Dartı(süt katığı) nedir ve nasıl yapılır? Dartı yapımının püf noktaları

Dartı ya da diğer adıyla süt katığı, sabah kahvaltılarında daha sıvı ve sıcak bir haldeyken tüketilebilen, dondurulup yemeklerde tatlılarda kullanılabilen bir lezzettir. Çok eski yıllardan itibaren yapılan dartıyı sizler de evde kendi ellerinizle yapmak ister misiniz? İşte dartı yapımının püf noktaları:

İsmi yörelere göre değişiklik gösterse de lezzeti hep muhteşem olan dartı kaymak kavurması, süt katığı ya da tartı diye de adlandırılan dartıdan bahsediyoruz. Yağlı sütlerin kaymaklarından elde edilen dartı genellikle kahvaltılarda tüketildiği gibi yemeklere ya da tatlılara da malzeme olarak eklenebiliyor. Uzun süre dayanması nedeniyle genellikle tarhana ya da salça gibi kışa hazırlık olarak hazırlanıyor. Özellikle Batı Karadeniz’de ve Ege köylerinde karşımıza çıkan bu kışlık lezzet, sütün lezzetini ve besleyiciliğini koruyup uzun süre saklamak için en doğru yollardan biri. Peki dartı nasıl yapılır? Dartı yaparken nelere dikkat edilmelidir? 

Çiğ süt nasıl kaynatılır? Çiğ süt kaç dakika kaynatılmalı? Çiğ sütün hazır sütten farklarıİLİŞKİLİ HABERÇiğ süt nasıl kaynatılır? Çiğ süt kaç dakika kaynatılmalı? Çiğ sütün hazır sütten farkları

DARTI TARİFİ:

MALZEMELER

Süt kaymağından
Bir çay bardağı sıvı yağ

YAPILIŞI

Köy sütünün kaymağını toplayıp tavaya konur sıvı yağ koyun.

Sonra sık sık karıştırılarak dininin tutması engelleyin.

Topaklar başladığında hafiften pembeleşince altını kapatın.

Ilıdığında kibrit kutusu tabiriyle parçalar yapıp buzluğa koyun.

Kullanmak istediğinizde çıkarıp eritin üzerine toz biber ekleyerek makarnalara bile sos yapabilirsiniz.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0