Yün halı nasıl temizlenir?  Yün halı temizliğinde nelere dikkat edilmeli

Halı denince akla gelen yün halıları gelmektedir. Yün halılar her ne kadar güzel bir görüntüsü de olsa temizliği biraz zordur. Yün halıların üzerinde oluşan lekeleri çıkarmak ve güzelce temizlemek için uygulamanız gereken birkaç yöntem bulunuyor. O halde yün halı temizliği nasıl yapılır? Yün halıdaki leke çıkar mı? Yün kokusu nasıl çıkar? İşte cevaplar:

Yün halı en pahalı ve en kullanışlı halıları arasında yer alıyor. Geçmişten günümüze en çok tercih edilen yün halılar genelde konutlar içinde de oldukça çok sık kullanılıyor. Görüntüsündeki naiflik sebebi ile kadınların çok tercih edildiğini de belirtebiliriz. Yün halıların güzel görüntüsü avantaj olabilir ancak temizliği her zaman için zordur. Her ne kadar elektrikli süpürge ile düzenli olarak kir ve tozdan arındırılmaya çalışılsa da halılar, derinlerine nüfus etmiş tozlar nedeniyle sıklıkla temizlenmesi gerekiyor. Silme ya da yıkama yoluyla yapılan bu temizlikte, öncelikle dikkate alınması gereken nokta, halının çeşidi ve malzemesidir. Halıya uygun temizlik malzemesi kullanılmaz ya da uygun temizlik yöntemi yapılmazsa kirler çıkmaz ayrıca halınıza bile zarar verebilir. Evlerde en çok kirlenen ve sık sık temizlenmesi gereken eşyalardan biri halılardır. İşte yün halı temizleme rehberi:

yün halı nasıl temizlenir

yün halı nasıl temizlenir

YÜN HALI NASIL TENMİZLENİR?

Yün halılar temizlerken eğer sıcak su kullanırsanız yıpranabilir. Bu yüzden sıcak su yerine soğuk su kullanmanız gerekir.

Temizlik işlemi soğuk su ve yün deterjanı ile yapılmalıdır. Olabildiğince soğuk su ile temizlenmesinde fayda vardır.

Ayrıca kurutma konusunda da mümkün olduğunca hızlı davranmalı iyi havalandırılmış bir yerde kurutmalısınız.  

Bahçe temizliği nasıl yapılır? Bahçe temizliği ve düzeni için öneriler! İLİŞKİLİ HABERBahçe temizliği nasıl yapılır? Bahçe temizliği ve düzeni için öneriler!

YÜN HALI NASIL YIKANMALI?

Sıradan halı temizleyicilerden farklı özellikle yün halılar için geliştirilmiş şampuanları kullanmanız gerekir.

Yün halılar için özel olan bu solüsyonları büyük marketlerde bulabilirsiniz.

Yün halıları yıkarken renk kayıplarını önlemek için kullanacağınız deterjanı denemeniz gerekiyor. Eğer solma veya renk kaybına sebep oluyorsa kesinlikle kullanmayın.

Daha sonra yün halı temizliğine başlamadan önce elektrikli süpürgeyle halıyı iyice çekin.

Böylece süpürge makinesiyle birlikte bazı kir ve tozlardan arındırmış olursunuz.

Yün halıyı yıkarken aşırı ıslatmamaya özen gösterin. Gerekli miktarda suyu uyguladıktan sonra uygun yıkama sıvısını dökün. Çamaşır suyu katkılı olanlarından kaçının. Ardından yumuşak kıllı bir fırça ile köpürtün ve duru su ile hemen ardından müdahale edin. Kurumasını kolaylaştırmak için vakumlama işlemi yapılır. Ayrıca halınızı direkt güneş ışığı alan bir yere sermeniz renk solmalarına sebep olabilir.

ÇAMAŞIR SUYU LEKESİ TEMİZLİĞİ

Yapabileceğiniz tek şey lekeyi kamufle etmek olacaktır. Bu lekelerin oluşmasını önlemek için kullandığınız deterjanların içeriğini iyi araştırmalısınız. Uygulayabileceğiniz bir yöntem eğer henüz renk açmaya neden olmamışsa çamaşır suyunu şampuan ile hızlıca halıdan uzaklaştırmak olacaktır. Şampuanın köpüğü ile silinir. Eğer su ile silinir ise leke daha derinlere işleyecektir. Bu işlem hızlıca yapılırsa çamaşır suyu lekesi kolaylıkla çıkar. 

Bahar temizliği nasıl yapılır? Bahar temizliği önerileri Dip köşe bahar temizliği nasıl yapılırİLİŞKİLİ HABERBahar temizliği nasıl yapılır? Bahar temizliği önerileri Dip köşe bahar temizliği nasıl yapılır

halıdan leke nasıl çıkarılır

halıdan leke nasıl çıkarılır

YÜN KOKUSU NASIL ÇIKARILIR?

Organik halı şampuanı ile yıkamanız bu kokuları giderecektir. Bu elinizde yoksa yün olanlar için geliştirilmiş bir şampuanı tercih etmelisiniz. Ayrıca sirkeli su da bu kokuları azaltacak ve bakterileri yok edecek bir yöntemdir. 

halıdan kahve lekesi nasıl çıkar

halıdan kahve lekesi nasıl çıkar

KAHVE LEKELERİ NASIL ÇIKARILIR?

Kahveyi halınızı döktüyseniz sakın panik yapmayın. Çok kolay bir yöntemle haklıdaki kahve lekesini çıkarabilirsiniz. Bir kabın içinde cam temizleme spreyini ve suyu karıştırın. Karışımı lekenin üzerine sürün ve ovalayın. Leke kolaylıkla çıkacaktır. 

DİĞER LEKELERİ ÇIKARMA

Lekeleri çıkarmada en etkili yol leke üzerine kabartma tozu serpmenizdir. Ardından bir miktar bulaşık deterjanı sirke ve ılık suyu solüsyon haline getirip uygulayın. Bu karışım ile her türlü lekeyi çıkarabilirsiniz. Ayrıca hidrojen peroksit, amonyak veya çamaşır suyu gibi çözeltilerden kaçının.

Evinde hayvan besleyenlerin en büyük problemlerinden biri evcil hayvanların tüylerinin halıya yapışmasıdır. Halıdan bu kılları çıkarmak için plastik bir çekçek kullanın. Bu şekilde tüyleri büyük oradan toplamış olursunuz. 

 

Pöç nedir ve hayvanın neresidir? Pöç nasıl pişirilir ve nasıl yenir?

İLİŞKİLİ HABER

Pöç nedir ve hayvanın neresidir? Pöç nasıl pişirilir ve nasıl yenir?
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0