Şırdan nedir? Şırdan hayvanın neresidir? Şırdan dolması nasıl yapılır?

Adanalıların yemek için kuyruğa girdiği şırdan, son zamanların en popüler yerel lezzetlerinden biridir. Hem görüntüsü hem de tadıyla dikkat çeken şırdan nasıl yapılır, hayvanın neresinden yapılır diye herkes merak ediyor. Bu haberimizden şırdanla ilgili tüm detayları sizlerle paylaşıyoruz.

Şırdan, hayvanın midesinin bir bölümüdür. Aynı zamanda sakatat yemeklerinden mumbar ve kokoreç gibi, Adana'da sıkça tüketilen ve Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Şırdan olarak anılsa da asıl adı "şırdan dolmasıdır". Geviş getiren hayvanların 4 aşamalı yemek yeme ritüelleri işkembe, börkenek, kırkbayır ve şırdandan oluşuyor. Şırdan pişirilirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise diğer sakatatlarda olduğu gibi iyi temizlenmesidir. Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, Adana'da ilk kez düzenlenen Sağlık Festivaline katıldı. Karatay, kentin yöresel lezzetlerinden 'şırdan dolması'nın çok önemli olduğunu ancak içerdiği pirinç nedeniyle az tüketilmesi gerektiğini söyledi. Vatandaşlar, “Şırdan nedir, neyden yapılır?” sorularını araştırmaya başladılar.

En kolay mumbar dolması nasıl yapılır? Güveçte kibe-mumbar dolması tarifiİLİŞKİLİ HABEREn kolay mumbar dolması nasıl yapılır? Güveçte kibe-mumbar dolması tarifi

ŞIRDAN HAYVANIN NERESİNDEN YAPILIR?

Şırdan, koyunun 4 midesinden biridir. Temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilip pişirilmesiyle hazırlanır. Aynı zamanda sakatat yemeklerinden mumbar ve kokoreç gibi, Adana'da sıkça tüketilen ve Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Şırdan olarak anılsa da asıl adı "şırdan dolmasıdır". Bu dolma hazırlanırken genelikle kuzunun şırdanı tercih edilir. Şekil olarak biraz sıra dışıdır. Yenirken üzerine tuzlu kimyon ve pul biber serpilir. Adana’nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Şırdan olarak anılsa da asıl adı "şırdan dolması"dır.

En kolay terbiyeli işkembe çorbası nasıl yapılır? İşkembe pişirmenin kolay yollarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay terbiyeli işkembe çorbası nasıl yapılır? İşkembe pişirmenin kolay yolları

ŞIRDAN TARİFİ:

MALZEMELER

4 adet şırdan
250 g kıyma
Yarım kilo pirinç
Yarım kilo soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

YAPILIŞI

İçi temizlenmiş şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır.

İyice temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir.

Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur.

Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir.

3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 1

belde 3 yıl önce

yer misin diyebilirsen şu an yiyemem.

Toplam 1 beğeni