Siirt usulü kitel nedir ve nasıl yapılır? Kitel yapımının püf noktaları

İçli köfteye benzer bir tarif olan kitel, ekranların ilgiyle takip edilen yarışmayla gündeme geldi. Kitel de bulgurla yapılıyor olsa da şekli ve malzemelerindeki farklılıklarla aslında içli köfteden ayrı bir lezzet. Peki, kitel nedir, nasıl yapılır? İşte, MasterChef kitel tarifi, yapımı ve malzemeleri.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Kitel, buğdayın kaynatılmadan kabuğunun soyulması ve öğütülmesi elde edilen, bir bulgur çeşididir. Özellikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olarak tüketilen bir tür bulgur çeşididir. Bilindik markaların marketlerde satılan kitel bulgurlarından temin ederek, çok merak edilen Siirt içli köftesi olarak bilinen kitel tarifini kolaylıkla yapabilirsiniz. Kitelin  bazı yörelerde 'kitel raha' ismiyle de bilinir. Haşlanmış içli köfte ile benzerlik gösterse de, iç harcında farklı malzemeler kullanılır. Şekillendirmesi ise öteki içli köftelerden daha kolay! Yassı bir köfte gibi doldurulan kitel, ilk defa içli köfte yapacaklar için ideal bir tarif.

En kolay içli köfte nasıl yapılır? Dağılmayan haşlama ve kızartma içli köfte tarifiİLİŞKİLİ HABEREn kolay içli köfte nasıl yapılır? Dağılmayan haşlama ve kızartma içli köfte tarifi

KİTEL TARİFİ:

MALZEMELER

Dışı için;

Yarım kg ince (kitel) bulgur
1 çay bardağı irmik
Tuz
ılık su

İçi için;

2 adet soğan
300 gram orta yağlı kıyma
Birkaç dal maydanoz
3 çorba kaşığı sıvı yağ ya da margarin
1 tatlı kaşığı reyhan
Tuz
Karabiber
Pul biber

Yöresel içli köfte tarifleri! En farklı içli köfte nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir?İLİŞKİLİ HABERYöresel içli köfte tarifleri! En farklı içli köfte nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir?

YAPILIŞI

Bulgur, su ve tuzu derin bir kaba alın. Bulgur tüm sertliğini kaybedip, yumuşayana kadar, irmik ile elimizle su ekleyerek iyice yoğurun(yaklaşık 15-20 dk).

Ardından, iç malzeme için ince kıyılmış soğanı yağ ile kavurun.

Kıymayı ekleyip suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirin.

Baharat ve tuzu ekleyip karıştırmaya devam edin. (istenirse bu aşamada iç malzemeye ceviz eklenebilir)

Hazırladığınız bulgurlu harçtan limon büyüklüğünde parçalar koparın ve baş parmağınızla açıp, içli köfte gibi inceltin.

İçine kıymalı iç harçtan 1 çorba kaşığı koyun ve kapatın.

Üçgen yada yuvarlak şekil vererek yassılaştırın. İç malzeme bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.

Tencereye sıcak su, 2 tane limon tuzu, tuz ekleyerek kaynamaya bırakın. Yaptığınız hamurları 4er 5 er tane atarak haşlayın. Su üstüne çıkıyorsa pişmiş demektir.

Dış harca yoğururken 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber ekleyin.

Üzerine eritilmiş tereyağı dökün ve dilerseniz sarımsaklı yoğurt ile servis edin.

Afiyet olsun...

KİTEL YAPMANIN PÜF NOKTALARI

  • Kitel, Siirt bölgesine ait kendi adını taşıyan kitel bulguruyla yapıldığında yöreselliğini korur ve daha kıvamlı olur. Ayrıca kitel bulguru sayesinde şekil vermek de kolay olur. Eğer kitel bulguru bulamazsanız ince bulgur da kullanabilirsiniz. Bu durumda dış harcını daha uzun süre yoğurmanız gerekebilir.
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0