Atatürk'ün sevdiği yemekler neler? Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği 5 yemek

Ölümünün 82’nci yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk büyük bir saygıyla anılıyor. Atatürk'ün ölüm yıl dönümünde yaşamı ile ilgili detaylar gündemde yer alıyor. MasterChef'in yeni bölüm tanıtımında yarışmacıların Atatürk'ün sevdiği yemekleri yaptığı görüldü. Peki Atatürk'ün sevdiği yemekler neler?

10 Kasım 1938 tarihinde saat 09.05'de Mustafa Kemal Atatürk yaşamını yitirdi. Ulu önderin ölüm yıl dönümünde her sene saat 09.05'de saygı duruşuna geçiliyor. Kalabalık, uzun saatler süren yemekli toplantılarıyla Atatürk’ün sofrası merak ediliyor. Ulu Önder yemek masası etrafında arkadaşlarını, dostlarını, çeşitli meslek gruplarından kişileri çağırarak ilim, kültür, sanat ve idealler üzerine fikir alışverişi yapmayı tercih ederdi. Sofralarda çoğunlukla ülke sorunları, memleketin geleceği tartışılır ve çözüm aranılırdı. Kara tahta, tebeşir, silgi ve kütüphaneden gelen kitaplar sofralarının adeta demirbaşıydı. Sofraya oldukça özen gösteren Mustafa Kemal, boğazına düşkün ya da çok yemek yiyen bir kişi olarak bilinmiyor. Sofradan genellikle tamamen doymuş olarak kalmamaya özen gösteren Atatürk, öğünlerinde genellikle hafif ve midesini yormayan yiyecekleri tercih ediyordu.  İşte Atatürk'ün en sevdiği yemekler...

AtatürkİLİŞKİLİ HABERAtatürk'ün yemek isteyip de yiyemediği son yemek!

  • ÖĞRENCİLİK YILLARININ EN BÜYÜK ALIŞKANLIĞI: KURU FASULYE-PİLAV

Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiği yemeklerin başında Türk mutfağının klasiği kuru fasulye-pilav geliyor. Mustafa Kemal’in aşçısı Halit Atay, Mustafa Kemal’in öğrencilik yıllarından bu yemeğe alıştığını ve yemek yeme saatleri net olmadığı için evde mutlaka 24 saat kuru fasulye bulunduğunu belirtmiştir. Atatürk kuru fasulye için ‘yağlı fasulye’ demeyi tercih ederdi. Kuru fasulyenin etsiz olarak yapılmasını istiyor, yanında da ayran ya da limonata içiyordu.

En kolay kuru fasulye nasıl yapılır? Kuru fasulye kaç saatte pişer ve püf noktaları neler?İLİŞKİLİ HABEREn kolay kuru fasulye nasıl yapılır? Kuru fasulye kaç saatte pişer ve püf noktaları neler?

  • KAHVALTININ VAZGEÇİLMEZİ: PEYNİRLİ OMLET

Mustafa Kemal’in aşçısı Halit Atay’ın verdiği bilgiye göre Mustafa Kemal Atatürk geceleri acıktığında peynirli omlet istiyordu. Atatürk, kahvaltılık tercihini de peynirli omletten yana kullanıyormuş. Sabah kahvaltısında; çay ya da kahve içiyordu. Bazen soğuk ayran ve 1 dilim ekmekle güne başlıyordu. Çoğu zaman ise bir kase yoğurdun ardından sütlü kahve kahvaltısı oluyordu.

  • ANNESİNİN ELİNDEN: SELANİK USULÜ ISPANAKLI BÖREK

1881 yılında Selanik’te doğan Mustafa Kemal Atatürk’e çocukluğunu hatırlatan en önemli lezzetlerden biri ise Selanik usulü ıspanaklı börektir. Özellikle Atatürk annesi Zübeyde Hanım’ın yaptığı böreği çok severdi.

Selanik usulü ıspanaklı börek nasıl yapılır? En kolay ıspanaklı börek tarifiİLİŞKİLİ HABERSelanik usulü ıspanaklı börek nasıl yapılır? En kolay ıspanaklı börek tarifi

  • ÇOK SEVİLMEYEN BİR LEZZET: ETLİ BAMYA

Bamya yemeği herkesin çok sevdiği bir lezzet olmamasına rağmen, Mustafa Kemal Atatürk akşam menüsünde etli bamyaya yer verirdi. Atatürk etli bamya yemeğini yoğurt ile birlikte tüketmeyi tercih ederdi.

  • TÜRK MUTFAĞININ KLASİĞİ: KARNIYARIK

Kuru fasulyenin ardından Atatürk’ün bir diğer favori yemeği ise karnıyarık olarak biliniyor. Türk mutfağının kült lezzetleri arasında yer alan karnıyarığın yanında Mustafa Kemal, sade pirinç pilavını yiyordu.

En kolay karnıyarık nasıl yapılır? Püf noktalarıyla muhteşem karnıyarık tarifiİLİŞKİLİ HABEREn kolay karnıyarık nasıl yapılır? Püf noktalarıyla muhteşem karnıyarık tarifi

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0