Pöç nedir ve hayvanın neresidir? Pöç nasıl pişirilir ve nasıl yenir?

Hiç şüphesiz, pek çok kişinin merak ettiği pöç son günlerin adeta en çok arananları arasına yerleşti. Pöç genellikle çorba veya tandır şeklinde tüketiliyor. Pöç yemeği de sıklıkla yapılabilirken özellikle soğuk kış günlerinde hem lezzeti hem de iç ısıtması nedeniyle pöç çorbası yapımı da sıklıkla tercih ediliyor. Gelin birlikte pöç yapımını inceleyelim:

Dananın kuyruk sokumundan yapılan pöç çorbası ve yemeği, lezzetiyle çok beğeniliyor. İçindeki kolajenle kalp ve damar hastalıkları, cilt rahatsızlıkları ile eklem sorunlarına iyi geldiği söylenen pöç nedir? Pöç çorbası ya da yemeği nasıl yapılır? Pöç, hem porsiyon, hem de çorba şeklinde mideye indirilebilen, tabir uygunsa “dananın kuyruğunun koptuğu yerde” yenen enfes bir yemek olarak karşımıza çıkmaktadır. Öncelikle şunu bilmekte fayda var, 300-400 kiloluk bir danadan bir buçuk - iki porsiyon pöç elde edilmekte. Yani aslında az bulunan bir etten bahsediyoruz burada. 

Pöçün yapılışı gerçekten meşakkatli diyebiliriz. Etler, taş güvece yerleştirildikten sonra, odun ateşi kullanılan taş fırında 16-17 saat özel baharatlarla, hiç katkı maddesi kullanılmadan pişiriliyor ideal bir pöç yemeği elde etmek için. Kemik suyu kullanılarak enfes bir pöç çorbası elde edilebildiğini de ekleyelim buraya. Suyunda insana enerji veren, kış aylarında içinizi ısıtan, antibiyotik niyetine şifa dağıtan bir özellik mevcut.

UZUN SÜRE TOK TUTUYOR

Pöç, tüketildiği zaman uzun süre tok tutmasıyla da talep görüyor. Orta Anadolu'ya özgü bu yemeği kentte nadir tanıyan olduğunu belirten pöç ustası Abdülkerim Yıldız, 'mucize' olarak nitelendirdiği çorbayı herkese tavsiye ediyor. Pöç yemeğini anlatan aşçı Abdülkerim Yıldız, "Pöç, büyükbaşın kuyruğudur. Kolajen deposu olan pöç, aynı zamanda eklem ağrıları, kırık, çıkık, cilt ve kalp hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa iyi geliyor. İnsanlar bunu akşamdan kelle fırınlarına verip sabah alıp tüketiyorlar.

PÖÇ ÇORBASI TARİFİ:

MALZEMELER

4 parça pöç
8 su bardağı kadar su
1 baş sarımsak
Tuz

YAPILIŞI

Oldukça pratik bir tarifi olan Kayseri pöç çorbası lezzeti ve sağlıklı oluşuyla da çok sayıda insan tarafından belirli aralıklarla tüketiliyor. İlk olarak pöç parçaları bir düdüklü tencerenin içerisine yerleştiriliyor. Üstüne 8 su bardağı kadar su ilave ediliyor ve kapağı kapatılarak haşlanmaya başlanıyor. Etler ortalama olarak 1 saat kadar haşlandıktan sonra içine kapak açılarak tuz ilave ediliyor. Sonrasında kapak yeniden kapatılıyor ve 1,5 saat kadar daha haşlanıyor.

Etler tamamen yumuşadıktan sonra su içerisinden alınıyor ve yağları ayıklanarak etleri de didikleniyor. Devamında etler tekrar et suyu içerisine ekleniyor ve bir taşım kaynatıldıktan sonra ocaktan alınıyor. Bir diğer yanda sarımsak ezilerek çorba henüz tenceredeyken veya tercihe göre servis yapılırken çorbanın içerisine ilave ediliyor. İşte böylece bu lezzetli çorba hazır oluyor. Bir diğer yandan pöç çorbası nerenin yemeği sorusunun yanıtı da merak ediliyor. Kayseri yöresinin eşsiz lezzetlerinden olan bu yemek, soğuk kış günlerinde tüketmek için ideal olarak yemeklerden bir tanesi.

Afiyet olsun...

Yün halı nasıl temizlenir?  Yün halı temizliğinde nelere dikkat edilmeli

İLİŞKİLİ HABER

Yün halı nasıl temizlenir? Yün halı temizliğinde nelere dikkat edilmeli
"Rakamlar korkutuyor" diyerek uyardı! Osman Müftüoğlu: Bu gidiş iyi değil

İLİŞKİLİ HABER

"Rakamlar korkutuyor" diyerek uyardı! Osman Müftüoğlu: Bu gidiş iyi değil
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0