Tel tel sucuklu gözleme nasıl yapılır? En kolay sucuklu gözleme tarifi

Sac üzerinde odun ateşi ile pişirildiğinde tadına doyum olmayan gözlemeler Türk mutfağının en güzel detaylarından biri. Evde ocakta da yapabileceğiniz enfes mi enfes sucuklu gözleme çocuklar için de doyucu bir lezzet olabilir. Peki Tel tel sucuklu gözleme nasıl yapılır?

Gözleme 15.yy’dan beri saray mutfaklarında ve İstanbul-Anadolu mutfaklarında açılan ufak yufkalara kıyma, mantar, ıspanak, peynir, közlenmiş patlıcan, ot kavurmaları, patates, rezene, yumurta, turşu kavurması (favorimiz) konularak kapatılan ve sacta arkalı önlü pişen hamur işlerinin başını çeken en popüler yiyeceklerden biridir.  Eski yemek tarifleri incelendiğinde gözlemenin tarihinin Fatih Sultan Mehmet’e kadar uzandığı görülür. Bazı yörelerimizde saç böreği olarak da anılan gözleme, özel günlerde birçok bölgemizde mutlaka olması gereken bir yiyecektir. Son zamanlarda özellikle yazlık bölgelerde hem maliyet olarak ucuz olması hem de doyurucu ve lezzetli olması bakımından çokça tercih edilir. Bugün sizlere muhteşem sucuklu tel tel olacak bir gözleme tarifini paylaşıyoruz. 

5 dakikada lavaştan kolay gözleme tarifi! En kolay gözleme nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABER5 dakikada lavaştan kolay gözleme tarifi! En kolay gözleme nasıl yapılır?

SUCUKLU GÖZLEME TARİFİ:

MALZEMELER

3 su bardağı un
Yarım çay kaşığı maya
1 su bardağı (200 ml) ılık su
1 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı zeytinyağı

İç malzemesi;

200 g az yağlı beyaz peynir
Yarım demet kıyılmış maydanoz
10-12 dilim sucuk

En pratik ve lezzetli börek tarifleriİLİŞKİLİ HABEREn pratik ve lezzetli börek tarifleri

YAPILIŞI

Hamur mayasını 1 kahve fincanı ılık suda 15 dakika kadar bekletin.

Unu, mayalı suyu, kalan suyu, yoğurdu, zeytinyağını ve tuzu yoğurma kabına aktarın.

Yumuşak kıvamlı bir hamur olacak şekilde yoğurun. Üzerini örtün, 15 dakika dinlendirin.

İç malzemesi için küp doğranmış sucukları, rendelenmiş beyaz peyniri ve kıyılmış yeşillikleri harmanlayın.

Dinlendirdiğiniz hamuru 4 eşit parçaya bölün. Her hamuru un serpilmiş tezgahın üzerinde yemek tabağından biraz daha büyük olacak şekilde oklavayla açın.

Hamurun üzerine iç malzemeden yayın. Hamurun kenarlarından ortasına doğru katlayıp iç malzemenin tamamen kapanmasını sağlayın.

Hamurun üzerlerine önce oda ısısında yumuşamış margarin sürün.

Daha sonra iyice ısıtılmış geniş bir teflon tavada her iki yüzeyi kızaracak şekilde pişirin. Her hamuru pişirirken aynı işlemi tekrar edin.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0