Salma yöntemiyle pilav nasıl yapılır? Kavurma, salma, haşlama pilav teknikleri

Türk mutfağında üç pilav pişirme tekniği bulunur. Salma pilav, kavurma pilav ve haşlama pilav olarak sıralanan bu tekniklerin her birini aşağıda sizin için tek tek anlattık. İşte mutfaklarımızın farklı pilav pişirme teknikleri…

Pilav; pirinç, bulgur gibi taneli bitkilerin veya şehriye, kuskus gibi makarna türlerinin suda pişirilmesiyle yapılan bir yemektir. Özellikle Japonya ve Çin'de pirinç pilavı çok tüketilir. Mutfaklarımızın olmazsa olmazı pirinç pilavı çok kolay görünür ama yapımında dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunur. Kuru ya da lapa olmayan, tane tane dökülen tam kıvamında bir pilav için uzmanların yöntemini denemeniz gerekiyor. Pilav için en uygun pirinç baldodur. Suyunu güzelce çektiği için lapa olma sorunuyla karşılaşmazsınız. Pilav lapa olmasın diye yapabileceğiniz bir diğer şey de pirinçleri pilav yapmaya başlamadan önce yarım saat sıcak suda bekletmektir. Pilavın temel yapım biçimlerinden biri olan salma pilavı, et yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz. Farklı tekniklerle pilav yapmaya ne dersiniz?

Pilav çeşitleri nelerdir? En farklı ve tam ölçülü pilav tarifleriİLİŞKİLİ HABERPilav çeşitleri nelerdir? En farklı ve tam ölçülü pilav tarifleri

  • KAVURMA PİLAV TEKNİĞİ:

Kavurma pilav tekniği genelde evlerimizde yaptığımız pirinç pilavı için kullandığımız tekniktir. Yıkanan pirinçler önce tencerede yağda kavrulur, suyu sonradan ilave edilir. Doğru şekilde uygulandığında kavurma pilav tekniği en lezzetli sonuçların elde edildiği pilav pişirme tekniğidir. Ancak kavurma işlemi nedeniyle bu şekilde pişen pilavların besin değeri olumsuz etkilenir, sindirimi de biraz daha zor olur.

  • SALMA PİLAV TEKNİĞİ:

Salma pilav tekniği için öncelikle su, yağ ve diğer tat vericiler tencereye konur ve kaynatılır. Pirinç son olarak eklenir ve suyu çekmesi beklenir. Ardından yeniden yağ eklenerek demleme yapılabilir. Bu tür pilavlarda kullanılacak pirincin cinsi ve kalitesi büyük önem taşır. Su çekme özelliği çok iyi olmayan pirinçlerle salma pilav yapılmaz.

Tane tane pirinç pilavı nasıl yapılır? Pilav yapmanın püf noktalarıİLİŞKİLİ HABERTane tane pirinç pilavı nasıl yapılır? Pilav yapmanın püf noktaları

  • HAŞLAMA PİLAV TEKNİĞİ:

Haşlama pilav da salma pilava oldukça benzer. En önemli fark yağın ekleme aşamasıdır. Tencerede kaynatılan tuzlu suya eklenen pirinç suyunu çekene kadar pişirilir. Ardından bir tavada eritilen yağ ile pilav haşlanır. Çok kısık ateşte 30 dakika demlendirilen pilav servise hazır hale gelir.

  • SÜZME PİLAV TEKNİĞİ:

Türk mutfağının klasik tekniklerinin yanı sıra özellikle İran pilavlarında kullanılan süzme pilav tekniği de mevcuttur. Pirincin makarna gibi tuz suda haşlandıktan sonra süzülür. Ardından içinde bol yağ ve az su bulunan bir tencerede 10 dakika daha pişirilir. Yarım saat demlendirildikten sonra servis edilir.

Hangi şekilde pişirilirse pişirilsin, pirinç ve suyun bir araya getirilme aşamasında su (ya da et, tavuk veya sebze suyu) mutlaka kaynar durumda olmalıdır. Pirinçler mutlaka önceden sıcak suda bekletilmeli, nişastası arınana kadar güzelce yıkanmalıdır. Yağ olarak kaliteli bir tereyağı ya da arzuya göre zeytinyağı kullanılabilir.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0