Ovmaç çorbası nedir? Ovmaç çorbası nasıl yapılır? Ovmaç çorbasının püf noktaları

Çanakkale yöresinin en ünlü çorbalarından biri ovmaç ya da oğmaç çorbası. İki farklı isimle de kullanılan ovmaç çorbası soğuk havalarda içinizi ısıtacak ve daha önce denemeyenlerin de damaklarında iz bırakacak. Peki ovmaç nedir ve ovmaç çorbası nasıl yapılır? Ovmaç çorbasının püf noktaları yazımızda.

Ovmaç çorbası mübadele döneminde Bulgaristan ve Yunanistan’dan gelen göçmenlerce yöreye taşınmış Rumeli lezzetlerinden bir diğeridir. Trakya’nın birçok yerinde olduğu kadar göçmenlerin yerleştiği çeşitli yörelerde de bu çorbaya rastlıyoruz. Yerel şive gereği Uvmaç Çorbası ya da Umaç Çorbası gibi isimlerle anılmaktadır. Yumurta ve çok az su ile muammele edilen hamurun avuç içlerinde ovularak çimdik çimdik parçalara ayrılmasından sebep bu ismi almıştır. Az malzemeyle de lezzetli şeyler yapılabileceğinin adeta kanıtı olan bu çorba; soğan, un, salça ya da pul biberin harmanlanmasıyla hazırlanmaktadır. Köklü bir mutfağı olan Çanakkale'nin meşhur lezzetlerinden biri olan bu çorbayı sizler de denemelisiniz. 

Umaç çorbası nasıl yapılır? Pratik umaç çorbası tarifi...İLİŞKİLİ HABERUmaç çorbası nasıl yapılır? Pratik umaç çorbası tarifi...

OVMAÇ ÇORBASI TARİFİ:

MALZEMELER

2 su bardağı buğday unu
1 çay bardağı et suyu
3 su bardağı süt
3 su bardağı su
Tuz
Karabiber 

Üzeri için;

1 tatlı kaşığı pul biber
10 gr tereyağı
1 çorba kaşığı kıyılmış dereotu

Helle çorbası nasıl yapılır? Un çorbasının püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERHelle çorbası nasıl yapılır? Un çorbasının püf noktaları

YAPILIŞI

Hamur yoğurma kabına unu eleyin. Ortasını havuz gibi açıp et suyunu ekleyin.
Sert ve pütürsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.

Elde ettiğiniz bu sert hamurdan avucunuzda ovalayıp minik toplar hazırlayın.

Suyu tencerede bir taşım kaynattıktan sonra hamur toplarını ilave edin. Azar azar süt ilave ederek çorba kıvamına gelinceye kadar pişirin.

Tuz ve karabiberle tatlandırıp ocaktan alın. Servis etmeden hemen önce tereyağında kavrulmuş pulbiber ve kıyılmış dereotu ile süsleyin. 

Afiyet olsun...

Ovmaç Çorbası Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • İsteğe göre çorbanın içerisine kıyma, fasulye veya nohut ekleyebilirsiniz.
  • Aroma katmak için normal su yerine et suyu kullanın.
  • Tereyağın yanmasını önlemek için, bir yemek kaşığı sıvıyağ ekleyin.
  • Hazırladığınız çorbaya 1 yemek kaşığı çırpılmış yoğurt ekleyebilirsiniz. 
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0