Beypazarı kurusu nedir ve Beypazarı kurusu nasıl yapılır? Evde Beypazarı kurusu tarifi

Ankara'nın Beypazarı ilçesine has bir kurabiye olan Beypazarı kurusu çay saatlerinize eşlik edecek muhteşem bir lezzettir. Genellikle çayın yanında servis edilen Beypazarı kurusu nasıl yapılır, hangi malzemeler gereklidir? İşte Beypazarı kurusu tarifi:

Tescilli coğrafi işareti bulunan ve ünü Ankara sınırlarının ötesine taşmış Ankara lezzetlerinden birisi de Beypazarı kurusudur. Aylarca bozulmadan tadını koruyabildiği için, geçmişte askeri bir yiyecek olarak da kullanılan Beypazarı Kurusu oldukça eskiye dayanan bir lezzettir. Un, tereyağı, süt, tuz, tarçın ve maya ile hazırlanan Beypazarı Kurusu, tüm bu malzemeler karıştırıldıktan sonra mayalandırılarak ve dinlendirilmekte, daha sonra simit kalınlığında fitiller hazırlanmakta ve verev bir şekilde kesilerek fırınlanmaya hazır hale getirilmektedir. Bugün bu geleneksel üretim tekniğinden biraz daha farklı ve bazı ayrıntıları “sadeleştirilmiş” olarak yapılsa da, Beypazarı Kurusu’nun lezzeti kendine hayran edici seviyedir. Su içermemesi, sadece süt ile pişirilmesi, enfes bir tereyağı aromasına sahip olması ve tuz ile tarçının farklı bir lezzet birlikteliği oluşturması, Beypazarı Kurusu’nu lezzetli ve sade ama etkileyici bir lezzet olarak öne çıkartmaktadır. 

beypazarı kurusu

beypazarı kurusu

BEYPAZARI KURUSU TARİFİ:

MALZEMELER

100 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
1,5 bardak ılık süt
2 tatlı kaşığı kuru maya
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı mahlep
4,5 bardak un

Beypazarı Kurusu tarifi

Beypazarı Kurusu tarifi

YAPILIŞI

Hamurun bütün malzemelerini bir kabın içerisinde karıştıralım.

Tarifte belirtilen miktarda un koyduğunuz halde hamur ele yapışan bir kıvamdaysa yarım bardak un ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun.

Ardından 2,5 saat kadar dinlenmeye bırakın. Hamurunuzdan elma büyüklüğünde parçalar alın.

Düz bir zemin üzerinde simit yapar gibi yuvarlayın. Çok kalın veya ince olmasın.

Yuvarladığınız hamuru baklava dilimi şeklinde kesin. Yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.

Beypazarı kurusu nasıl yapılır?

Beypazarı kurusu nasıl yapılır?

Bütün hamurlar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. 25 dakika oda ısısında hamurunuzu mayalayın.

Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırının içinde üzerleri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkan hamurunuzu 25 dakika kadar soğumaya bırakın.

Fırınınızın ısısını 120 dereceye getirip kurabiyelerinizi tekrar fırına koyun. 1 saat boyunca fırında durması gerekir içini tamamen çekip kuruması için.

Fırını kapattıktan sonra kapağını hiç açmadan 6 saat kadar bekletin. Daha sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0