Konfi nedir ve konfi nasıl yapılır? Konfi pişirme tekniği nasıl uygulanır?

Hız kesmeden devam eden Masterchef yemek yarışmasında her gün yeni bir kelime gündeme geliyor. Bu kez de konfi pişirme tekniği adeta en çok arananlara yerleşti. Asıl ismi Confit (konfiti) olan bu yöntem nasıl uygulanır ve konfitin anlamı nedir? Konfit pişirme tekniği detayları ve bilinmeyenleri haberimizde...

Confit, bir koruma yöntemi olarak uzun bir süre yavaş yavaş pişirilen herhangi bir gıda türüdür. Pişirme terimi olarak confit, yiyeceklerin derin kızartmanın aksine gres, yağ veya şeker suyunda daha düşük bir sıcaklıkta pişirildiğini açıklar. Masterchef yarışmasında jüri koltuğunu paylaşan şeflerin onayından geçen yemeklerin ve yarışmacıların uyguladığı tekniklere ek, şeflerin de özel açıklamalar yaptığı yarışma programında Mehmet Şef'in bahsettiği konfit pişirme tekniğinin ne olduğu ve nasıl uygulandığı merak konusu oldu. Restoran mönülerinde en yaygın görülen şekli olan ‘ördek konfit’, ‘ördek yağı içinde pişmiş ördek budu’ anlamına gelen konfi, yemeğin kendi yağında ve içindeki yağla muhafaza edilerek uzun süre pişirilmesidir. Konfit tekniğinde, yiyecek kısık ateşte uzun süreli pişirilir; kısık ateşte kendi yağında kızarmadan uzun süreli pişirilen yiyeceğin ısısını doğru ayarlamak gerekir. Şayet yemek yüksek ateşte pişirilirse yiyecek kızartmaya dönecektir. Bu da, konfit tekniğine uymayan bir durumdur. 

Asitte pişirme nedir ve asitte pişirme nasıl yapılır? Evde asitte pişirme yöntemiİLİŞKİLİ HABERAsitte pişirme nedir ve asitte pişirme nasıl yapılır? Evde asitte pişirme yöntemi

Alazlamak nedir, Alazlamak nasıl yapılır? Mutfakta pişirme tekniklerinden alazlamak ne demek? İLİŞKİLİ HABERAlazlamak nedir, Alazlamak nasıl yapılır? Mutfakta pişirme tekniklerinden alazlamak ne demek?

  • "Confit" kelimesi Fransızca kökenli bir sözcüktür ve dilimize Konfit olarak geçmiştir, buna ek olarak "konfi" şeklinde söylenmektedir. Bir pişirme tekniği olarak bilinen konfit, Fransızca'da "muhafaza etmek" fiilinden türetilmiştir. 
  • Özellikle de but, kol, bacak gibi sert kasların yani pişmesi uzun zaman alan yiyecekleri pişirirken konfi tekniği kullanılır ve en yayın olarak ördek konfidir. Esasen bir proteinin, kendi yağında ve kısık ateşte uzun süre pişmesi anlamına gelen bu pişirme tekniği, genelde et ve balık ürünleri için mutfakta kullanılan yaygın pişirme tekniklerinden biri olarak bilinmektedir.

KONFİT PİŞİRME TEKNİĞİ PÜF NOKTALARI

Pişirdiğiniz yağın sıcaklığını kontrol edebilmek. Eğer yağınız kızgın olur ve fokurdamaya başlarsa, pişirdikleriniz kızaracaktır ki, bu konfit yaparken hiç istenmeyen bir durumdur. Değişik aromalar vermek açısından, yağın içine birkaç diş sarımsak, taze kekik, portakal kabuğu gibi lezzetler de ilave edilebilir.

SOMON KONFİT TARİFİ:

MALZEMELER

 500 ml. zeytinyağı
 500 gram. somon
 Portakal kabuğu
 2 diş sarımsak
 1 dal taze kekik
 Yeteri kadar tuz ve karabiber

YAPILIŞI

Kemiğinden ve derisinden temizlenmiş somon filetolarını 50 gr. büyüklüğünde porsiyonlayın.

Zeytinyağını derin bir tencereye koyarak 40 dereceye getirin. Portakal kabuklarını, kekiği ve sarımsağı zeytinyağının içine atın.

Porsiyonladığınız somonların etrafını tuz ve karabiberle baharatlayın. Somonları da zeytinyağının içine atarak 30 dakika yağda bırakın.

Pişirme esnasında yağınızı 40 derecede sabit tutun. Bunun için arada sırada ateşten alabilirsiniz. Hiçbir zaman yağın fokurdamaması gerekiyor. Aksi halde balıklar kızaracak ve renk değiştirecektir.



Somonlarınızı yağdan alın, çok az tuz ve karabiber ilave edin. 30 dakika sonunda somonlarınızın renk değiştirmemiş, ancak lokum gibi yumuşak olması gerekiyor.

Kullandığınız yağı süzgeçten geçirip, ağzı kapalı bir kavanozda, sonra kullanmak üzere saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0