Oruk nedir ve oruk nasıl yapılır? En kolay oruk yapımının püf noktaları

Oruk, Kilis mutfağına özgü geleneksel bir lezzet. Kıyma ve bulgur kullanılarak hazırlanan oruğun yapılışı da oldukça pratik. Sofranızda farklı bir lezzete yer vermek isterseniz, bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Peki oruk nasıl yapılır? Püf noktalarıyla oruk tarifi:

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Oruk Hatay’da içli köfteye verilen isimdir. Elbette bu içli köfte, uygulamada Antakya’ya özgü farklılıklar içerir. Mesela en büyük farklılığı hamuruna dövülmüş et konulmasıdır. Ayrıca her içli köftede olduğu gibi büyük el mahareti ve ustalık ister. Maraşlılar ve Adanalılar içli köfteyi haşlarlar, Gaziantep ve Hataylılar ise kızartırlar. Gaziantep'teki içli köfte daha tombul biçimde karşımıza çıkarken Hataylılar’ın oruk isimli içli köftesi daha uzunlamasına ve tombul bir parmak şeklindedir. Bulgur, et, ceviz, soğan, zeytinyağı ve çeşitli baharatlar kullanılarak bin bir zahmetle hazırlanan oruk, her ramazan olduğu gibi bu yıl da sofralardaki yerini alıyor.

Gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Hatay mutfağının lezzetlerinden "oruk", iftar ve sahur sofralarını süsleyecek. Kentte "11 ayın sultanı" ramazan öncesinde meşakkatle hazırlanan ve yörede "oruk" diye tabir edilen içli köfte, bulgur, et, ceviz, soğan, zeytinyağı ve çeşitli baharatlar kullanılarak yapılıyor.

  • Genellikle kızartılarak tüketilen içli köfte/oruk/kibbe, aslında iki farklı türde hazırlanabiliyor.
     
  • Geleneksel olarak nişan, söz, kına gecesi gibi eğlencelerde servis edilen bu yemek, haşlama ve kızartma olarak karşımıza çıkıyor.
     
  • Kızartmayı ağır bulanlar, daha hafif olduğu için haşlama içli köfteyi daha çok tercih ediyor. Kimi yörelerde ayranla tüketilen içli köfte, kimi yerlerde sade ya da yoğurtla yeniyor.

En kolay içli köfte nasıl yapılır? Dağılmayan haşlama ve kızartma içli köfte tarifiİLİŞKİLİ HABEREn kolay içli köfte nasıl yapılır? Dağılmayan haşlama ve kızartma içli köfte tarifi

ORUK TARİFİ:

MALZEMELER

Dış harç için;

5 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağı su
2 çay kaşığı kimyon
250 gr yağsız dana kıyması
1 yumurta
1 su bardağı un
2 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı tatlı biber salçası

İç harç için;

500 gram orta yağlı kıyma
5 adet soğan
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz
100 gram margarin
1 tatlı kaşığı tatlı pulbiber
2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için;

1.5 su bardağı zeytin yağı

Sos için;

1 kahve fincanı zeytin yağı
2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
3 diş ezilmiş sarımsak
1 limonun suyu
Tuz

Yöresel içli köfte tarifleri! En farklı içli köfte nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir?İLİŞKİLİ HABERYöresel içli köfte tarifleri! En farklı içli köfte nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir?

YAPILIŞI

İç harç için, soğanları soyup kıyın. Kıyma ve yağı tencereye alıp suyunu bırakıp çekene kadar kısık ateşte karıştırın.

Soğan, tuz ve karabiberi ekleyip kavurmaya devam edin. Pul biber ve cevizi ilave edip ocaktan alın. Kıymalı harcı bir tepsiye yayıp buzdolabında iyice katılaşana kadar bekletin.

Dış harç için, bulguru bir tepsiye alıp üzerine suyu dökün. Karıştırıp 15 dakika bekletin. Tuz, kimyon ve biber salçası ilave edin.

Elinizi arada bir suya batırarak 10 dakika yoğurun. Kıymayı ekleyip avucunuzun içinde yoğurmaya devam edin.10 dakika daha yoğurup un ve yumurtayı ekleyin.

Elinizi sık sık suya batırıp 5 dakika daha yoğurun.

Köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.

Avucunuzda yuvarlayıp ortasına işaret parmağınızı bastırın ve içini açarak mekik şeklinde uzatın. İçine kıymalı harcı doldurun.

Elinizi ıslatıp ağız kısmını kapatın ve avucunuzda şekillendirin. Malzeme bitene kadar köfteleri bu şekilde hazırlayın.

Yağı tavada kızdırıp köfteleri sık sık çevirerek 3-4 dakika kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin.

Sos için limon suyu, sarımsak, tuz ve yağı bir kapta çırpma teliyle çırpın.

Maydanozu ilave edip karıştırın. Sosu servis tabağına döküp üzerine köfteleri dizin. Sıcak veya ılık servis yapın.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 1

Ahmet güçyene. 1 yıl önce

oruk hatay değil kilis yemeğidir kiliste yemenizi tavsiye ederim ayrıca kuzu etiyle yapılır.saygılarımla.