda şişmeye başlar, dolayısıyla sütün yoğunlaşmasına neden olur ve salep kıvamına erişilir. Hazmı kolaylaştıran, mideye iyi gelen, vücut direncini arttıran, solunum yolunu düzenleyen bir salep kış aylarının vazgeçilmezi olacaktır. Evde salep yapımını merak edenler için bugünkü yazımızda ele aldık.

Salep nasıl yazılır? Tdk SözlükİLİŞKİLİ HABERSalep nasıl yazılır? Tdk Sözlük'te sahlep mi yoksa salep olarak mı yazıyor?

EVDE SALEP YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Bir salebin lezzetli olabilmesi için dikkat edilmesi gereken ilk nokta; bu lezzetli içeceğin ana maddesini oluşturan toz salebin gerçek salep olmasıdır. Orijinal olmayan saleplerin tadı da bozuk olacağı için ne yazık ki pişirme aşamaları bittikten sonra ortaya istenilen lezzette bir salep çıkmayacaktır.

Lezzetli salep yapmanın püf noktalarından birisi de; salebin taze olabilmesi için her yapılışında aktardan yeniden alınmasıdır. 

Salep yapımı sırasında ortaya lezzetli bir sonuç çıkarılabilmesi adına hazırlanan salebin çok sulu kalmamasına dikkat etmek gerekmektedir. Salebin doğru yoğunluğuna ulaştığını anlamak için muhallebi gibi hem akıcı hem de katı bir hale ulaştığından emin olmak önemlidir. 

Boza ve salebin faydaları nelerdir? Boza ve salep hangi hastalıklara iyi gelir?İLİŞKİLİ HABERBoza ve salebin faydaları nelerdir? Boza ve salep hangi hastalıklara iyi gelir?

SALEBİN FAYDALARI 

Soğuk havalardan dolayı kapalı ve havasız ortamlarda geçirilen süreler de uzar. Yoğun iş temposu ve koşuşturma içerisinde belli aralıklarla havalandırılmayan yerlerde uzun saatler kalmak kişinin kendisini hem yorgun hissetmesine hem de baş ağrısı yaşamasına neden olabilir. 

salep içmenin faydaları

salep içmenin faydaları

SALEP TARİFİ:

MALZEMELER

4 su bardağı süt
Bir yemek kaşığı toz salep 
Bir çay bardağı toz şeker
Bir tatlı kaşığı tarçın

YAPILIŞI

Sütü cezvenin içerisinde kaynatın. Ardından içerisine toz salebi ekleyerek hızlıca karıştırın.

Kıvam alan karışımın içerisine tarçın ve şekeri ekleyerek kısık ateşte karıştırmaya devam edin.

Kaynayan salebi üzerine çubuk tarçın koyarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 1

ahmet1 3 yıl önce

doğal sahlep varmı ki?