Domates reçeli nasıl yapılır? Domatesten reçel yapmanın püf noktaları

Domatesten salça ve turşu da üreten yöredeki kadınlarına ekmek kapısı haline gelen işletmede üretilen ürünlerden en dikkat çekicisi ise domates reçeli. En çok Bozcaada'da yapılan domates reçeli adeta bir kez tadına bakanlar hayran kalıyor. Peki evde domates reçeli nasıl yapılır? Domatesten reçel yapmanın püf noktaları yazımızda bulabilirsiniz.

"Doğu'nun Çukurovası" olarak nitelendirilen Iğdır'da en fazla üretilen ürünlerden olan domates, kadınların hünerli ellerinde reçele dönüşüyor. Üretilen ürünlerin birçoğuna Iğdır'ın yanı sıra yurdun farklı kentlerinden yoğun talep gelirken domatesten reçel yapıldığını duyanlar da bu reçele ayrı ilgi gösteriyor. E-ticaret üzerinden satışı yapılan domates reçeli adeta yok satıyor. İlk domates reçelini üretmeye başladıklarında duyanların şaşırdığını anlatan Çiğdem Yıldız, "Bu reçeli bir kez tadan bir daha vazgeçemiyor. Iğdır'da yıllardır domates ekiliyor, salçası, turşusu ve konservesi yapılıyor, yemeklerde kullanılıyor. Biz de buna bir fark katarak reçelini yaptık. Domates reçeli çok beğenildi ve çok tutuldu. Domatesi reçel olarak değerlendirdik, biz de kazandık, çiftçimiz de kazandı" dedi. 

Domatesle yapılan yemek tarifleri neler? En kolay domatesle yapılan tariflerİLİŞKİLİ HABERDomatesle yapılan yemek tarifleri neler? En kolay domatesle yapılan tarifler

Iğdır domatesinden çok fazla ürün üretildiğini ama reçel üretiminin ilgi çekici olduğunu aktaran Muhabbet Sinay da şunları kaydetti: "Iğdır'ın ekonomisinde önemli yeri olan domatesi farklı bir tatla değerlendirerek ekonomimize katkı sağlamaya çalışıyoruz. 'Domatesin reçeli mi olur?' diyen insanların bu reçeli tattıklarında çok beğendiklerini gördük. Aldığımız olumlu tepkiler hoşumuza gidiyor, bu nedenle domates reçelinden oldukça fazla üreterek satışa hazırladık." açıklamasında bulundu. 

Evde kışlık domates sos nasıl yapılır? Domates sos konservesi yapmanın en kolay yoluİLİŞKİLİ HABEREvde kışlık domates sos nasıl yapılır? Domates sos konservesi yapmanın en kolay yolu

Domates reçeli her ne kadar Bozcada ile özdeşleşmiş olsa da namı Türkiye’nin dört bir yanına yayıldı. Bozcada havasını evinizde estirecek domates reçelini ister sade isterseniz de bademle veya cevizle yapabilirsiniz.


DOMATES REÇELİ TARİFİ:

MALZEMELER

1 kilogram cherry domates
1,5 kilo toz şeker
1,5 çay bardağı su
1 çay kaşığı limon tuzu
1 çay kaşığı tuzsuz tereyağı
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi

YAPILIŞI

Domatesleri yıkayıp süzün ve her birini kürdan yardımıyla iki ucundan delin.

Şekeri ve suyu geniş bir tencereye alın ve şeker eriyinceye kadar kaynatın.

Daha sonra domatesleri ilave edin.

Tekrar bir taşım kaynatın ve ardından domatesler yumuşayıncaya, şeker koyu bir kıvam alıncaya kadar kısık ateşte pişirin.

Kaynama süresince biriken köpükleri mutlaka temizleyin, tencerenin üstünde bırakmayın.

Reçelin ocaktan inmesine 5 dakika kala üzerine limon tuzu, ceviz içi ve tereyağı ekleyin.

5 dakika daha pişirip ocaktan alın.

Domateslerin kabukları pişme esnasında ayrılacaktır. Bu kabukları bıçak yardımıyla soyabilir ya da arzu ederseniz tutabilirsiniz.

Reçelinizi kaynatılarak sterilize edilmiş kavanozlara aktarıp kapaklarını sıkıca kapatın. Kuru bir ortamda muhafaza edin.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0