En kolay biber salçası nasıl yapılır? Biber salçası yapmanın püf noktaları

Yemeklerin demir başı olan salça, hem domatesten hem de biberden yapılıyor. Hal böyle olunca Türk mutfaklarında bolca kullanılan salça, kış ayı için yaz ayından hazırlanmaya başlanıyor. Güneşte kurutulan biber salçaları ise en sık tercih edilen yöntem. Peki kolay biber salçası nasıl yapılır? Biber salçasının püf noktası nelerdir gelin birlikte bakalım.

Biber salçası bilimsel tabiriyle kırmızı biber veya tatlı uzun biber ve tuzdan yapılmış, Türkiye kökenli kalın, koyu kırmızı bir macundur. Biberlerin sapları ve tohumları çıkarılır ve daha sonra biber ezilir ve tuz eklenerek yapılıyor. Tencere yemeklerinin olmazsa olmazı salçanın evde nasıl yapıldığı da merak ediliyor. Kış hazırlıklarının en önde gelenleri arasında olan biber salçası mevsimin en lezzetli biberlerinden yapıldığı için yemeklere farklı bir tat ve koku veriyor. Dört mevsim marketlerde bulmak mümkün ancak özellikle yazın yapılan biber salçasının tadına hiç doyum olmuyor. Biber salçasını acı sevenler içine az miktarda acı biber ekleyebilirler. Geleneksel yöntemlerle yapılan güneşte kurutma yöntemi dışında fırında ya da geniş bir tencerede, kısık ateşte pişirebilirsiniz. İşte biber salçası malzemeleri ve yapılışı...

En kolay domates salça nasıl yapılır? Köy usulü salça yapmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay domates salça nasıl yapılır? Köy usulü salça yapmanın püf noktaları

BİBER SALÇASI TARİFİ:

MALZEMELER

5 kilogram kapya biber
500 gram acı sivri biber
3 yemek kaşığı kaya tuzu

Evde kışlık domates sos nasıl yapılır? Domates sos konservesi yapmanın en kolay yoluİLİŞKİLİ HABEREvde kışlık domates sos nasıl yapılır? Domates sos konservesi yapmanın en kolay yolu

YAPILIŞI

Biberlerin saplarını ve çekirdeklerini iyice ayıklayın.

Hepsini iyi parçalar halinde doğrayıp aralarına kaya tuzu serperek tencereye aktarın.

Az miktarda sıcak su eklediğiniz malzemelerin tencerenin kapatıp 20 dakika kadar pişirin.

Suyunu süzdüğünüz biberlerin posasını tel süzgeçten geçirin ya da biberleri el blender’ı ile püre haline gelene kadar çekin.

Domates reçeli nasıl yapılır? Domatesten reçel yapmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERDomates reçeli nasıl yapılır? Domatesten reçel yapmanın püf noktaları

Ardından biber püresini kurutmaya başlayın. Bunun için tuz eklediğiniz salçanızı geniş tepsilere koyup güneşte ya da fırında kurutabilirsiniz. Güneşte kurutacaksanız üzerine temiz bir örtü örtmeyi unutmayın.

Kurumakta olan salçalarınızı üstlerinin kabuk bağlamaması için günde birkaç kez karıştırmayı ihmal etmeyin.

Kavanozlara aktardığınız salçaların kapaklarını sıkıca kapatın. Salçalarınızı güneş almayan bir yerde saklayın. Kapağını açtığınız salçayı buzdolabına kaldırın.

Afiyet olsun...

BİBER SALÇASI YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Salçanızı kaynatırken sürekli karıştırın. Karıştırmakta kullandığınız kaşığın tahta olmasına özen gösterin. Aksi takdirde metal kaşık salçanızın sulanmasına neden olacaktır.

  • Salçalarınızı koyacağınız kavanozları kaynatıp dezenfekte edin ve kurutun. Mümkünse kavanozların iç kısımlarına ellerinizle temas etmemeye çalışın.
     
  • Salçanın içine arzu ederseniz beşte bir oranında domates de ilave edebilirsiniz. Domates salçanızın lezzetini artırdığı gibi malzemeleri süzgeçten geçirmenizi de kolaylaştırır.
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0