Bursa'nın üzüm şırası tescillendi! Peki şıra nedir ve üzüm şırası nasıl yapılır?

"Bursa Üzüm Şırası", Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) girişimleri neticesinde Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek coğrafi işaret belgesi aldı. Serinlemeye, günlük su ihtiyacını karşılamaya, bağışıklığı güçlendirmeye ve daha birçok faydasına karşın şıra nedir, ne işe yarar sorularının yanıtı yazımızda.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa'da üretilen ve kentle özdeşleşmiş ürünleri korumak, gelecek nesillere aktarmak ve tanıtmak amacıyla çalışmalarına devam ediyor. İlk olarak Bursa'nın ünlü lezzetlerinden kestane şekerine coğrafi işaret tescili alan BTSO'nun üzüm şırası için Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapmış olduğu başvuru da neticelendi. Yapılan inceleme sonucunda "Bursa Üzüm Şırası" coğrafi işaret alarak kentin tescilli lezzetleri arasına girdi.

En kolay şerbet tarifleri! Yazın ferahlatan enfes şerbetlerİLİŞKİLİ HABEREn kolay şerbet tarifleri! Yazın ferahlatan enfes şerbetler

"Bursa Üzüm Şırası", tören ve kutlama yemeklerinde, iftar sofralarında ve özel günlerde sunulmaktadır. Özellikle Bursa'nın diğer ünlü lezzetleri Bursa döner kebabı ve pideli köftenin yanında tercih edilir. Birçok tarihçinin eserlerinde ve gezginlerin yazılarında Bursa Üzüm Şırası hakkında yazılar bulunmaktadır. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde de Uluabat Gölü kenarında üzüm bağlarından ve kırmızı üzüm şırasından bahsedilir. Bursa Üzüm Şırası; çekirdekli siyah kuru üzüm, su ve isteğe bağlı olarak şeker kullanılarak üretilmektedir.

Ferahlatan reyhan şerbeti nasıl yapılır? Reyhan şerbetinin faydalarıİLİŞKİLİ HABERFerahlatan reyhan şerbeti nasıl yapılır? Reyhan şerbetinin faydaları

ŞIRA NEDİR?

Şıra, temel olarak üzüm elma ve armutun suyunun çıkarılması ile elde edilen bir tür meyve suyu olarak tanımlanabilir. Genellikle şerbet ve şurup ile karıştırılsa da şıra tamamen doğal bir içecektir. Yani içerisinde herhangi bir aroma verici katkı maddeler olmadan yalnızca mayalanarak üretilir. 

  • Genellikle kara üzüm kullanılarak hazırlanan şıra, bazı durumlarda elmadan da yapılmaktadır.
  • Şıra bir şerbet ya da şurup değildir. Tamamen mayalanma işleminden geçer ve mayalanma işlemi sonunda içime hazır hale gelir.
  • Günümüzde piyasada yer alan içeceklere tatlandırıcı ve aroma verici maddeler kullanılırken; şıra için hiçbir katkı maddesi eklenmez. Mayalanma sürecinde kendine has aromasını oluşturur.
  • Osmanlı döneminde özel misafirlere, sofra sunumlarında ve sohbet ortamlarında ikram edilen bu içecek şimdilerde Osmanlı yemek kültürünü yaşatan restoranlarda ikram edilmektedir.

Sirkengebin şerbeti nedir ve evde nasıl yapılır? Sirkengebin şerbetinin faydaları...İLİŞKİLİ HABERSirkengebin şerbeti nedir ve evde nasıl yapılır? Sirkengebin şerbetinin faydaları...

PEKİ ŞIRA NASIL YAPILIR?

MALZEMELER

4 su bardağı içme suyu
1 su bardağı siyah kuru üzüm ya da yaş üzüm

YAPILIŞI

Şıra yapımı için öncelikle kara üzümler robottan çekilmelidir.

Robottan çekilen üzümler bir kavanoz içine alınır ve üzerine 4 su bardağı su eklenir.

Kavanozun kapak kısmına tülbent gerilir ve bu şekilde karanlık bir yerde saklanır.

Yaklaşık 3 gün geçtikten sonra kavanozda pembe bir renk gözlemlenir. Bu renk şıranın olduğuna işarettir.

Kavanozun üst kısmında hafif kabarcıklar görürseniz endişelenmeyin bu kabarcıklar şıranın mayalanma işleminin tamamlandığını ifade eder.

Şıranın son dokunuşunu vermek için kavanoz içindeki su süzülür ve ayrı bir sürahiye aktarılır. Artık içime hazırdır.

Hazırlanan şırayı 2 gün içinde tüketmeniz önerilir. 2 günden sonra bozulma ihtimali çok yüksektir.

Şıranın bozulmasını önlemek için mayalanma esnasında biraz limon tuzu eklenmesi tavsiye edilir.

Farklı bir aroma vermek isterseniz, mayalanan şıraya soğumuş bitki aromaları ilave edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

ŞIRADA NEREDE VE NE KADARA SATILIR?

Şıranın tadını çok beğenenler, artık pek çok markette şıra bulabilir. Çünkü içecek firmaları doğal şıra üretmeye başladı. Şıra almak için size en yakın markete gidip içecek reyonlarını inceleyebilirsiniz. Karşınıza çıkacak etiketler ise 10 TL ile 50 TL arasında değişkenlik gösterebilir.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0